Käyttöullakon muuttaminen asuintilaksi tuo kaivattua lisätilaa

Kun kotona alkaa olla ahdasta, ei aina ammattijärjestelijänkään vinkeillä päästä toivottuun asumisen väljyyteen. Ajatus tilavammasta kodista johdattelee usein harkitsemaan muuttoa nykyisestä kodista suurempaan.

Jos kuitenkin koti ja asuinalue ovat mieluisat, on hyvä katsoa ylöspäin: löytyykö kodistasi ullakko? Lisätila ja kotisi mahdollisuudet voivat olla suuremmat kuin olet ajatellutkaan!


Varmista sujuva muutto, ottamalla käyttöön Muuttomaailman kattava muuttajan muistilista.


Lue mitä sinun kannattaa huomioida, jos pohdit käyttöullakon muuntamista asuintilaksi.

Selvitä, mitä lupia ullakon muuttaminen asuinkäyttöön vaatii

Käyttöullakon muuttaminen asuttavaksi vaikuttaa kotisi kerrosten määrään, kerrosalaan ja vintin käyttötarkoitukseen. Tämä kaikki vaatii rakennusluvan, jonka mahdollisuudet voit selvittää kotikuntasi rakennusvalvonnasta.

Usein muutoksia voi tulla myös talon julkisivuun, jos käyttöullakolle lisätään esimerkiksi ikkuna.

Mitä asuinhuone tarkoittaa?

Tilalta, joka on asuinkäytössä, edellytetään tiettyjä ominaisuuksia, kuten paloturvallisuutta, kantavuutta ja lämpöä. Siinä tulee myös olla ikkuna, josta ainakin osa on avattavissa.

Kun käyttöullakkoa muokataan vastaamaan asuinhuoneen edellytyksiä, voidaan toisinaan huomata, että tilaa jää vähemmän kuin on toivottu, sillä esimerkiksi lämpöeristeet ja sähköjohdotukset syövät osansa pinta-alasta. Lämpöeristeissä ja tuulensuojalevyissä ei kuitenkaan kannata pihistellä, jos tila on ympärivuotisessa käytössä.

Pohdi myös tilaan sopiva lämmitystapa: patteri vai lattialämmitys? Kulkeeko tilassa hormi?

Asuinhuoneen korkeusvaatimus on pientalossa 2,4 metriä, mutta harjakattoisessa tilassa huonekorkeus määritetään huonealan keskikorkeutena. Pinta-alaltaan asuinhuoneen tulee olla vähintään seitsemän neliötä: Tähän lasketaan vain yli 160 cm korkeat tilat.

Vintillä voi piillä yllätyksiä

Jos asuntosi käyttöullakkoa ei ole koskaan ajateltu asuinkäyttöön ja talokin alkaa olla iäkäs, voit törmätä yllätyksiin.

Käyttöullakon lattia ei välttämättä ole tarpeeksi kantava ja tukeva jatkuvaan asumiseen: tila voi vaatia tukipilareita tai muita korjauksia. Valitse aina ammattilainen arvioimaan käyttöullakkosi rakenne ja tilan käyttöturvallisuus. Haitta-aineselvitys voi myös olla paikallaan.

Erityisen tärkeää on kosteudenhallinta mahdollisen remontin edetessä, jotta kosteusvaurioilta vältytään. Tästä huolehditaan varmistamalla vesikaton tuuletettavuus ja asiallinen ilmanvaihto.

Huomioi myös olemassa olevien portaiden jyrkkyys ja käytettävyys: miten saat kulkureitin käytännölliseksi ja turvalliseksi? Portaille on asetettu omia turvallisuusmääritelmiään etenemisen ja askelkorkeuden osalta.

Muista myös pohtia, minne sijoitat käyttöullakolla aiemmin säilömäsi tavarat.

Lue aiheesta lisää sisarpalvelustamme Urakkamaailmasta: Talon laajennus – Vaihtoehdot ja työvaiheet

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä