Muutto lemmikin kanssa – Lemmikin sopeuttaminen uuteen kotiin tehdään rauhassa ja rutiineilla

Lue jutustamme parhaat vinkit lemmikin kanssa muuttamiseen

Lemmikin kanssa muuttamisessa avainasioita ovat mahdollisimman vähäiset muutokset lemmikin omissa tiloissa ja arjessa, sekä kunnollinen totuttelu uuteen ympäristöön. Riippuen lemmikistä, muutto voi hoitua helpostikin, mutta toisinaan se vaatii pitkän totuttelun. Yleisimmät lemmikkimme, kissa ja koira, vaativat yleensä jonkin verran aikaa sopeutuakseen uuteen kotiin. Nappaa alta vinkit aikaan ennen muuttoa, muuton aikana ja muuton jälkeen, jotta lemmikkisi saa mahdollisimman hyvän alun uuteen kotiin.

Muutto lemmikin kanssa: ennen muuttoa

Muutto kannattaa suunnitella lemmikin kannalta mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi. Jo pelkkä tavaroiden pakkaaminen saattaa tuntua lemmikistä oudolta – lemmikin omat tavarat, lelut ja sänky kannattaakin pakata aivan viimeisenä muuttokuorman matkaan. Jos muutat koiran kanssa, vie lemmikkisi mahdollisuuksien mukaan tutustumaan uuteen kotiin ja sen ympäristöön ennen muuttoa.

Muista huomioida lemmikkiäsi ja hoida sitä aivan tavalliseen tapaan pakkaamisen ja muiden järjestelyiden lomassa. Jonkun koiran tai kissan leluista voi viedä jo uuteen asuntoon, jotta siihen tarttuisi uuden kodin hajuja, mutta eläin tunnistaa sen silti omakseen saapuessaan uuteen kotiinsa.

Pohdi: Saisitko kissasi tai koirasi muuton ajaksi eläinhoitolaan tai tuttavan luokse? Sekä muuttajille, muutossa auttajille, että lemmikille olisi suotuisampaa, jos lemmikit voisivat olla poissa tavaroiden kantamisen ajan.

Muutto lemmikin kanssa: muuton aikana

Lemmikin sisä- ja ulkotilojen ympäristönmuutos saattaa aiheuttaa stressiä eläimelle. Stressaantuneena eläin voi olla huonovointinen, ruokahaluton tai käyttäytyä muuten normaalista poikkeavalla tavalla. Pakkaa lemmikin tavarat viimeisenä ja vie ne ensimmäisten joukossa uuteen kotiin. Tutut lelut, hajut ja sänky auttavat lemmikkiä rauhoittumaan muuttovilinän keskellä.

Muista myös huomioida lemmikkiäsi, vaikka muuttopäivä on kiireinen: Rapsuttele, silitä, juttele ja järjestä ruokailut ja ulkoilut kuten normaalistikin tekisit. Suunnittele siis muuttopäiväsi niin, että ehdit huomoida lemmikkisi vähintään normaalilla rutiinilla. Järjestä koirallesi tai kissallesi myös herkkuja ja vaikka aktivointileluja, jotta sen mielenkiinto saadaan suuntautumaan muualle muuttovilinästä.

Kun kilpailut muuttopalvelua, kannattaa muutosta sopimisen yhteydessä kertoa taloutesi lemmikeistä. Ohjeista muuttoapureita siitä, miten toivot heidän huomioivan lemmikkisi.

Huom! Koiraa tai kissaa ei kannata jättää yksin tavaroiden kantamisen ajaksi vanhaan, tyhjään kotiin tai yksin uuteen kotiin, kun haet muuttolaatikoita vanhasta kodista. Tämä voi aiheuttaa turhaa stressiä eläimelle muuton aikana.

Muutto lemmikin kanssa: uudessa kodissa

Jos olet saanut lemmikkisi hoitoon muuton ajaksi, koita saada mahdollisimman paljon tavaroita purettua ennen kuin tuot lemmikin uuteen kotiin. Hajut, tilat ja ympäristö ovatkin nyt ihan toisenlaiset myös lemmikin näkökulmasta – totuttelua tullaan varmasti tarvitsemaan jonkin verran.

Jotta sopeutuminen uusiin tiloihin olisi mahdollisimman luontevaa, koita pitää kiinni vanhoista rutiineista myös tavaroiden purkamisen lomassa. Ajoita ruokailut, lenkkeilyt, leikitykset ja lepohetket samoihin aikoihin ja tee nämä kaikki toimet samoilla rutiineilla, kuin vanhassakin kodissa.

Muuttomaailma haluaa tehdä lemmikeillekin mukavamman muuton!

Tämä artikkeli kuuluu Muuttomaailman Oppaat & Vinkit-osioon. Artikkeleista löytyy kaikenlaisiin muuttoihin ja muuton eri vaiheisiin sopivia vinkkejä.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä