Milloin matto kannattaa viedä pesulaan? Lue mattojen pesun asiantuntijan vinkit!

Olohuoneen karvamatto

Aina muutettaessa ja keväisin se iskee: matonpesuvimma! Kotoa löytyy tyypillisesti isompia mattoja olohuoneesta, ruokapöydän alta ja makuuhuoneista. Keittiössä ja kulkuväylillä on useammin pitkiä käytävämattoja. Eteisessä on kuramattoja. Kylpyhuoneessa ja vessoissa on pehmeitä pörrömattoja.

Mutta mistä sen tietää, miten erilaiset matot tulisi pestä?

”Pesumetodi valitaan maton materiaalin mukaan. Mattojen pesuohjeisiin ei kuitenkaan kannata luottaa sokeasti, vaan on huomioitava myös maton rakenne ja erikoisuudet, kuten vaikka mahdollinen liimapohja tai paperinarukudonnat. Oikeaoppiseen mattojen pesuun tarvitaan tänä päivänä usein kokemusta ja ammattitaitoa”, toimitusjohtaja Rene Korkeamäki Super Pesula Oy:sta tietää.

Yleisin mattopesulan mattojen pesutapa on tasopesu, sillä se soveltuu suurimmalle osalle matoista. Tasopesu voidaan tehdä vesipesuna tasopesukoneella tai tasoemulsiopesuna laikkakonetta pyörittäen. Laikkakoneeseen voidaan valita erilaisia laikkoja pestävän maton ominaisuuksien mukaan ja tasoemulsiopesu on myös hyvä täsmäisku mahdollisten tahrojen poistoon. Hellävaraista vaahtopesua suositellaan viskoosille ja silkille.


Lue myös: Pianon muuttaminen uuteen kotiin on tekniikkalaji


”Yksi hämmentävä pesuohje on kemiallinen pesu, eli ympyrä, jonka sisällä on P-kirjain. Valtaosa kuluttajista uskoo, että kemiallinen pesu tehdään pesukoneen ulkopuolella, mutta kyllä kemiallisessa pesussa matto pyörii kemiallisen koneen rummussa tyhjiössä puhdistavan kemikaalin kanssa. Se voi olla maton rakenteelle raskasta, kun mukana on pyörittävä liike, joten tämä sopii vain tietynlaisille matoille”, Rene Korkeamäki huomauttaa.

Kuvioitu itämainen matto

Villasta tai silkistä käsityönä lanka kerrallaan solmitut matot ovat usein taideteoksia: kuvioinnit ovat upeita ja uniikkeja. Tyypillisesti itämaiset matot ovat niin tiheitä, että ne hylkivät hyvin likaa ja ovat kestäviä. Siirrettäessä isoja itämaisia mattoja tarvitaan useampia kantajia, sillä matot ovat erittäin raskaita jo kuivinakin.

”Villamattokin periaatteessa voi kestää tasovesipesun, mutta vanhojen käsityönä tehtyjen mattojen materiaalit ja etenkin värinpysyvyys voivat olla ennalta-arvaamattomia. Jos väri ei vesipesussa pysykään, se leviää helposti ja sotkee myös maton hapsut. Suosittelemme tasoemulsiopesua aidoille villamatoille”, Rene Korkeamäki pohtii: ”Ammattilainen tunnistaa mattojen pesun riskit ennalta ja on siten varmempi valinta arvokkaan, sijoitukseksikin laskettavan maton pesijäksi”.

Vaalea karvalankamatto ja kudottu keltainen rahi

Karvalankamatto on suomalaisen olohuoneen suosikki

Kodikkaaseen ja pörröiseen mattoon on mukava upottaa varpaat. Ikisuosikki karvalankamatto pysyykin yllättävän pitkään puhtaannäköisenä, sillä lankojen väliin mahtuu paljon pölyä ja likaa – ja puhtaus voikin olla vain silmänlumetta. Karvalankamattoja kannattaa pestä säännöllisesti!

”Keinokuituinen, polypropeeninen perusnukkamatto kestää yleensä kovempaakin pesua, joten sellaisen voi toki pestä myös itse, jos jaksaa”, Rene Korkeamäki opastaa.


Kaipaatko apua muuttoon? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Räsymatto on monen kodin sukukalleus: mummon kutoma ja kesämökin klassikko. Räsymattoja pestään klassisesti maalaisromanttisella mattopyykillä juuriharjoin ja vesisankoa läikyttäen. ”Löysät räsymatot ja puuvillamatot voi pestä pesukoneessa, jonka painon kantokyky riittää märän maton painolle”, Rene Korkeamäki neuvoo.

Mies pakkaamassa mattoa muuttoa varten

”Muutossa voit varata likaisen maton noudon vanhasta kodista ja puhtaan toimituksen uuteen osoitteeseen. Näin matto tulee pestyä ammattimaisesti ja muuttokuormassakin on vähemmän kannettavaa”, pääkaupunkiseudulla mattoja pesevän Super Pesula Oy:n Rene Korkeamäki vinkkaa.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä