Miksi muuttaminen stressaa ja miten sitä voisi minimoida?

Miksi muuttaminen stressaa

Olet ehkä lukenut joskus, että muuttaminen on yksi elämän stressaavimmista tapahtumista. Tähän stressin aiheeseen vastaa Muuttomaailma.fi. Lue miten voit minimoida muuttamiseen liittyvän stressin.

Muuttaminen on If-vakuutusyhtiön mukaan stressaavaa 65 prosentille vastaajista (TS-artikkeli 22.9.2017). Stressaavinta muuttamisessa oli kyselyn mukaan tavarapaljous ja sen pakkaaminen ja hallitseminen.  Kirjoitimme aikaisemmin tähän liittyen artikkelin muuttajan pakkausaikataulusta. Jutussa kerroimme parhaat vinkit pakkaamisen aikatauluttamiseen ja mahdolliseen tavaramäärän karsimiseen.

Miksi muuttaminen on stressaavaa?

Terveyskirjaston artikkelin mukaan monet tutkijat uskovat, että lähes mikä tahansa myönteinen tai kielteinen muutos voi aiheuttaa stressiä. Stressin kokemus riippuu henkilön vastustus- ja sietokyvystä, varsinkin näkökulmista ja asenteista.  Muuttotilanteeseen sopii hyvin artikkelin toteamus ” Kaikki stressi ei ole haitallista. Keskeistä on, onko stressi tilapäistä vai jatkuvaa.” Muuttamisen stressi onkin yleensä vain tilapäistä, vaikka se saattaa itse muuttotilanteessa tuntua painavalta.

Muuttaminen saattaa olla stressaavaa esimerkiksi:

  • Tiukan aikataulun vuoksi. Usein vanhan asunnon luovutus ja uuden asunnon vastaanotto osuvat samaan ajankohtaan.
  • Kaiken muuttamiseen liittyvän muistettavan vuoksi. Minne lähetetään muuttoilmoitus? Miten teen uuden sähkösopimuksen? Kenen tulisi tietää muutostani?
  • Apukäsiä ei löydy tarpeeksi. Muuttolaatikoita, huonekaluja, sotkua ja epämääräisiä tavarakasoja, miten selviän tästä?

Muuttamisen ei tarvitse olla stressaavaa: Lue miten Samu on luottanut Muuttomaailman palveluihin jo kahdesti saaden hyvää ja toimivaa palvelua.

Muuttomaailmasta löytyy apu yllä mainittuihin stressin aiheuttajiin:

  • Aikatauluta muuttosi heti, kun tiedät milloin muutat. Kilpailuta muuttosi ja halutessasi kaikki siihen liittyvät toimet etusivullamme muuttomaailma.fi
  • Muuttajan muistilista. Lataa, tulosta tai tilaa omaan sähköpostiisi kattava lista toimista joita teet ennen muuttoa, muuton aikana ja sen jälkeen.  

Yksi tärkeimmistä muuttamiseen liittyvistä asioista on aikataulutus. Kun se on hoidettu huolellisesti, muukin muuttamiseen liittyvä sujuu helpommin.

Miten tehdä muuttamisesta innostavaa?

Muuttamisen stressitekijät voi muuttaa innostavaksi hyvällä suunnittelulla ja oikealla aikataulutuksella. Kun uusi koti on tiedossa, voit alkaa suunnitella pakkaamisen, muuttopäivän ja loppusiivouksen aikataulua.

Muista, että stressittömässä muutossa on mahdollisuuksien mukaan väljä aikataulu.

Pakkaamiseen (ja sen tauottamiseen), tavaroiden kuljetukseen, sopimusten hoitamiseen ja vanhan asunnon siivoukseen pitää olla tarpeeksi aikaa. Innostavaa muuttamisesta tekee myös uuden kodin huoneratkaisujen tai sisustussuunnitelman pohdiskelu ja uuteen elinympäristöösi tutustuminen.

Stressittömän muuton avaimet Muuttomaailman avulla

  1. Hyvä aikataulutus ja sen suunnittelu. Tee aikataulu mahdollisuuksien mukaan väljäksi.
  2. Muuttamiseen liittyvien tehtävien ulkoistaminen (pakkaus, tavaran kuljetus, loppusiivous) Muuttomaailman avulla.
  3. Uuteen kotiin ja sen ympäristöön rauhassa tutustuminen.

Muuttomaailma on tukenasi kaikissa muuttoon liittyvissä tilanteissa. Paras teko hyvän ja innostavan muuttamisen tueksi on kilpailuttaa oma muutto aina pakkaamisesta loppusiivoukseen! Kun ulkoistat muuttamiseen liittyvät palvelut, sinulle jää enemmän aikaa tutustua uuteen kotiisi ja sen ympäristöön.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä