Muuttamisen kulut saattavat yllättää

Kaupallinen yhteistyö: Matchbanker

Muuttaminen tuo aina kuluja mukanaan. Muuttofirma maksaa, muuttolaatikot maksavat, uuden asunnon sisustaminen maksaa. Suurin osa kuluista on onneksi kiinteitä ja varsin helposti ennakoitavissa. Siksi muuttobudjetti on ainakin näennäisesti helppo laatia.

Kaikki useampaan otteeseen muuttaneet tietävät kuitenkin, että joskus muuttaessa eteen tulee yllättäviä kuluja. Vanhasta asunnosta saattaa paljastua vika tai vaurio, jonka korjaaminen pitääkin yllättäen kustantaa vuokranantajalle. Joskus muuttopäiviä ei ole mahdollista valita ja joutuu maksamaan kahden asunnon kuluja yhtä aikaa. Toisinaan taas uudesta talosta paljastuu puute, jonka paikkaamiseksi on tehtävä pieni remontti. Erilaisia skenaarioita on lukuisia, eikä kaikkiin kuluihin ole mahdollista varautua hyvissä ajoin.

Yllättäviin muuttokuluihin voi saada apua lainarahasta. Tavallinen kulutukseen tarkoitettu luotto on helpoin ja nopein tapa rahoittaa yllättävät kulut, kun taas asuntolainaan sidottu remonttilaina on yleensä edullisin vaihtoehto.

Erilaiset lainatyypit muuttokulujen kattamiseksi

Koska lainamarkkinoilla toimii useita lainoja tarjoavia pankkeja sekä rahoituslaitoksia, oikean lainatyypin ja rahoittajan valitseminen voi olla vaikeaa. Äkillisessä rahantarpeessa budjettia voi täydentää kulutusluotolla, kun taas suurempaa remonttia suunnitellessa otetaan usein vakuudellinen remonttilaina.

Näistä kahdesta lainatyypistä kulutusluotto on joustavampi ja dynaamisempi rahoituskeino. Se soveltuu tilanteisiin, joissa tarkkoja kustannuksia ja niiden ajallista jakautumista on vaikea arvioida tarkasti. Jos esimerkiksi muuttaessa huomataan, että vanha sohvaryhmä ei sittenkään mahdu olohuoneen nurkkaan, vaikka sitä kuinka kääntelisi, kulutusluotto voi olla hyvä keino rahoittaa uuden sohvaryhmän hankkiminen nopeasti.

Kulutusluotolle ominaista on tapauskohtaisesti neuvotellut ehdot, joihin on mahdollista vaikuttaa vastuullisesti hoidetulla taloustilanteella. Koska lainanantaja ei aseta sääntöjä sille, miten luoton voi käyttää, kulutusluotto mahdollistaa joustavan reagoinnin yllättäviinkin tilanteisiin. Vakuudettoman kulutusluoton huono puoli on sen suhteessa korkeampi korko. Useimpien vakuudettomien luottojen korot ovat noin 4-8 %.

Vakuudellinen laina on vakuudetonta kulutusluottoa edullisempi vaihtoehto. Se sopii tilanteisiin, joissa rahantarve on suurempi ja lainalla ei ole niin suuri kiire. Remonttilaina, sen ehdot ja lainasumma päätetään yleensä remonttisuunnitelman perusteella. Sitä kannattaa hakea vain silloin, kuin remontin tarkat kustannukset eri vaiheissa on pystytty ja ehditty hakemaan.

Edullinen laina kilpailuttamalla

Remonttilainat ja kulutusluotot kannattaa aina kilpailuttaa edullisimman löytymiseksi. Kilpailutuksen voi hoitaa nopeasti ja helposti kotoa käsin käyttämällä verkosta löytyviä lainavertailupalveluita. Niiden avulla on mahdollista hakea lainaa yhtä lomaketta käyttäen lukuisilta rahoituslaitoksilta ja pankeilta, sekä vertailla helposti mahdollisten lainanantajien lainatarjouksia. Kilpailuttaminen saattaa johtaa esimerkiksi rahan säästämiseen matalien korkojen muodossa, joten se kannattaa aina tehdä pieniäkin lainoja hakiessa.

Lainoja vertaillessa kannattaa aina kiinnittää huomio erityisesti todelliseen vuosikorkoon. Se on paras indikaattori lainan todellisista kustannuksista, sillä se sisältää koron lisäksi muutkin kulut prosenttimuodossa. Lainavertailua tehdessä on siis oltava tarkkana, että ei vertaile nimelliskorkoja, vaan juuri todellista vuosikorkoa.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä