Joensuuhun muuttajan kannattaa pakata polkupyörä mukaan

Joensuu tunnetaan kauniista Pielisjoen rannoistaan ja puheliaista karjalaisista asukkaistaan. Joensuun vetovoimaa ylläpitää myös runsas opiskelijajoukko: Joensuussa sijaitsee Itä-Suomen yliopiston kampus ja Karelia-ammattikorkeakoulu.  Opiskelukaupungin väestö on verrattain nuorta: joka kolmas joensuulainen on alle 30-vuotias.

Joensuu perustettiin jo kauan ennen kuin siitä tuli virallisesti kaupunki vuonna 1848. Tänä päivänä asukkaita Joensuussa on hieman alle 80 000. Nimensä mukaisesti Joensuu sijaitsee Pielisjoen suulla, ja etelästä kaupunki rajautuu Saimaan Pyhäselkään. Kokonaisuudessaan Joensuu levittäytyy maantieteellisesti laajalle alueelle, ja se rajautuu idässä Venäjään.

Pielisjoen rantojen ravintola- ja kahvilakulttuuri kukoistaa erityisesti kesäisin, aivan kuten loistaa joen keskellä sijaitseva Ilosaarikin, joka aiemmin tunnettiin Ilosaarirock-tapahtumasta. Nykyisin varsinainen Ilosaari palvelee ulkoilijoita ja uimareita laguunimaisella uimarannallaan ja kelluvalla vesipuistollaan. Suomen toiseksi suurin kesäfestivaali on siirtynyt Laulurinteen puistoalueelle. Kauniilla ilmalla on hyvä idea pakata picnic-tarvikkeet mukaan ja suunnata näille rannoille ja puistoihin!


Mietityttääkö muuton hinta? Kokeile muuttolaskuriamme.


Paras tapa kulkea Joensuun keskustassa on polkupyörä, sillä palvelut ovat lähellä toisiaan ja kaupungin keskusta on näppärän kokoinen. Kaupungin sydän on tietenkin tori, jossa voit tavata uusia naapureita ja ostaa lähellä tuotettuja tuotteita. Joensuu on mukana edistämässä Järvi-Suomalaista ainutlaatuista ruokakulttuuria, sillä Saimaan alue valittiin Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskukseksi vuodeksi 2024. Paikallisherkku on perinteinen karjalanpiirakka.

Joensuu tarjoilee urheilua ja taidetta

Joensuusta ei puutu urheilua! Koripallo- ja pesäpalloseurat tarjoavat Joensuussa viihdyttävää huippu-urheilua kotimaisen urheilun ystäville. Sporttiset joensuulaiset yllättävät myös nauttimalla vesistöstään talvisin −avantouintiseura Joensuun Jääkarhuilla on yli 2500 jäsentä ja se onkin Suomen suurimpia avantouintiseuroja. Myös suunnistaminen on joensuulaisten sydäntä lähellä; eikä varmasti vähiten siksi, että Joensuun läheltä löytyvät upeat luontokohteet, kuten Koli, Ruunaan kosket ja Patvinsuon kansallispuisto.

Taiteennälkäinen joensuulainen suuntaa tunnelmalliseen Taitokortteliin käsitöiden ja kulttuurin pariin: Taitokorttelin alueella järjestetään tapahtumia ja näyttelyitä. Joensuun taidemuseo Onnin pysyvistä kokoelmista löytyy esimerkiksi kotimaista ja kirkollista taidetta, ja lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Taidepuutarha Botania perhosineen sopii viherpeukaloille inspiraation lähteeksi: käy poimimassa parhaat vinkit uuden kotisi pihaan tai taloyhtiön piha-alueelle!

Lue myös: Muutto yksin uuteen kaupunkiin | Mistä saat muuttoapua, kuka kantaa muuttotavarat? Katso vinkit!

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä