Muutto Kouvolaan? Lue ex-alppihiihtäjä Jukka Rajalan kotiseutuvinkit!

Kouvolassa nykyarki on luonnonläheistä. Tehdaskaupunkina ponnistanut Kouvola on hyvällä paikalla: lähellä kaikkea, mutta sopivasti sivussa.

Kouvola sai oman rautatieasemansa jo vuonna 1875 ja se toi mukanaan vilkkaan rautatieläiskulttuurin. Tänä päivänä Kouvolasta löytyy Suomen suurin tavaraliikenteen järjestelypiha ja Suomen ainoa EU:n liikenteen ydinverkon rautatie- ja maantieterminaali.

Kouvola panostaa bio- ja kiertotalouteen sekä elintarvikesektorille −onhan sijainti myös logistisesti optimaalinen!

Repoveden kansallispuisto on retkeilijän ja kalliokiipeilijän unelma

Työn vastapainoksi Kouvolassa on tarjolla erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Vain 45 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka on täynnä järviä, lampia ja patikointireittejä.


Kilpailuta onnistunut muutto jättämällä tarjouspyyntö ja pääset nopeammin nauttimaan uudesta kotikunnastasi ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.


Näkötornit, korkeat kalliot ja kalliomaalaukset tuovat retkeilijät jo kivikaudella suositulle eränkäyntialueelle, joka on monenlaisen käytön jälkeen nyt rauhoittunut hoivaamaan retkeilijöiden sielunmaisemaa.

Repovedellä kannattaa kokeilla myös Ketunlossia, käsin kiskottavaa lossia, jolla kesäaikana pääsee Ketunlenkki-nimisellä patikkareitillä vastarannalle.

Lossin suosio voi kerryttää jonoja, joten retkille kannattaa muistaa varata evästä! Valitse reppuun ainakin muhkeaa Kouvolan lakritsia, joka on useasti valittu maailman parhaaksi lakritsiksi. Kouvolan pitäjäruokina tunnetut hernekeitto ja talkkunahyvekin sopinevat laavueväiksi.

Kouvola on uudesti syntynyt

Nykyinen Kouvolan kunta on muodostunut kuntauudistuksessa vuonna 2009, jolloin yhdistettiin Elimäen ja Jaalan kunta sekä Anjalankosken, Kouvolan ja Kuusankosken kaupungit. Samalla laukkautettiin Valkealan kunta. Kouvolassa asuu tänä päivänä lähes 80 000 asukasta.


Lue myös: Muuton yllättävät kulut ja niiden rahoitus


Suomen kunnista Kouvolassa on kolmanneksi eniten kesämökkejä, eikä ihme, sillä Kouvolasta löytyy lähes viisisataa järveä. Kalastukseen ja retkimelontaan sopii tietenkin myös kunnan alueella virtaava Kymijoki.

Jos ulkoilu ei maita, suuntaa Kouvolan museokortteliin. Se tarjoaa pieniä putiikkeja ja tapahtumia: museokortteli on parhaimmillaan kesällä ja joulun aikaan.

Poimi tästä talteen syntyperäisen kouvolalaisen ex-alppihiihtäjä Jukka Rajalan kotiseutuvinkit:

Kouvolan parhaat TOP3:

1. Mielakka

”Lähellä Kouvolan keskustaa sijaitseva laskettelukeskus, jossa myös alamäkipyöräillään kesäisin. Loistava lähirinne, mistä voi ponnistaa jopa MM-kisoihin, jos rahkeet riittävät! Näin teimme esimerkiksi ex-lumilautailija Roope Tonteri, ex-alppihiihtäjä Nina Halme ja minä.”

2. Tykkimäki ja käyrälammen ympäristö

”Huvipuisto ja vesipuisto, jossa on kaikkea kivaa perheille. Käyrälammella on loistavat maastot pyöräilyyn ja hiihtoon.”

3. Kovat urheiluseurat

”Kouvolasta tulee kolme SM-sarjan joukkuetta: pesäpalloseura KPL, jääkiekkoseura KooKoo ja koripallojoukkue Kouvot. Lisäksi KJP on jalkapallossa todella suosittu kasvattajaseura!”


Muuttomaailma ja sen ilmaiset materiaalit ovat tukena kaikenlaisissa ja kaiken kokoisissa muutoissa. Lue aikaisemmat blogitekstimme ja tutustu Suomen kattavimpaan Muuttajan muistilistaan.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä