Näin muutat ekologisemmin– Poimi 5 vinkkiä!

ekologinen muutto

Hyvin suunniteltu muutto on ympäristöystävällisempi muutto. Poimi talteen Muuttomaailman viisi vinkkiä ekologisempaan muuttoon.

1. Järjestä, karsi, lajittele

Muuton yhteydessä on aina hyvä hetki harkita, mitkä tavarat halutaan säilyttää, kierrättää tai lajitella. Hävitä asianmukaisesti vanha elektroniikka, paristot, maalipurkit ja lumput.

Pohdi kannattaako kaikkea kantaa uuteen kotiin, vai voisitko elää kevyemmin. Hanki taskurahaa luopumalla kirppishengessä tarvikkeista, joita sinulle on kertynyt useita kappaleita tai esineistä, joita et ole aikoihin käyttänyt.


Perehdy hyvissä ajoin myös ammattijärjestäjän vinkkeihin: Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin vinkit muuttoon: Älä anna kaaoksen tapahtua!


2. Hyödynnä jo kotoasi löytyvät pakkausmateriaalit

Pyyhkeet ja lakanat voit hyödyntää särkyvien tavaroiden pehmustamisessa muuttolaatikoihin. Pakkaa myös tyhjät matkalaukut, pyykkikorit, kestokassit ja reput täyteen.

”Pystyviikkaa” vaatteet, kirjat tai vaikkapa astiat tilan säästämiseksi. Toisaalta muista myös pakata sisäkkäin rasioihin,  laatikoihin ja vaikkapa kattiloihin astioita, leluja ja pientä tilpehööriä, jonka olet valinnut säilyttää.

Kestävien muuttolaatikoiden vuokraus on ympäristöystävällisempää kuin pahvilaatikoiden kertakäyttö muutossa, vaikka pahvilaatikot voikin kierrättää. Myös pakkausmateriaalin hankkiminen muuttofirman kautta on fiksua, sillä ylijäämät palautuvat näin seuraavien asiakkaiden pakkaustarpeiksi, eivät jää lojumaan tai päädy turhaan roskiin.

3. Aja vain kerran

Muuta oikean kokoisella muuttoautolla. Jos valitset riittävän suuren muuttoauton, ajetaan kuorma vain kerran. Tiiviisti pakattu ja riittävän suuri muuttoauto kätkee sisäänsä helposti tavallisen suomalaisen kodin irtaimiston -niin pienemmän kuin isonkin. Ajaminen henkilöautolla tai pakettiautolla useita kertoja edestakaisin ei ole se ympäristöystävällisin tapa muuttaa.

Fillarilla huonekalujen raahaamista tuskin kannattaa ajatella.

4. Loppusiivouskin voi olla ekologinen

Loppusiivous tehdään vanhaan kotiin sen tyhjentämisen jälkeen. Ekologisin pesuaine on sellainen, jota ei tarvita paljoa ja se on biohajoava. Laimennettavat tiivisteet täyttävät usein parhaiten tällaiset edellytykset. Laimennettavissa pesuaineissa tarvitaan usein myös vähemmän muovipakkauksia pitkällä aikavälillä.

Monikäyttöiset siivousvälineet, joihin on saatavilla varaosia, mahdollistavat siivousvälineiden pitkän käyttöiän ja ovat ympäristöystävällisempiä.


Varmista sujuva muutto, ottamalla käyttöön Muuttomaailman kattava muuttajan muistilista.


Kotimaisissa tuotteissa on lyhyempi toimitusmatka ja toisaalta paikallisella siivoajalla on lyhin työmatka.

5. Uusi koti & vanhat tavarat

Jos tarvitset uuteen kotiisi uusia kalusteita tai säilytysratkaisuja, katso ensin käytettyjen tavaroiden valikoimasta. Kirpputorit, kierrätysliikkeet, huutokaupat ja second hand-putiikit tarjoavat monen tasoisia ja aivan varmasti kaiken tyylisiä käytettyjä tuotteita, niin verkossa kuin kivijalkaliikkeissäkin.

Käytettynä tehty hankinta on suora ekoteko luonnonvaroille ja ilmastolle.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä