Muutto rintamamiestaloon – huomioi mahdolliset remonttitarpeet!

Rintamamiestalo on remontoijan ja sisustajan unelmakohde! Vuosikymmeniä sisältä ja ulkoa muokatut talot kätkevät joskus sisäänsä ihania aarteita, joita voi hyödyntää uudelleen.

Lue tästä Muuttomaailman artikkelista, millaisia remontteja ja sisustusratkaisuja rintamamiestaloihin voi tehdä. Vinkkaamme lisäksi Urakkamaailman ilmaisesta remonttien ja sisustuksen kilpailutuspalvelusta.

Rintamamiestalo edustaa suomalaista perinnerakentamista

Vuodesta 1940 jopa vuoteen 1960 rakennetut harjakattoiset puutalot eli rintamamiestalot kuuluvat suomalaiseen perinnemaisemaan. Maaseudulle sotien jälkeen rakennettuja omakotitaloja löytyy Suomesta noin 300 000 kappaletta.

Perinteinen rintamamiestalo on yleensä 1,5-kerroksinen koti, joka pystytettiin rivakasti edullisista rakennusmateriaaleista.

Rintamamiestaloon rakennettiin kaksi tai kolme makuuhuonetta, olohuone ja keittiö, sekä WC- ja suihkutilat sekä sauna. Sauna ja suihku sijaitsevat yleensä asunnon kellaritiloissa, joissakin tapauksissa ulkona. Lämmitys hoituu sähkölämmityksen lisäksi yhden tai useamman tulipesän voimin.

Rintamamiestalossa riittää puuhaa itse asunnon lisäksi, sillä usein rintamamiestaloihin kuuluu lisänä tilava tontti tai puutarha.

Rintamamiestaloon muuttavan remonttitarve riippuu omien mieltymysten ja sisustusmaun lisäksi siitä, millaisia asukkaita talossa on ennen asunut ja kuinka paljon sitä on remontoitu. Alkuperäisessä kunnossaan olevaan rintamamiestaloon on tehtävä remonttia. Rakennusmateriaalit olivat rakennusaikaan erilaisia verrattuna tähän päivään: sisäseinät ja katto saattavat olla kupristuneita pinkopahveja ja vuosikymmeniä sitten tehdyt eristykset eivät välttämättä enää riitä.

Muuttaja: Muista huolehtia nämä perusasiat kuntoon rintamamiestalon remontissa

Lämmitys: Ovatko tulipesät käyttökunnossa? Nuohous pitää hoitaa kerran vuodessa.

Katon remontointi: Mikä on ulkokaton kunto? Jos talossa on esimerkiksi alkuperäinen tiilikatto, tarkista ovatko tiilet ehjiä ja paikoillaan? Jos katto on korjauksen tarpeessa, tiilikatosta peltikattoon vaihto on yleinen rintamamiestalon remontti.

Ulkolaudoituksen vaihto: Missä kunnossa talon julkisivu on? Riittäisikö pelkkä maalaus vai pitääkö ulkolaudoitus vaihtaa kokonaan? Lämmityskustannuksiin saa hurjan säästön vaihtamalla epäkelvon ulkolaudoituksen uuteen ja asentamalla samalla tuulensuojalevyt ja tarkistamalla eristeet. Rintamamiestaloissa käytettiin rakennusaikaan mm. sahanpurua lämmityseristeenä – jos ne ovat vuosikymmenten saatossa valuneet alas/tiivistyneet, eristyksen kunnostamista pitää harkita.  

Rännit ja salaojitus

Sisäpintojen remontointi:

  • Katto ja seinät: Onko vanha pinkopahvi notkollaan, miltä vuosikymmeneltä tapetit ovat?
  • Lattiat: Löytyykö talosta alkuperäiset lattiat tai muovimatto? Nykyisin suosittu tapa remontoida lattiat on asentaa niihin laminaatti.

Joskus sisäpinnat kätkevät sisäänsä aarteita vuosikymmeniltä. Ihasteltavia tapetteja saattaa riittää useita kerroksia.

WC: Joissakin rintamamiestaloissa pieni WC voi sijaita keittiön yhteydessä tai jopa ulkona. Jos nämä vaihtoehdot eivät miellytä, vaihtoehtoja löytyy: Joissakin kohteissa kylmäkuisti on muutettu lämpimäksi, johon voi remontoida esimerkiksi tilavamman eteisen ja WC:n.

Muuttomaailman yhteistyökumppani Urakkamaailma auttaa kilpailuttamaan rintamamiestalon remontit. Hintaesimerkkejä toteutuneista rintamamiestalon remonteista löydät täältä.

Urakka-arkistosta pääset selaamaan lisää erilaisten remonttien ja sisustusratkaisujen toteutuneita hintoja.

 ◾ Lisätilojen rakentaminen: Tarvitsetko lisää huoneita kotiisi? Rintamamiestalon alkuperäinen makuuhuoneiden määrä jää usein kahteen tai kolmeen. Lisäosien rakentamiseen tarvitset rakennusluvat – Urakkamaailman kilpailutuspalvelun remonttifirmat osaavat ohjeistaa lupien ja selvitysten teossa.

Rintamamiestaloon muuttaja: Varaa aikaa muuttoon ja remonttiin

Jos muutat rintamamiestaloon, varaa aikaa itse muuton lisäksi remontointiin. Asunnon kunnosta riippuen remonttiin kannattaa tehdä aikataulu, jonka saat selville kilpailutettuasi remontin tekijät hintoineen.

Huomioithan, että remonttia voi olla hankalaa tehdä, jos kaikki muutettavat tavarat on jo kannettu sisälle: Muuttomaailman kautta voi kilpailuttaa myös väliaikaisia varastotiloja muuttotavaroille.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Muuttomaailma ja Urakkamaailma kuuluvat samaan Alma Media – konserniin.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä