Omakotitaloon muuttaminen – helppo 5 kohdan tarkistuslista

Omakotitalo tuo tullessaan asioita, mihin kerros- tai rivitalossa asunut ei osaa varautua.

Mitä pitää huomioida, kun muuttaa omakotitaloon?

Asuntoyhtiö on tähän asti hoitanut useita asumisen askareita ja velvollisuuksia puolestasi, joten selvitetään mitä uutta omakotitaloon muuttaminen tuo.

  • Jätesopimus
  • Lämmityssopimus
  • Omakotitalon vakuutus
  • Pihatien talvihoito
  • Mukavampi muutto

Helpoin tapa säästää jätekuljetuksessa

Sovi jätteiden kuljetuksesta alueellasi toimivan jätekuljetusyrityksen kanssa. Tarvittaessa voit myös ostaa tai vuokrata heiltä jäteastian pihallesi.

Tarkista missä on lähin kierrätyspiste, johon voit maksutta viedä kotitaloudessa syntyvää kierrätyskelpoista jätettä. Se säästää jätekuljetuksen kustannuksissa, kun voit harventaa jäteastian tyhjennysväliä.

Muuton yhteydessä syntyy väkisin jätettä, joten aluksi jäteastian tyhjennysväli saa olla tiheämpi. Arkielämän tasottuessa tyhjennysväliä voi harventaa.

Löydä lähin kierrätyspiste kierrätys.info kartalta.

Lämmitys sovi jott’ on lämmin koti

Valtaosa omakotitaloista lämpenee sähköllä, jolloin sähkösopimus riittää tuvan lämmitykseen. Sen sijaan jos kotisi lämpenee öljyllä tai kaukolämmöllä, sinun täytyy solmia öljy- tai kaukolämpötoimitussopimus.

Jos kohde on jo liitetty kaukolämpöön, kaukolämpösopimuksen siirrosta on hyvä olla maininta kiinteistön kauppakirjassa. Vaihtoehtoisesti tarvitset luovutuskirjan, jolla olemassa oleva sopimus siirretään edelliseltä omistajalta sinulle.

Kiinteistökaupan yhteydessä harkitse myös kaukolämpölaitteiden kuntokatselmuksen teettämistä. Se parantaa kotisi lämmityksen luotettavuutta ja turvallisuutta.

Oma koti rakas, vastuu raskas

Kotivakuutus on omakotitalollisen turvaverkko yllättävien kulujen varalta. Se korvaa mm. kiinteistölle ja pihapiirille sattuneita vahinkoja.

Jos muutat kerrostalosta, niin varaudu siihen, että uusi kotivakuutuksen hinta on moninkertainen. Onhan turvattava omaisuuskin paljon suurempi.

Omakotitaloon muuttaminen on operaationa itsessään varsin suuri, ja kaikenlaista voi tapahtua, etenkin jos muutto tehdään omatoimisesti. Varmista, että kotivakuutuksesi kattaa muuton aikana sattuneet vahingot.

Tutustu myös: Kotivakuutus ja muutto – 6 vinkkiä turvattuun muuttoon

Pihanurmi nips naps ja lumet veks

Omakotitalolle johtava tie täytyy pitää auki talvisin. Kuka sen auraa?

Jos tie ei kuulu kunnan talvihoidon piiriin, niin hanki oma auraussopimus. Jos naapurustossa on maajusseja ja taitavia traktorin käsittelijöitä, kysy kävisivätkö he auraamassa pihatien korvausta vastaan.

Kesäisin ei onneksi tarvitse stressata pihatien lumitilannetta, sen sijaan pihanurmi täytyy pitää siistinä.

Pienen pihan ruohonleikkuuseen riittää työnnettävä ruohonleikkuri, mutta jos temmellyskenttää on enemmän, tarvitset moottoroidun leikkurin. Joko työnnettävä, itsevetävä tai päälläistuttava sellainen. Tai sitten robottiruohonleikkuri.

Stressitön muutto omakotitaloon

Muuttoon, varsinkin omakotitaloon, liittyy monenlaista muistettavaa ja järjestettävää (lataa muuttajan muistilista). Kaikki mahdollinen helpotus on tervetullutta, joten suosittelen viihdyttämään ajatusta muuttopalvelun käytöstä. Se vähentää stressiä huomattavasti, ja on jokaisen siihen käytetyn euron arvoinen.

Mitä muuttofirman käyttö sitten maksaa?

Nopein tapa selvittää hinta on jättää ilmainen tarjouspyyntö muutostasi.

  1. Jätä tarjouspyyntö (avaa tarjouspyyntölomake »)
  2. Vertaile tarjouksia (saat keskimäärin 5 tarjousta sähköpostiin)
  3. Tutustu muuttofirmojen arvosteluihin, ja valitse sinulle sopivin muuttoapu

Tarjouspyyntö ei sisällä ostopakkoa, 100 % riskitön kokeilla.

PS. Kysy samalla tarjouspyynnöllä myös muuttolaatikot ja muuttosiivous. Ne edelleen helpottavat muuttostressiäsi. Fakta juttu!

Toivotan mukavaa muuttoa uuteen omakotitaloosi!

Juha Muuttomaailma.fi-tiimistä

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä