Hyvä tietää vuokravakuudesta −mihin ja miksi takuuvuokra maksetaan?

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan voidaan sopia kohtuullisen vakuuden asettamisesta sen vahingon varalta, että sopijapuoli ei täytä velvoitteitaan. Sopijapuolella voidaan tarkoittaa vuokralaista tai vuokranantajaa −käytännössä vuokranantajan vakuudet ovat harvinaisia.


Kaipaatko apua muuttoosi? Muuttomaailma auttaa! Kilpailuta muuttosi helposti ja nopeasti.


Vakuus on pantti, joka luovutetaan toiselle sopijapuolelle sopimusehtojen täyttämisen turvaamiseksi. Vuokrasopimukseen liittyvä vakuutta kutsutaan toisinaan myös vuokratakuuksi tai takuuvuokraksi. Vakuus voi olla korkeintaan kolmen kuukauden vuokran suuruinen summa, eikä vuokralainen yleensä saa huoneistoa hallintaansa ennen kuin vakuus on toimitettu. Vakuutta ei saa sekoittaa vakuudensaajan omiin varoihin ja sitä on hoidettava huolellisesti.

Mitä vuokravakuus kattaa?

Vakuudesta sovittaessa tulisi sopia siitä, mitä mahdollisia saatavia vakuus turvaa: vuokravakuus kattaa vuokran tai sovittujen käyttömaksujen laiminlyönnit, mutta vuokrasopimuksessa vakuuden alaiseksi voidaan sopia esimerkiksi vuokralaisen vuokrahuoneistolle aiheuttamat vahingot, siivouskulut ja mahdolliset perimiskulut erilaisine korkoineen.

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan vuokralainen ei vastaa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu huoneiston käyttämisestä vuokrasopimuksessa edellytettyyn tarkoitukseen, jos sopimuksessa vuokranantaja vastaa huoneiston kunnosta ja kunnossapidosta.

Tavanomaista kulumista on yleensä hyllyjen, taulujen, julisteiden ja vastaavien kiinnittäminen seinään, vaikka se vaatisi reikien poraamista. On kuitenkin mahdollista sopia vuokrasopimuksessa, että huoneiston kunnossapitovastuu kuuluu nimenomaan vuokralaiselle.


Muutto edessä ja entinen asunto kaipaa pientä laittoa ennen poismuuttoa? Muuttomaailman sisarpalvelusta Urakkamaailmasta löydät tekijän niin kodin pieniin kuin isoihinkin remontteihin. Lue lisää remonttipalvelusta.


Vuokrasuhteen alussa on viisasta tehdä yhteinen katselmus vuokrattavaan kohteeseen ja kirjata pöytäkirjaan huoneiston kunto ja huomioitavat asiat. On myös hyvä sopia valmiiksi, minkälainen loppusiivous vuokrasuhteen päättyessä on suoritettava. Näin toimimalla vältytään epäselvyyksiltä ja vakuus voidaan palauttaa vuokralaiselle ongelmitta.

Vuokravakuustili on myös vuokralaisen turva

Vuokravakuustili ei ole pakollinen keino vuokrasopimuksessa sovitun vakuuden tallettamiseksi.

Vakuus voidaan toteuttaa kolmella tavalla: maksamalla sovittu summa vuokranantajan tilille, avaamalla vuokralaiselle vuokravakuustili, johon tehty talletus pantataan vuokranantajalle vakuudeksi tai ostamalla vakuus kolmannelta osapuolelta.

Vakuuden tallettaminen suoraan vuokranantajan tilille on helppoa, mutta talletuksessa on aina se riski, etteivät rahat säilykään lopulta tallessa ja ole palautettavissa vuokralaiselle.

Pankkiin erityiselle vuokravakuustilille talletettu vakuus pantataan vuokranantajalle, jolloin vuokralainen ei voi käyttää tiliä vuokrasuhteen aikana. Tilille mahdollisesti maksetut korot kuitenkin kertyvät vuokralaiselle, sillä tili ja varat ovat hänen omistuksessaan.

Vuokravakuustilin avaamiseen tarvitaan henkilöllisyystodistus ja allekirjoitettu vuokrasopimus. Vuokralainen saa pankista allekirjoitetun ”Ilmoitus vuokravakuudesta”-lomakkeen, joka toimitetaan vuokranantajalle. Kun vuokrasuhde päättyy ja vuokranantaja vapauttaa panttauksen allekirjoittamalla ja palauttamalla ”Ilmoitus vuokravakuudesta”-lomakkeen, talletettu summa korkoineen siirretään takaisin vuokralaisen normaalisti käyttämälle tilille.


Lue myös: Näin teet muuttoilmoituksen ja osoitteenmuutokset oikein


Jos vuokralainen laiminlyö velvollisuutensa vuokrasopimukseen liittyen, on vuokranantajalla oikeus nostaa pantatut rahat pankista.

Jos taas vuokranantaja ei palauta vakuutta tai pitkittää sen palauttamista ilman syytä, vuokralainen voi panna vireille vakuuden palauttamiskanteen käräjäoikeudessa. Tarpeettomasti viivästyneestä vakuudesta voi myös periä viivästyskorkoa.

Vakuuden ostaminen kolmannelta osapuolelta eli esimerkiksi vakuuksia myyvältä yritykseltä kuukausimaksulla jouduttaa yleisesti vuokramarkkinoita, sillä vuokralaisten ei tällöin tällöin tarvitse säästää takuuvuokran summaa ennalta.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä