Toisen roska on toisen aarre! Minne voi lahjoittaa ylimääräiset tavarat?

Varsinkin muuton lähestyessä on hyvä käydä läpi kotiin kertyneitä tavaroita. Kannattaako kaikkea siirtää uuteen kotiin ja antaa tarpeettomalle tavaralle tilaa, usein kaappi- tai komerotolkulla?

Lue tästä jutusta, minne kaikkialle voit lahjoittaa tarpeettomia tavaroita ja mitä hyvää voit samalla tehdä!

Kierrätyskeskukset lisäävät ympäristötietoutta

Kierrätyskeskukset pyrkivät vähentämään luonnonvarojen kulutusta, kasvattamaan ympäristötietoutta ja usein lisäämään työnteon ja osallistumisen mahdollisuuksia työllistämisen kautta. Erilaisia kierrätyskeskuksia löytyy kattavasti ympäri Suomea.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ohjeistaa, että kierrätykseen sopiva tavara on ehjää, puhdasta ja uudelleenkäyttökelpoista. Polkupyöristä, sähkölaitteista ja elektroniikasta kelpaavat kuitenkin myös pelkät osat tai rikkinäisetkin tuotteet. Turvallisuusvälineitä, kuten turvaistuimia tai lapsiportteja, ei voi kierrättää. Tuotteet eivät myöskään voi olla tuoteväärennöksiä, sillä niiden myynti käytettynäkin on laitonta.

Kierrätyskeskusten verkkosivuilta löydät ohjeet siitä, millaista tavaraa mihinkin toimipisteeseen voi viedä. Kohtuullista maksua vastaan tavaroita myös noudetaan kotoa.

Fida tekee työtä ihmisarvon puolesta

Fida on kotimainen kristillinen järjestö, joka tekee yhteistyötä kirkkojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa yli 50 maassa. Fida on toimittanut esimerkiksi hätäapua Ukrainaan.

Fida ottaa vastaan hyväkuntoisia, puhtaita ja myyntikelpoisia vaatteita, astioita, sisustusesineitä ja muuta kodin irtainta. Fidalle voi lahjoittaa vaatteita ja tekstiilejä keräyslaatikoihin, tilata tavaroille ilmaisen noudon tai viedä tavarat myymälään. Tarkistathan oman paikkakuntasi toimintaohjeet netistä.


Lue myös: Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin vinkit muuttoon: Älä anna kaaoksen tapahtua!


Kontti tukee Punaisen Ristin työtä

Kontin verkkokaupan ja yhteensä 12 myymälän tulos ohjataan Punaisen Ristin avustustyöhön Suomessa ja maailmalla. Myyntiin kelpaa vain hyväkuntoinen tavara: rikkinäisiä ja likaisia tuotteita ei toivota rasittamaan toimintaa jätekustannuksina.

Muuten lähes kaikki ehjä on tervetullutta: erityisesti miesten vaatteille on kysyntää! Pianoja Kontti ei voi noutaa tai vastaanottaa, eikä se ota vastaan suuria kodinkoneita, televisioita tai tietokoneita, vanhoja tietosanakirjasarjoja, K-18 pelejä tai elokuvia, aseita, elintarvikkeita tai väärennettyjä tuotteita. Myöskään petauspatjat tai käytetyn oloiset tyynyt eivät ole tervetulleita.

Erityisesti vinkataan varmistamaan, että vetoketjut, saumat ja taskut ovat ehjiä lahjoitettavissa vaatteissa, huonekaluissa taas runkorakenteet ja pintakäsittelyt tulisivat olla ehjiä ja värivirheettömiä. Mahdolliset verhoilut tulisivat olla puhtaita ja hajuttomia.

Käsin kannettavaa tavaraa voi toimittaa keräyslaatikoihin, huonekaluja varastotilanteen mukaan eri toimipisteisiin. Tarkistathan varastotilanteet ennalta omalla paikkakunnallasi. Lahjoitettavat tavarat toivotaan pakattavan hyvin ja selkeästi samaan tuotteeseen kuuluvat osat samaan pakkaukseen.

Hope antaa lapsille tasa-arvoiset mahdollisuudet arkeen

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, joka kerää ja jakaa vaatteita, urheiluvälineitä, kenkiä ja leluja niiden tarpeessa oleville lapsille. Erityisesti toppavaatteet, saappaat, sukset ja nallet ovat lasten toiveissa.

Tavaroiden tulee olla hyväkuntoisia ja puhtaita: sellaisia, joita käyttämällä esimerkiksi köyhyysrajan alapuolella elävä tai huostaanotettu lapsi voi tuntea samanarvoisuutta ikäistensä parissa.

Osalla paikkakunnista Hope välittää eteenpäin myös aikuisten vaatteita, huonekaluja ja kodinkoneita, joten tarkistathan tilanteen oman paikkakuntasi toimijalta.


Muuttopalvelu hakusessa? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia, sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Eläinsuojeluyhdistykset auttavat hylättyjä eläimiä

Eläinsuojeluyhdistykset käyttävät eläinten tiloissa siivoukseen ja makuualustoina kodin vanhoja tekstiilejä, kuten pyyhkeitä, lakanoita ja pieniä mattoja: niiden tulee olla pestyjä, muttei välttämättä täysin ehjiä. Fleece- ja villahuovat sekä tavalliset peitot (ei untuva) kelpaavat myös. Tyynyjä, patjoja, petauspatjoja tai likaisia tekstiilejä ei voida hyödyntää.

Kodin vanhat lemmikkien varusteet kelpaavat myös usein eläintensuojeluyhdistyksille: pentuaitaukset, kiipeilypuut, häkit ja pannat. Otathan aina ennalta yhteyttä alueesi eläinsuojeluyhdistykseen varmistaaksesi yhdistyksen sen hetkinen mahdollisuus vastaanottaa lahjoituksia.

Huonokuntoiset, uudelleenkäyttöön kelpaamattomat tavarat tulee toimittaa sorttiasemalle tai hävittää esimerkiksi sekajätteen mukana alueesi kierrätysohjeistuksen mukaisesti.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä