Muutto toiselle paikkakunnalle? 6 kohdan selviytymisopas

Kokosimme toiselle paikkakunnalle muuttavaa koskevan muistilistan. Näillä vinkeillä pitempikin muutto sujuu mukavasti ja astut uudelle paikkakunnalle niin sanotusti oikealla jalalla.

Muutto toiselle paikkakunnalle on jännittävää: Uusi paikkakunta uudet kujeet!

Toisaalta on haikea jättää tutut kasvot ja tuttu ympäristö taakseen. Miten tehdä kokemuksesta mahdollisimman miellyttävä?

Nämä vinkit ovat etenkin sinulle, jolla on edessä muutto uudelle paikkakunnalle yksin. Jatka lukemista!

1. Muutto tuntemattomaan kaupunginosaan

Paikalliset tuntevat kaupunginosien maineen ja ilmapiirin, mutta ulkopaikkakuntalaisen on vaikea tietää mihin on muuttamassa. Jos sinulla on paikallisia tuttuja, niin ota muutto toiselle paikkakunnalle puheeksi, ja kysy heiltä vinkkiä sinulle sopivimmasta ympäristöstä.

Haluatko asunnon rauhallisemmasta vai vilkkaammasta kaupunginosasta? Miten on julkisen liikenteen laita? Entä palvelut?

Jos sinulla ei ole tuttuja sieltä päin, niin googlaa sopiva keskustelupalsta, missä voit kysyä paikallisilta. Saat varmasti asiantuntevaa apua.

Miten löydän tällaisen keskustelupalstan? Jos olet muuttamassa esimerkiksi Haukiputaalle, niin googlaa: haukipudas keskustelu. Eli paikkakunta ja sen perään sana keskustelu, varmasti löytyy tarinaa moneen lähtöön.

2. Työ- tai opiskelupaikan sijainti

Luonnollisesti asunto kannattaa ottaa mahdollisimman läheltä paikkaa, johon kuljet arkisin, olipa se sitten työ-, opiskelupaikka tai mikä tahansa. Selvitä etukäteen mahdollisuudet käyttää julkista liikennettä, ja kuinka kaukana pysäkit ovat. Saatat säästyä ikäviltä yllätyksiltä.

Nykyään julkisen liikenteen reitit, kartat ja aikataulut löytyvät näppärästi netistä, joten käytä nyt hetki uuden paikkakunnan julkisten selvittelyyn. Tärkeintä on, että jokapäiväinen työ- tai opiskelumatkasi on mahdollisimman helppo. Mahdollisimman vähän vaihtoja ja odottelua.

3. Muuttajan muistilista

Tsekkaa kaikille muuttajille hyödyllinen muuttajan muistilista, niin et jätä huomioimatta mitään tärkeää. Kun on kyseessä muutto toiselle paikkakunnalle, niin edestakaisin matkustelu ja unohtuneiden asioiden hoitaminen ei olekaan aivan yksinkertaista.

4. Muutokset etuihin

Jos olet oikeutettu etuihin, niin huomioi niihin tulevat muutokset. Useat edut ovat sidottu asuntoosi ja kotikuntaasi.

  • Eläkkeensaajan asumistuki
  • Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki
  • Opintotuen asumislisä
  • Sotilasavustuksen asumisavustus
  • Työttömyysturva
  • Yleinen asumistuki

Lue lisää Kelan sivuilta: asunnonvaihto

5. Pirauta videopuhelu tutuille kasvoille

Oudolla paikkakunnalla tuntee itsensä helposti yksinäiseksi, eikä siinä ole mitään väärää. Se on inhimillistä. Näissä fiiliksissä on mukava turvautua nykyajan skypeihin, whatsappeihin, facetimeihin ym. Monta kätevää tapaa soittaa videopuheluja. Nyt onkin korkea aika ja hyvä syy opetella videopuhelujen salat, ja kaiken lisäksi se on hurjan helppoa nykypäivänä. Siihen ei aa-tee-koo velhoja tarvi.

Pirauta siis ystävälle videopuhelu uudelta paikkakunnalta, ja vaihtakaa kuulumiset. Videopuheluhan kertoo enemmän kuin 1000 sanaa (vai miten se menikään).

6. Täydellinen tilaisuus lähettää postikortti

Olet ehkä huomannut, ettei nykyään enää lähetetä postikortteja tai kirjeitä kuten ennen. Harmi. Mutta nyt on otollinen hetki korjata tilanne: Lähetä ihana postikortti uudelta paikkakunnalta. Ehdottomasti kortti, jonka kannessa komeilee jokin upea paikallinen nähtävyys. Se pääsee takuulla ystäväsi jääkaapin oveen!

Muista siis ottaa ylös ystäviesi postiosoitteet, ja yllätä iloisesti uudelta paikkakunnalta 😊

Mukavaa muuttoa! Toivoo Juha Muuttomaailma.fi:stä.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä