Muutto Helsinkiin: Mitä olisi hyvä tietää?

Onko muutto Helsinkiin, Suomen suurimpaan kaupunkiin haaveissa? Lue mitä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet muuttoa pääkaupunkiin.

Mille alueelle muutat? Tutustu eri kaupunginosiin ennen Helsinkiin muuttoa

Helsinki on monipuolinen kaupunki erilaisine asuinalueineen ja tunnelmineen. Kuten kaikissa muissakin Suomen kaupungeissa ja kunnissa, myös Helsingin eri kaupunginosilla ja asuinalueilla on historiansa ja ”maineensa”. Valinnanvaraa asunnoissa on – Helsingissä on artikkelin kirjoitushetkellä (04/2022) myynnissä yli 3500 asuntoa ja vapaita vuokra-asuntojakin yli 3800 kpl.

Jos haaveissa on muutto Helsinkiin, se voi siis tarkoittaa monenlaista: Muuttaisitko boheemiin ja eläväiseen Kallioon vai haluaisitko kenties luonnon äärelle Lauttasaareen? Helsinki on muiden isompien kaupunkien tapaan osiensa summa – yhden kaupungin sisälle mahtuu monta erilaista asuinaluetta kulttuureineen, tapahtumineen ja infrastruktuureineen.

Helsinki pitää paikkaansa asukasluvultaan Suomen suurimpana kaupunkina. Pääkaupunkimme vetovoimaisuus on pysynyt suurinpiirtein samankaltaisena vuodesta toiseen. Helsingissä asuu tällä hetkellä reilut 650 000 ihmistä. Väkiluvun ennustetaan nousevan 700 000:een vuonna 2028. Koko pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) asuu n. 1,4 miljoonaa ihmistä.

Yksi Muuttomaailman kilpailutetuimpia muuttoja on muutto pääkaupunkiseudulle. Helsinkiin ja kehyskuntiin muutetaan usein opiskeluiden ja työn perässä. Moni palveluidemme käyttäjä on todennut että on helppoa antaa itse muutto ammattilaisten hoidettavaksi – muuton aikana löytyy paljon muutakin hoidettavaa ja järjesteltävää. Voit kilpailuttaa itsellesi sopivimman muuton avun Muuttomaailman yli 400 muuttofirman joukosta! 

Helsinkiin muutto tarkoittaa kalliimpaa asumista

Helsingissä on maamme korkein asuntojen hintataso, puhutaanpa sitten omistus- tai vuokrakodeista. Kärkipaikkoja pitivät vuonna 2020 Kaivopuisto, Eira ja Punavuori. Kallein neliöhinta löytyi Kaivopuistosta, 7784€ / neliöltä. Kyseisestä listauksesta (100 Suomen kalleinta asuinaluetta) löytyi vasta sijalta 54. jokin muu kuin pääkaupunkiseudun asuinalue: kyseessä on Tampereen Itä-Amuri-Tammerkoski.

Pääkaupunkiseudulla on korkeammat asuntojen hinnat, mutta myös korkeammat palkat

Iltalehden työelämäartikkelissa mainitaan, että pääkaupunkiseutulainen insinööri sai keskimäärin 19% parempaa palkkaa, kuin muualla Suomessa asuva.  Ilta-Sanomien artikkeli vahvistaa saman arvion, jossa pääkaupunkiseudun palkkojen kerrotaan olevan noin viidenneksen muuta maata suuremmat.

Muutto Helsinkiin vai sittenkin kehyskuntiin?

Pääkaupunkiseudun voisi sanoa ”laajenevan” paitsi asukasluvultaan, myös maantieteellisesti. Helsingissä asumisen vaihtoehdoksi on tullut myös kehyskuntiin, eli Espooseen, Vantaalle, Keravalle, Sipooseen tai Järvenpääähän muutto. Jos muuttaja pitää Helsingin asuntojen ja muun elämisen hintatasoa liian kalliina, eikä juuri Helsingissä asuminen ole välttämätöntä, tällöin kehyskunnat voivat olla hyvä vaihtoehto.

Varaudu julkiseen liikenteeseen tai omalla autolla kulkiessa ruuhkiin

Etäisyydet Helsingin ja kehyskuntien välillä eivät ole satoja kilometrejä ja hyvän julkisen liikenteen verkoston ansiosta mahdolliset työ- ja harrastusmatkat taittuvat nopeasti. Jos muutat esimerkiksi Järvenpäähän, etäisyys Helsingin keskustaan on n. 40 kilometriä. Julkisen liikenteen aikatauluihin voi luottaa hyvin, mutta jos suunnittelet oman auton käyttöä työmatkoihin – varaudu liikenneruuhkiin! Matka voi pidentyä ajallisesti kymmeniä minuutteja ruuhkien johdosta.

Helsinkiin muuttaja, muista nämä:

  1. Tutustu omaan asuinalueeseesi: Missä on lähin ruokakauppa, mitä muita palveluita on lähellä, asutko katutasossa – oletko varautunut, että kotikadullasi voi olla tiedossa hälinää ja vilinää?
  2. Varaudu asumisen kalliimpaan hintatasoon
  3. Varaudu liikenneruuhkiin
  4. Tee muutosta mahdollisimman helppo ja hauska: Katso kaikki muuttopalvelumme ja kilpailuta itsellesi mukavampi muutto.
Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä