Kotivakuutus ja muutto – 6 vinkkiä turvattuun muuttoon

Muutossa sattuu ja tapahtuu, kun tavaraa pakataan, kannetaan ja kuljetetaan.

Vahingoilta ei voi välttyä. Miten niihin pitäisi siis varautua?

(Jutun lopussa myös alennuskoodi kotivakuutukseen)

Käyn seuraavassa läpi vakuutus- ja vastuuasioita, jotka koskevat jokaista Suomessa muuttavaa yksityishenkilöä:

  • Kuka korvaa omaisuusvahingot
  • Entä henkilövahingot
  • Mitä jos käytän muuttopalvelua
  • Onko kotivakuutus voimassa uudessa kodissa
  • Kahden asunnon loukku
  • Vakuutuksen siirto uuteen kotiin

Ja sitten asiaan:

Televisio rikkoutui muutossa – mikä vakuutus korvaa?

Kotivakuutus on muuttajan paras turva. Jos olet ottanut irtaimistolle laajan turvan, niin kotivakuutus korvaa kotimuutossa sattuneet omaisuusvahingot. Tapahtuipa rikkoutuminen pakatessa, kantaessa tai kuljetettaessa, niin suosittelen ottamaan yhteyttä vakuutusyhtiöösi. Kotivakuutus on usein voimassa myös kodin ulkopuolella muuton aikana.

Useimmat yhtiöt korvaavat pakatessa ja kantaessa tapahtuneita esinevahinkoja. Kuljetuksen aikana sattuneisiin vahinkoihin on vaihtelevampi käytäntö vakuutusyhtiöittäin. Se kannattaa varmistaa omasta yhtiöstä.

Kotivakuutuksen suppea turva ei korvaa muutossa sattuneita rikkoutumisia. Jos et ole varma oman kotivakuutuksesi laajuudesta, niin tarkista asia hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Itse asiassa jo ennen kuin aloitat pakkaamisen, jotta irtaimisto on asianmukaisesti vakuutettu jo siinä vaiheessa.

Korvaako kotivakuutus muuttoporukan henkilövahingot?

Kotivakuutus korvaa ainoastaan irtaimistolle sattuneet vahingot. Henkilövahinkojen varalle tarvitset toisen vakuutuksen, muuttovakuutuksen, tai vaihtoehtoisesti voit käyttää ammattilaisia eli tilata muuttopalvelun. Tällöin muuttofirma huolehtii muuttoauton, tavaroiden kantamisen ja kuljetuksen, sekä tarvittaessa myös pakkaamisen.


Muuttofirma on vakuuttanut henkilökuntansa vahinkojen varalta, mikä tarkoittaa sinulle mukavan huoletonta muuttamista. Muuttaminen on muutenkin stressaavaa, joten kaikki helpotus on tervetullutta.

Linkkivinkki: Kilpailuta muuttopalvelut ilmaiseksi (ei ostopakkoa, 100 % riskitöntä).

Mitä muuttofirman vakuutus korvaa?

Tyypillisesti muuttofirmalla on vähintään kaksi vakuutusta:

  • Vastuuvakuutus ja
  • Lakisääteinen tiekuljetusvakuutus

Vastuuvakuutus korvaa muuttofirman aiheuttamat vauriot kolmannelle osapuolelle, esimerkiksi taloyhtiön piharakennuksille tai rappukäytäville. Tiekuljetusvakuutus puolestaan korvaa kuljetuksen aikana tapahtuneet vahingot tai katoamiset (kotimaassa 20 EUR / kg). Näiden lisäksi muuttofirmalla voi olla muita vakuutuksia.

Muuttofirma voi tarjota myös lisää muuttoturvaa erikseen sovittavalla vakuutuksella, mutta ensisijaisesti suosittelen varmistamaan, että oma kotivakuutuksesi on asianmukainen ja voimassa. Se turvaa omaisuutesi kattavasti ja edullisesti. On hyvin mahdollista, että saat parhaan korvauksen kotivakuutuksestasi, myös silloin, jos vahinko sattuu firman muuttomiehellä.

Onko kotivakuutus voimassa sekä vanhassa että uudessa kodissa?

Kotivakuutus ei siirry automaattisesti uuteen kotiin, joten sinun täytyy tehdä muutos vakuutusyhtiössäsi. Usein se onnistuu kätevästi vakuutusyhtiön verkkosivuilla.

Huomaa kuitenkin, että vanhan kodin kotivakuutus on voimassa myös uudessa kodissa muuton aikana. Se turvaa sekä vanhassa että uudessa kodissa usean viikon tai jopa kuukauden ajan. Yksityiskohdat vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin, joten tarkista voimassaolevan kotivakuutuksesi ehdot.

Kotivakuutukseen kuuluva muuttoturva vakuuttaa kumpaakin asuntoa ja on voimassa siihen saakka, että vastuullasi on enää yksi asunto, maksimissaan kuitenkin kaksi kuukautta muuton alkamisesta.

Lainauksen lähde: op.media (22.8.2019)

Apua – olen kahden asunnon loukussa!

Ei hätää, kunhan otat uuteen asuntoon uuden kotivakuutuksen. Vanhan asunnon kotivakuutus ei turvaa uutta asuntoa, paitsi muuttotilanteessa. Jos aikomuksesi siis ei ole muuttaa heti, niin harkitse erillisen kotivakuutuksen ottamista.

Jos teet uudessa kodissa remonttia ennen muuttoa, ota kotivakuutus jo remontin ajaksi. Näin varaudut remontin aikana mahdollisesti sattuviin vahinkoihin.

Lainauksen lähde: fennia.fi (22.8.2019)

Miten siirrän kotivakuutuksen uuteen kotiin?

Kotivakuutus ei siirry automaattisesti. Helpoin tapa tehdä siirto on sähköisesti vakuutusyhtiösi verkkosivuilla. Vakuutusyhtiön verkkopalveluun kirjaudutaan käyttäen vahvaa tunnistautumista, kuten verkkopankkitunnuksiasi. Kirjaudu sisään, ja täytä muuttoilmoitus vakuutusyhtiön palvelussa, tai ota yhteyttä heidän asiakaspalveluun.

Jos säilytät muuton jälkeen vielä omaisuuttasi vanhassa asunnossa, niin uuteen asuntoon siirretty kotivakuutus kattaa vanhan asunnon omaisuusvahingot vielä 3 kk muuton jälkeen.

Lainauksen lähde: if.fi (22.8.2019)

Kilpailuta kotivakuutus ja hyödynnä 25€ alennuskoodi

Muuton yhteydessä on paras hetki päivittää oma kotivakuutus. Muuttomaailma tarjoaa sinulle 25 € alennuksen POP Vakuutuksen kotivakuutuksesta ja muista vapaaehtoisista vakuutuksista. Lunasta alennus ensimmäiseksi vuodeksi koodilla MUUTTO.

Avaa vakuutuslaskuri, tarkista hinta, ja muista käyttää alennuskoodi MUUTTO.

Mukavaa muuttoa!

Näillä vinkeillä kohti turvallisempia ja mukavampia muuttoja.

Tämä artikkeli on osa Muuttomaailma.fi -palvelua, jossa suunnittelet ja kilpailutat mukavammat muutot.

Emme voi ottaa vastuuta tietojen oikeellisuudesta – Muista aina tarkistaa henkilökohtaiset vakuutusehtosi.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä