Vuokraisinko vuokra-asuntoni eteenpäin? Faktat alivuokraamisesta ja jälleenvuokraamisesta

Suosittu ja helppo kodin vuokraus airbnb:n kautta on vuokra-asunnoissa kiellettyä, ellei siihen saa vuokranantajalta erillistä lupaa. Vuokra-asunnostaan saa kuitenkin ilman lupaa vuokrata enintään puolikkaan, myös matkailijoille.

Mitä alivuokraaminen on?

Kun vuokra-asunnosta luovutetaan enintään puolet toisen käytettäväksi vuokraa tai muuta vastiketta vastaan, puhutaan alivuokraamisesta. Päävuokralainen ja alivuokralainen asuvat samassa asunnossa tai päävuokralainen hallinnoi vähintään puolta asunnosta esimerkiksi irtaimiston säilytyspaikkana.  


Muuttopalvelu hakusessa? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia, sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Alivuokraamiseen ei tarvita vuokranantajan lupaa, mutta esimerkiksi vesimaksujen määrä muuttuu henkilömäärän muuttuessa, ja tästä tulee ilmoittaa. Alivuokraus voidaan kieltää, jos se aiheuttaa vuokranantajalle huomattavaa häiriötä tai haittaa.

asunnon jälleenvuokraus

Päävuokralainen vastaa viime kädessä asunnon vuokranmaksusta ja siihen mahdollisesti aiheutuvista vahingoista vahingonkorvauksineen, joten alivuokralainen kannattaa valita huolella ja tehdä alivuokrasopimukset asiallisesti.

Jos alivuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden, alivuokralaisen irtisanomisaika on kolme kuukautta, lyhyemmässä alivuokrasuhteessa kuukauden. Alivuokralaisen oma-aloitteinen irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Alivuokralaisen asumisoikeus päättyy aina viimeistään silloin kun alivuokranantajankin oikeus asunnon hallintaan.

Mitä jälleenvuokraaminen on?

Jälleenvuokraaminen tarkoittaa sitä, että koko asunto tai enemmän kuin puolet siitä vuokrataan toiselle tai toisille. Jälleenvuokraamiseen tarvitaan aina vuokranantajan lupa. Jälleenvuokrauksessa alkuperäistä vuokralaista kutsutaan ensivuokralaiseksi. Tyypillisesti asunto voidaan jälleenvuokrata esimerkiksi vaihto-opiskelun ajaksi. Jälleenvuokrauksessa ensivuokralainen vastaa viime kädessä asunnon vuokranmaksusta ja siihen mahdollisesti aiheutuvista vahingoista vahingonkorvauksineen.


Lue myös: Muuttaisinko vuokralle? – Tarkista tästä vuokralaisen oikeudet


Jos jälleenvuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden, jälleenvuokralaisen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, lyhyemmässä jälleenvuokrasuhteessa kolme kuukautta. Jälleenvuokralaisen oma-aloitteinen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Jos alkuperäinen vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen tai esimerkiksi korottaa vuokraa, tulee siitä ilmoittaa sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle.

Irtisanomisaika lasketaan molemmissa sekä alivuokrauksessa että jälleenvuokrauksessa sen kuukauden viimeisestä päivästä alkaen, jolloin irtisanomisesta on ilmoitettu.

Minkä verran vuokraa alivuokralaiselta tai jälleenvuokralaiselta voi pyytää?

Alivuokralaiselta tai jälleenvuokralaiselta perittävä vuokra ei ole sidoksissa alkuperäiseen vuokraan, vaan vuokrasta voidaan sopia vapaasti.

Jälleenvuokrasuhteessa ensivuokralaisen tulee kuitenkin ilmoittaa oman vuokrasopimuksensa ehdot jälleenvuokralaiselle vuokrasummineen.

alivuokrasopimus

Mikä on asunnon väliaikainen luovutus?

Jos vuokralainen joutuu muuttamaan väliaikaisesti toiselle paikkakunnalle työn, opiskelun, asevelvollisuuden tai sairauden takia, vuokralainen saa lain mukaan luovuttaa asuntonsa enintään kahdeksi vuodeksi toisen henkilön käyttöön. Tätä kutsutaan edelleen luovutuksesi. Vastuu asunnosta kuluineen säilyy vuokralaisella.

Vuokralaisen tulee tehdä edelleen luovutuksesta kirjallinen ilmoitus vuokranantajalle viimeistään kuukausi ennen edelleen luovutusta. Vuokranantaja voi kieltäytyä luovutuksesta vain hyvin perustellusta syystä: kieltäytyminen tutkitaan tuomioistuimessa. Vuokranantajan mahdollinen kieltäytyminen tulee toimittaa tuomioistuimelle 14 vuorokauden sisällä siitä, kun vuokralainen on kirjallisesti ilmoittanut edelleen luovutuksesta.

Mitä saat, kun kilpailutat muuttosi Muuttomaailmassa?

  • Ensimmäiset tarjoukset tunnissa
  • Yli 200 000 muuttoa kilpailuttaneen asiantuntijan palvelut
  • Suositukset tyytyväisiltä käyttäjiltä: 98 % käyttäjistä suosittelee Muuttomaailmaa
  • Mahdollisuuden maksaa muuton kustannukset Muuttorahoituksella erissä, alk. 15 € / kk.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä