Muuttaminen pienempään kotiin edessä?

Muutto pienempään kotiin

Lue Muuttomaailman parhaat vinkit tilanteeseen, jossa neliöt vähenevät

Oletko muuttamassa tai suunnittelemassa muuttoa suuresta tilasta pienempään? Tällöin muuttamiseen ja tilasuunnitteluun löytyy vinkkejä, joita noudattamalla hallitset pienemmät neliöt oikeaoppisesti. Lue tästä Muuttomaailman parhaat vinkit tavaramäärän hallintaan ja sisustuksellisiin valintoihin.

Kun kodin käytettävissä olevat neliöt vähenevät, on aika tehdä tilasuunnittelua ja pohtia huonekalujen ja muun tavaramäärän hallintaa. Muutto pienempään kotiin voi tulla eteen esimerkiksi lasten muutettua pois kodista, avo- ja avioerotilanteissa, tai muista olosuhteista johtuen.

Joka tapauksessa muutto vaatii aina vanhojen tilojen vertaamista uusiin tiloihin.

Muuttaminen pienempään kotiin – vähemmän huoneita tarkoittaa vähemmän tavaraa

Aikaisemmin huoneita oli viisi, nyt vain kaksi. Miten saada kaikki huonekalut ja tavarat muutettua yli puolet pienempään asuntoon?

Tämän kaltaisessa tilanteessa on välttämätöntä joko:

a) Vähentää tavaramäärää. Kerroimme tavaramäärän karsimisen vinkeistä jo aikaisemmassa, Muuttajan pakkausaikataulu-artikkelissamme. Tavaroista luopuminen voi olla vaikeaa – siksi karsiminen aloitetaan hyvissä ajoin ja siihen varataan riittävästi aikaa.

Ammattijärjestäjät ja tavarakaaosten kesyttäjät kertovat vinkkejä siihen, miten pitkäikäisistä, mutta turhista tavaroista kannattaa päästää irti.

  • Käy tavaramäärän kimppuun esimerkiksi huone tai vain laatikosto kerrallaan. Käy koko laatikosto läpi kerralla, muuten on vaarana, että projekti jää kesken. Etene huone kerrallaan.
  • Kotiin kannattaa perustaa ”turhake”laatikko. Tuohon laatikkoon voit heittää kaiken, joka tulee arkipäivässäsi vastaan, mutta tiedät sen olevan turha tavara.
  • Kierrätys. Voit lahjoittaa tavaroita ja huonekaluja kierrätykseen, myydä niitä kirpputorilla ja viedä huonokuntoisimmat kaatopaikalle.

b) Hankkia ylimääräistä varastotilaa. Muuttomaailman Vuokraa varastotilaa-sivuilta löydät lyhyen ja pitkän aikavälin varastotilan tarjoajat. Muistathan, että pakatessasi tavaroita varastosäilytykseen, on järkevää käyttää kunnollisia pakkausmateriaaleja ja laatikoita. Tavarat säilyvät parempana ja pienemmässä tilassa, kun kiinnität huomiota siihen, miten ja millaisiin laatikoihin omaisuuttasi pakkaat.

Kun kilpailutat muuton Muuttomaailmassa, voit pyytää tarjouksen samalla varastoon kuljetettavien tavaroiden siirrosta

Kun muutat pienempään kotiin, muista nämä sisustusratkaisut

Jos asuinneliöitä on käytettävissä huomattavasti vähemmän kuin ennen, kannattaa tulevasta kodista laatia tila- ja kalustesuunnitelma.

Tämä tarkoittaa paperille piirrettyä hahmotelmaa siitä, mihin huoneisiin mitäkin huonekaluja ja tavaroita muutetaan. Tässä suunnitelmassa konkretia paljastaa sen, jos tavaraa pitäisi karsia vielä lisää.

Käytettävissä oleviin neliöihin saattaa olla hankala vaikuttaa, mutta tietyt sisustusratkaisut helpottavat tilojen ja tavaramäärän hallintaa.

Tässä muutama perusvinkki, miten hallita pienentyneitä neliöitä:

  • Jos haluat lähtökohtaisesti avaraa vaikutelmaa kotiisi, suosi vaaleita sävyjä, selkeitä pintoja ja suosi pelkistettyä sisustustyyliä
  • Tilaratkaisut: Vuodesohvat, sisustusarkut, integroidut kodinkoneet, säilytysrahit
  • Hyödynnäthän kaikki neliöt? Onhan sängyn alla laatikostoja ja naulakoiden päällä säilytystilaa?
  • Pohdi miten paljon huonekalusi vievät neliötilaa: riittäisikö uuteen kotiin pienempi ruokailuryhmä, entä tarvitsetko välttämättä pöytätason olohuoneeseen?

Muutatpa sitten pienempään tai suurempaan kotiin, muista että kaikkea ei tarvitse tehdä itse!

Jos muuttosi vaatii suurta tavaramäärän karsintaa tai tilasuunnittelua, kannattaa ulkoistettavissa olevat asiat jättää Muuttomaailman hoidettavaksi.

Kun muutosta on päätetty, voit ensimmäiseksi pyytää tarjousta muuttamiseen liittyvistä toimista. Muuttomaailman ammattilaiset tekevät tarjouksen juuri sinulle sopivasta muutosta – varastotilan hankkimisesta aina loppusiivoukseen saakka. Saat sopivat tarjoukset nopeasti sähköpostiisi ja voit valita sopivimman palveluntarjoajan.

Tutustu kaikkiin muuttamisen palveluihin etusivullamme ja kilpailuta oma muuttosi.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä