Yhteenmuutto pelottaa? Tässä muutto-opas juuri sinulle

Yhteenmuutto on yksi jännittävimmistä elämänvaiheista. Siihen liittyy paljon myönteisiä tunteita, mutta myös pelkoja ja uhkakuvia. Pelko on täysin normaalia, ja jopa toivottavaa, koska se tarkoittaa sitä, että suhtaudut asiaan sen vaatimalla vakavuudella. Hyvä!

Usein pelot ja epäröinti ovat aiheellisia, oikeita huolia, joten käyn nyt läpi yhteenmuuttoon liittyviä riskejä, joita sinäkin varmasti olet pohtinut.

Voiko yhteenmuuton onnistumista ennakoida?

Ensimmäiset viikot muuton jälkeen menevät kuin unelma, kun yhdessä asuminen on uutta ja jännittävää. Mutta miten käy kuherruskuukauden jälkeen?

Kun yhteiselo rutinoituu, ja normaali arki astuu kuvioihin, niin silloin mitataan asukkien todellinen yhteensopivuus.

Voiko asuinkumppaneiden yhteensopivuutta ennakoida? Voi ehdottomasti.

Käyn tässä jutussa läpi asioita, jotka jokaisen on hyvä huomioida, ja siten välttää ikävät yllätykset. Käydään läpi seuraavia asioita:

  • Siisteys, elintavat
  • Raha-asiat
  • Itsenäistyminen
  • Kaupanteko kotiaskareilla
  • Parisuhde ja yhteenmuutto
  • Yhteenmuuton ensiaskel

Puhtaus on puoli onnea

Yhteisen kodin siisteys on tärkeää, tai tarkemmin sanoen yhteisymmärrys siisteydestä. Siitä, missä menee siistin ja sotkuisen kodin raja.

Ajattele, jos sinä olet tarkka siisteydestä ja arvostat tip-top -kuntoista kotia, kun taas kumppanisi on huithapeli siivousten suhteen. Eihän siitä hyvä heilu, vai mitä? Siisteys ja elämäntavat ovat niin olennainen osa jokapäiväistä olemista, ettei niitä voi jättää huomioimatta.

Kun asuinkumppanillasi on sama käsitys kodin siisteydestä, niin lähtökohdat miellyttävälle asumiselle ovat jo huomattavasti paremmat.

Näin yhteenmuutto säästää rahaa

Käytännön hyödyistä täytyy nostaa esiin rahan säästö, nimittäin yhdessä asuminenhan on edullisempaa kuin erikseen. Esimerkiksi televisio ja sauna kuluttavat sähköä yhtä paljon olipa lauteilla yksi tai kaksi henkeä. Päivänselvä juttu. Myös kotivakuutuksessa ja nettilaskussa säästää, kun niitä on vain yksi kahden sijaan.

Nyt kun rahasta puhutaan, niin miten asuminen ja eläminen yhteisessä taloudessa maksetaan? Ehdottomasti paras tilanne on, kun sinä sekä asuinkumppanisi osallistutte yhteisiin kustannuksiin tasapuolisesti. Eriarvoisuus raha-asioissa aiheuttaa kinaa ennemmin tai myöhemmin, joten otattehan talouspuolen huomioon. Lähtökohtaisesti molemmilla olisi oltava riittävä toimeentulo oman osuuden kustannusten kattamiseen.

Tänään onnenpyörässä: kotiaskareet


Yhdessä asumisen parhaimpia puolia on kotiaskareiden jakaminen ja yhdessä tekeminen. Ruoanlaitto ja siivous yleisimpinä.

Ihmiset, jotka nauttivat kotiaskareista, ovat harvassa, joten ne pakolliset ikävyydet on mukava laittaa puoliksi. Ne voi jakaa mieltymysten mukaan tai arpomalla. Itse voin mieluusti putsata hiuspallot viemäristä, jos sinä imuroit. Vai ostettaisko sittenkin robotti-imuri puoliksi?

Vinkki: Kotiaskareita voi käyttää valuuttana. Esimerkiksi muuton alla voisit ehdottaa ”jos hoidat tiskit kolmen viikon ajan, niin etsin meille parhaan muuttofirman”. Osuutesi kuulostaa työläältä, mutta on oikeasti naurettavan helppoa Muuttomaailma.fi:ssä. Pieni viaton puijaus siis.

Milloin on sopivin hetki muuttaa yhteen?

En suosittele muuttamaan yhteiseen kotiin suoraan vanhempien helmoista. Vanhemmat ovat hoitaneet puolestasi sitä sun tätä, ja mielikuvasi itsenäisestä asumisesta on vääristynyt.

Olisi elintärkeää kokea oman kodin pyöritys omin voimin, ja nähdä mitä kaikkea siihen kuuluu, ennen kuin jakaa sen toisen ihmisen kanssa. Pahimmassa tapauksessa, kun jaatte kotiaskareita, niin tietämättäsi neuvottelet itsellesi kaikki ne ankeimmat nakit. Varo vain.

Harjoitelkaa siis mahdollisuuksien mukaan itsenäistä asumista ensin. Esim. vuokralla asuminen on näppärää ja opettavaista.

Kuinka pitkään ihminen täytyy tuntea, ennen kuin voi muuttaa yhteen? Tätä asiaa käsitellään pitkin nettiä, eikä siihen ole olemassa oikeaa vastausta. Olennaisinta on tulevien asuinkumppaneiden luontainen yhteensopivuus ja ennen kaikkea halu tehdä töitä viihtyisän yhteenmuuton eteen.

Yhteen muuttaminen ja parisuhde

Parisuhde ilman muuta muuttuu, kun pariskunta muuttaa yhteen. Silloin tällöin tapailu vaihtuu jokapäiväiseksi, eikä kummallakaan ole samalla tavalla omaa tilaa, kuin yksin asuessa. Se ei tietenkään ole mikään katastrofi, mutta on hyvä tiedostaa. Keskustelkaa oman ajan ja tilan sallimisesta, koska jokainen sitä kaipaa.

Miten parisuhde muuttuu yhteen muutossa? Voiko sitä jotenkin ”testata”? Itse asiassa voi, jossain määrin. Vuokratkaa vaikka mökki viikoksi tai kahdeksi, ja kokeilkaa saman katon alla elämistä. Kummallakaan ei ole kotikenttäetua, kun paikka on molemmille uusi.

Miten yhteenmuutto eroaa tavallisesta muutosta?

Kun mies ja nainen (näin esimerkkinä) lyövät hynttyyt yhteen, täytyy tehdä päätöksiä kumman huonekalut säilytetään. Kannattaa arvioida tavaroiden kuntoa ja sopivuutta pohjaratkaisuun, mutta sitten lopulta kuitenkin tilata muuttoauto naiselle ja vaihtolava miehelle. Kun totta puhutaan, niin eihän miehen tavaroista säilytetä kuin televisio ja tietokone. Kaikki muut hurautetaan kaatikselle.

Kuten tavallinenkin muutto, myös yhteenmuutto on viisainta kilpailuttaa. Se tapahtuu helpoiten Muuttomaailma.fi-palvelussa, jossa tavoitat kaikki muuttofirmat kerralla. Tiesitkö, että he tarjoavat kuljetuksia myös kaatopaikalle ja kierrätykseen?

Yhteenmuuton ensiaskeleet


Jos ajatus yhteenmuutosta kuulostaa yhä hyvältä (toivottavasti!), niin tässä vielä lyhyesti toimintaohjeet.

  1. Arvioi yhteensopivuutenne tämän sivun ohjeilla
  2. Lataa muuttajan muistilista, ettet unohda mitään tärkeää
  3. Kilpailuta muutto

Mukavaa muuttoa!

Juha Muuttomaailma.fi-tiimistä

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä