Liikkuvuusavustus ja muutto – Miten se toimii?

Oletko muuttamassa toiselle paikkakunnalle työn perässä? Siinä tapauksessa voit olla oikeutettu liikkuvuusavustukseen, joka auttaa sinua muuttokustannuksissa.

Liikkuvuusavustus korvaa työmatka- ja muuttokuluja, joita aiheutuu kun otat vastaan työtä pitkän matkan päästä, eli erittäin tervetullut apu työttömälle. Avustuksen tarkoitus on kannustaa ottamaan työtä vastaan.

Aikaisemmin työmatkan täytyi olla erittäin pitkä vielä työsuhteen alkaessa, mutta lain tulkintaa on hiljattain muutettu järkevämmäksi. Jos muutto on tapahtunut työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, mutta ennen kuin työ oikeasti alkaa, niin liikkuvuusavustus voidaan maksaa, vaikka työmatka-ajan edellytys ei täyttyisikään enää työsuhteen alkaessa.

Saanko liikkuvuusavustusta muuttooni?

Saat avustusta muuttokustannuksiin, kun vastaanottamasi työ täyttää tietyt ehdot. Edellytyksenä on, että otat vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työsuhteen, jossa päivittäinen työmatka on yli 3 tuntia, tai yli 2 tuntia kun on kyse osa-aikatyöstä.

Työsuhteen täytyy siis olla riittävän pitkäkestoinen, ja myös työmatkan on oltava varsin pitkä, ennen kuin sinut katsotaan olevan oikeutettu liikkuvuusavustukseen.

Katso tulevan työmatkasi kesto esimerkiksi Google kartoista. Kirjoita kotiosoitteesi, ja sitten tee reittihaku työpaikan osoitteeseen. Kartta näyttää työmatkan pituuden ja keston, ja joskus jopa julkisen liikenteen reitit, jos tieto on saatavilla. Huom! Tämä on vain suuntaa-antava arvio, eikä Kela välttämättä käytä tätä tietoa omassa arviossaan.

Miten haen liikkuvuusavustusta?

Ikävä kyllä sähköinen hakeminen ei näyttäisi olevan mahdollista, ainakaan vielä. Kela ohjeistaa tulostamaan lomakkeen, ja postittamaan sen Kelaan, jos saat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa.

Sen sijaan jos saat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, niin tarkista työttömyyskassastasi miten lomake toimitetaan. Silloin avustuksen maksaa työttömyyskassa.


Lomake löytyy Tyj:n (Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö) verkkosivuilta:

http://www.tyj.fi/fin/lomakkeet_ja_opas/lomakkeet/

Lomakkeeseen täytetään sinun tietosi, työnantajan tiedot ja yksityiskohtainen selvitys päivittäisestä työmatkasta. Liitä mukaan kopio työsopimuksestasi tai toimita kopio kun olet saanut sen. Liikkuvuusavustusta voi hakea myös takautuvasti (3 kk).

Lue lisää Kelan sivuilta. Aiheesta on myös hyvä artikkeli Kelan Elämässä-sivustolla, jonka suosittelen lukemaan.

Näin haet liikkuvuusavustusta:

  • Täytä lomake sähköisesti
  • Tulosta se
  • Postita se Kelaan tai
  • Jos saat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, niin tarkista toimitustapa työttömyyskassastasi
  • Muista tarvittavat liitteet (mainittu lomakkeessa)

Onko olemassa muita avustuksia? Kyllä on – muuttoavustus

Kuulutko toimeentulotuen piiriin? Kela myöntää tukea muuttamiseen myös muista syistä kuin työn perässä muutto. Jos siis kuulut toimeentulotuen piiriin, niin tutustu muuttoavustukseen ja lue kuinka sitä haetaan.

Toivotan mukavampaa muuttoa!

Tämä artikkeli on osa Muuttomaailma.fi -palvelua, jossa suunnittelet ja kilpailutat mukavammat muutot.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä