Asuntoremontti ennen myyntiä – Kannattaako siihen ottaa lainaa?

Asuntoremontti ennen myyntiä

Kaupallinen yhteistyö: Suomi24 Lainat

On tunnettu asia, että remontilla voi lisätä asunnon arvoa, jos sen tekee oikein. On myös mahdollista, että remontti ei auta tai voi jopa tuottaa häviötä. Jos riskin haluaa ottaa, mutta varat eivät siihen riitä, remontti pitäisi tehdä lainalla. Missä tilanteissa remonttilaina kannattaa?

Remontti on aina riski, jos ei tiedä, mitä tekee. Sen yhteydessä voi löytyä uusia, isompia ongelmia, ja pieleen menneen korjauksen hinta voi nousta nopeasti taivaisiin. Kuitenkin siitä voi olla huomattavasti hyötyä, kun asuntoa ollaan myymässä pois. Pienellä pintaremontilla saa asunnosta puhtaan, raikkaan ja uuden näköisen, ja se houkuttelee ostajia. Voitto kasvaa, kun kiinteistönvälittäjä uskaltaa pyytää siitä korkeamman hinnan.

Minkälainen laina?

Lattiaremonttiin voi mennä pari tuhatta euroa, ja toiset sisäseinien maalaukseen, tapetointiin ja uusiin hyllyihin. Uudet ovet, tiskialtaat, suihku… Kaikki maksaa ja hinnat vaihtelevat suuresti remonttiyrittäjän kokemuksen ja asunnon muiden ominaisuuksien mukaan. Parketin laadusta voi nipistää, mutta ei työn.

Jos kyse on kuitenkin vain asunnon ilmeen piristämisestä, se lienee kuittaantuu muutamalla tuhannella eurolla, kunhan mitään ei mene pieleen. Kyse olisi silloin kuluttajan pienlainasta, jota voi ottaa vakuudella tai vakuudettomasti.

Nykyään on jo helppoa saada kulutusluotto netistä vertailemalla eri luotonantajien tarjoamia lainoja. Niidenkin riskit on syytä arvioida yhtä tarkkaan kuin remonttiyrityksen maine, sillä erot eri lainantarjoajien koroissa ja lainanhoitokuluissa voi olla suuret.

Mitkä ovat riskit?

Lainaamisen riskinä on, että summaa ei pystykään maksamaan takaisin. Voi olla, että asuntoa ei saakaan myytyä tai se myydään odotettua pienemmällä hinnalla. Siksi lainaa ei kannata ottaa, ellei tulot ole hyvällä laidalla. On syytä varmistaa, että sen voi maksaa takaisin, vaikka voittoa ei tulisikaan.

On syytä myös selvittää, voiko harkinnassa olevalle lainalle sopia myöhemmin uudet ehdot. Jos hyvin käy, asunto menee myyntiin heti ja siitä saa voiton, jolla lainan voi kuitata saman tien pois. Jos taas voittoa ei tule ja laina tulee maksaa takaisin omasta pussista, se voi olla helpompaa, jos maksuaikaa voi pidentää.

Millä todennäköisyydellä remontista on hyötyä?

Tämä on ikuisuuskysymys. Kiinteistövälittäjä Heidi Metsänen kertoi MTV Uutisille, että esimerkiksi kuluneiden pintojen korjaus kannattaa: se parantaa ilmettä eikä maksa paljon. Sen sijaan Huoneistokeskuksen Kari Huttunen kertoi Ilta-Sanomille, että useimmat myyntiremontit eivät kannata. Kummassakin artikkelissa haastatellut olivat asiasta useaa mieltä.

Ero on epäilemättä siinä, miten remontti hoidetaan ja millaista remonttia tehdään. Kiinteistönvälittäjä tietää heti, millä asunnon arvoa voi lisätä. Sitä ei itse välttämättä näe tai ymmärrä.

Ennen kuin lähdet remontoimaan, kannattaa siis kysyä ammattilaisen mielipidettä, pitää hinnat pieninä ja varmistaa, että lainan saa maksettua takaisin, kävi miten hyvänsä. Riskipelillä voi voittaa, mutta sitä pelatessa tulee varustautua myös häviämiseen.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä