Muutto kotiin, jossa on liian vähän säilytystilaa? Lue vinkit tilaratkaisuihin!

Tuntuuko, etteivät tavarasi voi millään mahtua uuteen kotiisi? Miten saisit tilanteen haltuun ja kodistasi mukavan, vaikka säilytystilaa ei tuntuisikaan olevan riittävästi? Lue vinkkejä kaaoksen kesytykseen!

Hyödynnä kaappitilaa tehokkaasti ja huomaa piilotilat

Kaappien sisälle kannattaa asentaa lisähyllyjä, sillä usein hyllyjä on vähän ja vaatteiden ja ylemmän hyllyn väliin jää paljon tyhjää. Tavaroille voi lisätä erityisen pystytilan jakoon tarkoitetun irtohyllyn, jolloin kaappiin mahtuu tavaraa kaksinkertaisesti.

Kaappien ovien sisäpuolille ja väliovien päälle saa helposti roikkuvia naulakoita, joissa voi säilyttää puolipuhtaat vaatteet, asusteet ja laukut. Tällaiset ratkaisut eivät vaadi nauloja tai ruuvailua.


Muuttomaailma on apuna koko muuttosi ajan! Tavoita alueesi muuttofirmat kätevästi yhdellä tarjouspyynnöllä.


Huomaamatonta piilotilaa jää usein myös sängyn alle, kaapin päälle ja tankokaappeihin tangon ja kaapin lattian väliin. Tankokaappeihin saa kevyitä ja helppoja tarrakiinnitteisiä hyllyköitä tai irtonaisia vetokoreja.

Sohvankin voi usein vetää hieman irti seinästä ja säilyttää sen takana vaikkapa vieraspatjaa tai pöytälätkäpeliä.

Voit myös säilöä talvivaatteita tai peittoja ja tyynyjä tyhjiöpusseissa, jolloin ilma on imuroitu pehmusteista pois, eikä tilaa kulu enää juuri nimeksikään.

Lisähyllyjä ja naulakoita hyödyntäen saat kaapit ja hyllyt aidosti hyödynnettyä, eikä hukkatilaa jää.

Muistathan, ettei käyttökelpoinen sauna ole varasto.

Monipuoliset huonekalut

Säilytyspenkit, vuodesohvat ja vetolaatikolliset kalusteet tuovat monipuolista säilytystilaa. Monissa kalusteissa on useita ominaisuuksia: tuoleja, pöytiä ja kaappeja piilotettuna muun toiminnallisuuden kylkiäisiksi.

Taitettavat, jatkettavat ja käännettävät hyllyt ja pöydät mahdollistavat suuremman käyttäjämäärän tarvittaessa.

Tutustu muuntohuonekaluihin tarkemmin sisarpalvelumme Urakkamaailman blogissa: Muuntohuonekalut apuna pienen kodin sisustuksessa – tutustu näihin kekseliäisiin ratkaisuihin!

Ota seinistä ilo irti

Naulakoita, koukkuja ja hyllyjä voi rohkeasti ripustaa seinille ja saada siten paljon lisää säilytystilaa. Ovien päälle ja katonrajaan asennetut kirjahyllyt voi tehdä näppärästi ostamalla kannakkeita ja lautaa.

Syvennyksiin ja nurkkiin jää myös helposti hukkatilaa, joka pienessä kodissa voi olla hyvin arvokasta.

Hyödynnä pinottavia ja rullattavia säilytysratkaisuja.

Selvitä yhteiset varastotilat

Onko talossa kellari tai käyttöullakko? Taloyhtiössä pyörävarasto, vintti tai kylmäkellari? Hyödynnä yhteiset säilytystilat sellaisten tavaroiden osalta, joita et käytä säännöllisesti. Huolehdi kuitenkin lukituksista, äläkä vie yhteissäilytykseen erityisen arvokasta tavaraa.

Huomioi, että voit säilyttää ulkona käytettäviä kalusteita ja tarvikkeita myös pihalla tai parvekkeella oikein suojattuna.

Yhtenä vaihtoehtona on hankkia myös erityisesti säilytystä varten tehty vartioitu varasto: pitkäaikaissäilytykseen soveltuvien varastojen määrä on kasvanut reippaasti viime vuosina.


Kuinka aikatauluttaa muuton pakkaaminen? Tutustu aiempaan kirjoitukseemme Muuttajan pakkausaikataulu: Mitä pakata ensimmäiseksi ja viimeiseksi?


Klassikko: karsi turhat tavarat

Lahjoita, kierrätä ja myy nettikirppareilla tavarat, joita et oikeasti tarvitse. Kaikki nurkissa pyörivä tavara oli joskus rahaa ja voi vielä tuoda tilaa ja tulojakin oikein karsittuna.

Jos säilytät neliön verran turhaa tavaraa, voit helposti laskea tälle tilalle säilytyksen kustannukset jakamalla vuokran tai vastikkeen neliömäärällä – kannattaako?

Jos et saa kesytettyä tavaroitasi, mikset harkitsisi ammattilaisen apua? Ammattijärjestäjät, sisustussuunnittelijat ja ammattisiivoojat helpottavat uuden kodin muokkaamista viihtyisäksi ja sinulle sopivaksi.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä