Neljä vinkkiä muuton rahoitukseen

Kaupallinen yhteistyö: VertaaEnsin.fi

Muuttaminen voi mittakaavasta riippuen onnistua joko pikkubudjetilla tai vaatia merkittävän rahallisen panostuksen. Muuton rahoitusta on syytä miettiä ajoissa etenkin suurempien urakoiden yhteydessä, sillä ennakointi auttaa säästämään niin rahaa kuin hermoja.

1. Budjetoi muuton kustannukset mahdollisimman tarkasti

Muuton kustannukset voivat olla käytännössä mitä tahansa muutaman kympin ja usean tuhannen euron väliltä. Varsinaisten muuttokulujen lisäksi kustannusarviossa kannattaa huomioida muuttamisesta aiheutuvat sivukustannukset, kuten vuokravakuus ja uuteen asuntoon mahdollisesti tehtävät remontit. Kulut on hyvä arvioida hieman yläkanttiin, jolloin budjetti joustaa tarvittaessa.

Kun muuton kustannukset ovat tiedossa, on mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja helpompi kartoittaa. Nopeasti huomaa ainakin sen, pystyykö muuton kulut kattamaan säästöillä vai vaatiiko urakka lisärahoitusta.

2. Hyödynnä säästöjä mahdollisuuksien mukaan

Säästäminen on lähtökohtaisesti edullisin tapa rahoittaa niin muutto kuin muutkin suuremmat hankinnat, sillä tällöin rahoituksesta ei tule ylimääräisiä kustannuksia koron tai laskutusmaksujen muodossa. Useamman tuhannen euron säästäminen edellyttää kuitenkin suunnitelmallisuutta.

Kun muuton lähestyminen on tiedossa, kannattaa taloudellinen varautuminen aloittaa hyvissä ajoin. Käytännössä tämä onnistuu esimerkiksi siirtämällä kuukausittain sata euroa erilliselle säästötilille. Näin tuhannen euron muuttobudjetti on kasassa alle vuodessa.

3. Punnitse eri rahoitusvaihtoehtojen plussia ja miinuksia

Jos säästöt eivät riitä muuton kustannusten kattamiseen, ovat vaihtoehtoina luottokortti, osamaksu ja vakuudeton laina.

  • Luottokortti tarjoaa vähintään kuukauden korotonta maksuaikaa. Se on siis edullisin vaihtoehto, jos koko laskun pystyy maksamaan takaisin korottoman maksuajan puitteissa.
  • Muuttofirmojen osamaksujen ehdoissa on suuria eroja: joskus tarjolla on jopa puoli vuotta korotonta maksuaikaa, kun taas joskus rahoituksesta peritään 20 prosentin vuosikorko.
  • Vakuudettoman lainan korko määräytyy asiakaskohtaisesti hakijasta tehdyn riskiarvion perusteella. Jos maksukyky on kunnossa, voi korko olla merkittävästi luottokorttia tai osamaksua matalampi.

4. Vertaile lainat

Vakuudeton laina on usein kilpailukykyinen vaihtoehto suuremman muuttourakan rahoittamiseen. Eri lainantarjoajien tarjouksissa voi kuitenkin olla merkittäviä eroja, joten lainat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa.

Näin vertailet lainat muuttoa varten:

  1. Täytä lainahakemus osoitteessa https://www.vertaaensin.fi/laina. Varaudu antamaan tiedot tuloista, menoista ja olemassa olevista lainoista.
  2. Lainahakemuksesi välitetään automaattisesti yli 20 rahoituslaitokselle, joilta saat henkilökohtaiset tarjoukset parissa minuutissa
  3. Valitse kokonaiskustannuksiltaan edullisin laina ja siirry rahoituslaitoksen sivuille allekirjoittamaan sopimus verkkopankkitunnuksilla.
  4. Lähetä rahoituslaitokselle hakemusta tukevat asiakirjat. Tulotaso täytyy yleensä todistaa joko kolmen edellisen kuukauden palkkakuiteilla tai eläkepäätöksellä.
  5. Kun asiakirjat on hyväksytty, saat muuttolainan tilillesi noin 1–2 arkipäivän kuluessa.
Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä