Näin teet muuttoilmoituksen ja osoitteenmuutokset oikein

muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus tehdään aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa ja viimeistään viikko muuton jälkeen.

Muuttoilmoitus tehdään netissä osoitteessa dvv.fi tai posti.fi. Molemmissa paikoissa tehty ilmoitus kantautuu toiseen, sillä digi- ja väestötietovirasto tekee yhteistyötä Postin kanssa. Ilmoitus kulkeutuu netissä tehtynä viiveellä myös useisiin julkisiin tahoihin ja yksityisiin yrityksiin.

Muuttoilmoituksen voi tehdä netissä, jos käytettävissä on tunnistautumiseen vaadittavat suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Paperisen muuttoilmoituksen saa tarvittaessa täytettäväksi Digi- ja väestötietovirastosta tai Postista paikan päältä. Paperisen ilmoituksen palautuksen yhteydessä tulee todentaa henkilöllisyys.


Mikset helpottaisi muuttoasi palkkaamalla muutofirman? Katso kuinka muuttofirman kilpailutus toimii.


Muutetusta osoitteesta ei tule erillistä vahvistusta, mutta ajantasaisen osoitteen voi tarkistaa väestötietojärjestelmästä Tarkasta omat henkilötietosi -palvelusta.

Muuttoilmoitus tehdään eri tavalla erilaisiin muuttoihin

Muuttoilmoitus tehdään muutettaessa Suomen sisällä vakituisesta osoitteesta toiseen, ja muutettaessa Suomessa tilapäisesti toiseen asuntoon yli kolmen kuukauden ajaksi. Muuttoilmoitus tarvitaan myös, kun muutetaan tilapäisesti korkeintaan vuodeksi muuhun osoitteeseen ja palataan sitten takaisin vakinaiseen osoitteeseen.

Kansainvälisissä muutoissa ilmoitus tehdään hieman eri tavalla riippuen siitä, minne muutetaan ja kuinka pitkäksi aikaa.

Muuttoa kutsutaan tilapäiseksi maastamuutoksi, jos muutto kohdistuu muualle kuin Pohjoismaihin ja ulkomailla asuminen kestää alle vuoden. Paluupäivä tulee ilmoittaa muuttoilmoituksen yhteydessä. Poikkeustapauksissa enintään kolmen vuoden ulkomailla asuminen voidaan lukea tilapäiseksi maastamuutoksi. Kaikki yli kolmen vuoden muutot ulkomaille ovat vakinaisia maastamuuttoja, joiden seurauksena kotikunta Suomesta poistuu.

Suomalaisen on aina ilmoitettava muuttoilmoituksella, mikäli hänen osoitteensa vaihtuu myös ulkomailla.


Lue myös: Muutto ulkomaille – 9 kohdan muistilista ja opas


Pohjoismaiden välillä on valtiosopimus, joka edellyttää, että Pohjoismaasta toiseen muuttavat asioivat henkilökohtaisesti tulomaan rekisteriviranomaisen luona. Tämä tarkoittaa, että myös Suomen kansalaisten on toisesta Pohjoismaasta takaisin muuttaessaan käytävä muuttoilmoituksen lisäksi rekisteröitymässä henkilökohtaisesti, eikä esimerkiksi vanhempi voi tehdä rekisteröintiä lasten puolesta.

Suomeen muutettaessa ilmoitus Suomen viranomaisille on tehtävä kuukauden sisällä muutosta. Jos muutto Suomeen on väliaikainen ja kestää alle kuusi kuukautta, ilmoitusta Suomen viranomaisille ei tarvita.

Osoitteenmuutos päivittyy viiveellä

Osoitetiedot päivittyvät usealle julkiselle taholle ja yksityiselle yritykselle muuttoilmoituksen kautta. Päivittymisessä on kuitenkin viivettä ja muuttoilmoituksen osoitteenmuutos ei tyypillisesti tavoita pieniä tahoja ja toimijoita.

Kannattaa olla aktiivinen ja ilmoittaa osoitteenmuutoksesta itse yritysten verkkosivujen tai sähköpostin kautta: näin laskut ja muu posti löytää perille. Erilaiset yhdistykset ja järjestöt ovat tyypillisesti niitä, joihin osoitteenmuutos unohtuu tehdä.

Ajantasaiset listat tahoista, joihin osoitteenmuutos päivittyy muuttoilmoituksen myötä, löytyvät verkosta:

Posti tarjoaa muuton yhteydessä kuukaudeksi veloituksettoman muuttopostipalvelun: vanhaan osoitteeseen lähetetty päivittäisposti käännetään muuttaneen uuteen osoitteeseen.

Muuttopostipalvelun edellytyksenä on, että muuttoilmoitus on tehty netissä. Palvelun voi ostaa jopa vuodeksi, jolloin se kattaa kaikki Postin jakoon kuuluvat postit, jotka on kirjattu mahdollisesti myös vanhalla osoitteella.

Muista ilmoittaa tai päivittää itse uusi osoitteesi tarvittaessa seuraaville tahoille:

  • Ystävät ja sukulaiset
  • Yhdistykset ja järjestöt
  • Työnantaja ja opiskelupaikka
  • Pankki, kirjasto ja vakuutusyhtiö
  • Internet-, sähkö- ja puhelinoperaattori
  • Sanomalehtien ja aikakausilehtien tilaukset
  • Taloyhtiö, huoltoyhtiö, isännöitsijä tai kiinteistöhuolto
  • Verkkokauppojen asiakkuudet

Kannattaa myös vilkaista muuttajan muistilista, jossa on hyviä vinkkejä muuton helpottamiseksi!

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä