Muutto 1980-luvulla rakennettuun taloon lupaa aikansa luksusta ja riskirakenteita

Edessä muutto 1980- luvulla rakennettuun talon? Listasimme tässä jutussa tärkeimmät asiat, joita aikakauden taloista tulee tietää.

Talopaketit rantautuivat 1980- luvulla suomalaiseen rakentamiseen

1980-luvulla rakennettu talosi on luultavimmin tiiliverhoiltu, yleisimmin jopa valkoinen. Erkkerit, syvennykset ja erilaiset katokset ovat hyvin tyypillisiä tuon ajan arkkitehtuurissa. 1980-luvulla elettiin voimakkaan kasvun aikaa ja rakentamisessa panostettiin varusteluun: taloihin lisättiin apukeittiöitä ja kodinhoitohuoneita.


Muuttomaailman avulla muuttaminen on helppoa ja nopeaa. Löydä muuttofirma jättämällä tarjouspyyntö.


Ensimmäiset talopaketit rantautuivat suomalaiseen rakentamiseen ja taloja rakennettiin verrattain paljon.

1980-luvun taloissa oli sellaista uudenlaista luksusta, josta monet haaveilivat, kuten suuret huoneet. Yksi aikansa helmi olivat alppimajaa muistuttavat kaksikerroksiset teräväharjaiset talot avoparvekkeineen.


Lue myös: Muutto 1960-luvun kerrostaloon −huomioi nämä!


Trendikkäimmissä 80-luvun taloissa oli aikansa erikoisuus: ilmalämmitys. Tässä lämmitysmuodossa ilmaa lämmitettiin kanavistossa ja se puhallettiin sisään. Tällaisia lämmitysmuotoja ei toteutettu juurikaan enää 80-luvun jälkeen.

Rakentamisesta tuli riskirakentamista

1980-luvusta on aikaa noin 40 vuotta: rakentaminen on kehittynyt harppauksin ja tänä päivänä 80-luvun kodin suhteen saa olla tarkkana.

Moni 80-luvun rakentamisen ratkaisu on todettu toimimattomaksi tai vähintäänkin materiaalien elinkaari voi olla jo päättynyt, mikäli osaavia päivityksiä ei ole ajan saatossa tehty.


Remonttipalvelu hakusessa? Tutustu Muuttomaailman sisarpalveluun Urakkamaailmaan ja löydä tekijä nopeasti ja helposti.


Tarkista tästä listasta, mihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota 1980-luvun taloon muuttaessasi:

  • Matalat sokkelit ja valesokkelit: talon rakenteissa voi olla maaperästä noussutta kosteutta. Tämä selviää rakenteita avaamalla ja kosteusmittauksin.
  • Salaojat puuttuvat: salaojien tehtävä on kuljettaa vesi ja kosteus pois talon rakenteiden luota. Ilman toimivaa salaojitusta, talo voi ns. seistä vedessä ja kosteusvaurioiden riski kasvaa.
  • Sade- ja pintavesien ohjaus voi olla puutteellista: voit jo silmämääräisesti tarkistaa onko talossa sadevesirännejä ja poistoputkia, jotka kuljettavat sadeveden pois rakennuksen juurelta.  Mikäli ei, kosteusvaurion mahdollisuus korostuu.
  • Jos talossa on kellarikerros, sen lattia on todennäköisesti riskirakenteinen oman aikansa tuotos.
  • Aluskatteet tulivat rakentamiseen 80-luvulla, mutta niitä ei aina osattu asentaa uudenlaisiin monimuotoisiin kattorakenteisiin: riski kondenssiveden tai vuotoveden valumisesta seinärakenteisiin katolta alaspäin on olemassa.
  • Höyrysulut saattavat puuttua tai olla viimeistään nyt hapertuneet pois: yläpohjan höyrysulku suojaa rakenteita mm. ilman lämpötilojen vaihtelun aiheuttaman kosteuden kerääntymiseltä aroille pinnoille. Erityisesti tämän tyyppisiä ongelmia on huomattu kattoikkunoiden yhteydessä.
  • Villiintynyt kasvillisuus liian lähellä taloa voi aiheuttaa vaurioita.
  • Pesutilojen kosteuseristykset on syytä huomioida iäkkäissä kohteissa: onko kylpyhuone remontoitu kokonaan vai vanhan päälle?
  • Sähköinen lattialämmitys valloitti kylpyhuoneita samalla, kuin sähköinen kattolämmityskin yleistyi. Sähköiset lämmitysmuodot ovat puhuttaneet viime aikoina sähkön hintojen noustua ja saatavuuden epävarmuuden yleistyttyä. Sähkölämmityksiä on korvattu paljon uudenaikaisilla lämmitysmuodoilla.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Muuttomaailma ja Urakkamaailma kuuluvat samaan Alma Media – konserniin.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä