Lainasta apua muuttoon

Lainasta apua muuttoon

Kaupallinen yhteistyö: Lainaa helposti

Asuntolaina ei ole ainoa tapa tukea uuden kodin hankkimista. Mikä olisi paras lainamalli auttamaan itse muuton kulujen kanssa?

Muutto uuteen vuokra-asuntoon on edessä. Budjettiin on kirjattu käsiraha, muuttopalvelun hinta, mahdolliset korvaukset edelliselle vuokranantajalle, ja jopa muuttopäivän kahvit. Kuitenkin helpoimmankin muuton yhteydessä sattuu ja tapahtuu, kun koko kodin omaisuus siirretään yhdestä asunnosta toiseen, joten muuton lopullinen hinta voi helposti paisua. Muuttaminen ei ole halpaa.

Kuten muissa elämäntilanteissa, joissa eteen tulee hetkellinen rahan tarve, muuton yhteydessä voi harkita lainan hankkimista. Sen avulla juuri nyt tarvittavan rahan takaisinmaksu voidaan levittää pidemmälle aikavälille. Jo budjettivaiheessa voi hakea lainaa netistä ja luoda pidemmän aikavälin suunnitelman sen takaisinmaksuksi.

Sopivia lainatyyppejä

Lainoja on joko vakuudellisia tai vakuudettomia, ja näistä ensimmäinen tyyppi voi olla huomattavasti halvempi, sillä lainan tarjoajalle se on riskivapaampi vaihtoehto. Asuntolainan vakuutena on tyypillisesti itse asunto, joten sitä ei kannata pankista kysyä. Lisäksi kalliinkin muuton hinta tuskin on yhtä suuri kuin uuden auton tai asunnon, joten laina summa voi olla kohtalaisen pieni ja tuloista riippuen maksuajan lyhyt.

Jos muuttokuluihin tarvitaan vain muutama satanen lisää, vakuudeton pikavippi voisi kattaa sen. Silloin on kuitenkin syytä olla varma, että sen saa maksettua rivakasti takaisin, sillä pikavippien korot ovat tunnetusti suuria.

Jos taas haluaa lisävaraa pari tonnia, voi hakea kulutusluottoa. Sen maksuaika on pikavippiä pidempi ja sen voi hankkia jatkuvana luottona, jolloin rahaa voi nostaa aina sovittuun luottorajaan asti ilman erillistä luottopäätöstä, tai kertaluottona, jos kyseessä on kertamaksu. Jatkuva luotto voi olla sopiva vaihtoehto, jos ei ole lopullisesta budjetistaan varma. Kertamaksu taas sopii muuttajalle, jolla on budjetti hyvin hallussa ja tarpeeksi liikkumavaraa yllätysten varalta.

Harkintaan voisi myös ottaa vertaislainan, jolloin raha ei tule pankilta vaan sijoittajilta. Niitä hankitaan yleensä vertaislainapalveluiden kautta ja sekin lainamuoto on käytännössä kulutusluotto.

Miten tehdä valinta erilaisten kulutusluottojen tai pikalainojen välillä

Tämän perusteella voi ehkä jo päättää, mikä lainamuoto kiinnostaisi eniten, mutta markkinoilla on monia eri lainantarjoajia, jotka kilpailevat keskenään erilaisilla etuuksilla. Siksi kannattaa myös vertailla vaihtoehtoja, jotta löytyy paras ja omaan rahatilanteeseen parhaiten sopiva laina.

Huomioon otettavia asioita olisi ainakin seuraavat:

  • Millä varmuudella ja aikavälillä voi lainan realistisesti ajatellen maksaa takaisin?
  • Onko lainan lopullinen kokonaissumma niin suuri, että laina ei enää kannata?
  • Voiko lainantarjoajaan luottaa?
  • Voiko korko muuttua lainan takaisinmaksuaikana, ja jos, niin oletko varautunut koron nousuun?

Lainatyypeistä voi lukea lisää eri pankkien verkkosivuilta ja niitä säätelevistä laeista myös suoraan Finlexin sivuiltoilta, kuten kuluttajasuojalain osiosta, joka käsittelee kulutusluottoja. Lisäksi yleistä korkotilannetta ja sen muutosta viime vuosina voi tarkistella Euriborin sivuilta. Euribor on euromaiden viitekorko, joka säätelee pankkien välisten lainojen korkea, ja sen voi tietyillä varauksilla suhtauttaa kuluttajalainojen korkoihin.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä