Muuttoavustus ja muuttotuki – Oletko oikeutettu muuttorahaan?

Kuulutko toimeentulotuen piiriin? Voit olla oikeutettu rahalliseen tukeen, jota Kela (”sossu”) myöntää välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuljetukseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Kela kustantaa pakettiauton vuokran ja polttoaineet.

Muuttoapu on varmasti tervetullutta, olipa muutto pitkä tai lyhyt. Käyn seuraavassa läpi seikat, jotka vaikuttavat muuttoavustuksen saamiseen ja määrään. Jatka lukemista.

Maksusitoumus muuttopalvelun käyttöön

Muutto on aina enemmän tai vähemmän raskasta, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Erikoistapauksissa Kela voikin antaa maksusitoumuksen muuttopalvelun käyttöön, kun se on välttämätöntä esimerkiksi terveydellisistä syistä.

Muuttopalveluun tyypillisesti sisältyy tavaroiden kantopalvelu ja tietenkin kuljetuspalvelu. Täyden palvelun avaimet käteen -muutossa muuttofirma hoitaa myös pakkauksen ja purkamisen. Voit valita sinulle sopivimman palvelun kun kilpailutat muuton Muuttomaailma.fi:ssä.

Muuttaminen itse, muuttoraha

Vaikka et tarvitsisi ulkopuolista apua, niin muutto voidaan huomioida toimeentulotuessasi sinun eduksesi.


Jos hoidat muuton itse, niin se voidaan huomioida menona toimeentulotuen laskelmassasi. Muuttorahan suuruus vaihtelee muuttomatkan mukaan: 120 tai 180 euroa (tarkistettu 2018). Tästä saat sinun muuttoasi koskevat tarkemmat tiedot suoraan Kelalta.

Millä perusteella voin saada muuttoavustusta?

Kela voi osallistua muuttokustannuksiin esimerkiksi näistä syistä:

  • Avo- tai avioero
  • Terveydelliset syyt
  • Perhekoon muutos
  • Asunnottomuus, tai sen uhka
  • Työ- tai opiskelupaikan saanti toiselta paikkakunnalta
  • Asunnon vaihto edullisempaan

Jos muuton syy on mukavuusasia, kuten kaupunginosan vaihto, saunan tai pihan hankinta, niin Kela ei voi hyväksyä muuttokustannuksia. Näissä tapauksissa muutto tapahtuu omasta rahapussista.

Miten haen muuttoavustusta?

Lue lisää Kelan sivuilta aiheesta Muuttokustannukset perustoimeentulotuessa.

Hae Kelan muuttoavustusta kirjautumalla asiointipalveluun.

Entä jos en ole toimeentulotuen piirissä?

Jos et saa toimeentulotukea, mutta olet työtön, niin voit saada liikkuvuusavustusta. Sitä voidaan maksaa sinulle, jos otat vastaan työn, jossa päivittäinen työmatka kestää kauan. Lue tästä lisää artikkelistamme Liikkuvuusavustus ja muutto – Miten se toimii?

Katso myös Liikkuvuusavustus Kelan sivuilla.

Muutto osamaksulla

Muuttomaailma.fi tarjoaa Muuttorahoitusta, jolla on kätevä maksaa muuttoon liittyviä kustannuksia (alk. 15 € / kk), kuten muuttopalvelu, muuttoauto tai vaikka vuokravakuus. Tutustu tarkemmin Muuttorahoitukseen.

Tämä artikkeli on osa Muuttomaailma.fi -palvelua, jossa suunnittelet ja kilpailutat mukavammat muutot.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä