Muutto 1990-luvun kerrostaloon: luvassa pastellia ja parvekelaseja

Uusi kotisi 1990-luvun kerrostalossa on luultavimmin kohtalaisen isohuoneinen, mutta huonekorkeus on matalin mahdollinen. Parveke on tyypillisesti suuri ja lasitettu −ja mikä parasta: 1990-luvun taloissa sisäilmaongelmia ja kosteusongelmia on melko vähän.

Ysäritalon tunnistaa betonisen julkisivun pastellisävyistä ja arkkitehtuurin veikeästi muotoilluista yksityiskohdista.

Haluttiin turvallisia ja terveellisiä kerrostaloja

1990-luvun lamavuosien myötä aiempi asuntokupla oli puhjennut ja asuntobuumi hiipunut. Rakentamisen laatuun, kestävyyteen ja terveellisyyteen alettiin kiinnittää uudenlaista huomiota. Asbestin ja muiden haitta-aineiden käyttö rakentamisessa kiellettiin. Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto yleistyi, sadevesien ohjausta parannettiin ja kevytbetonirakenteet taloissa yleistyivät. 90-luvun lopussa tulivat voimaan vielä nykyäänkin käytössä olevat märkätilojen vedeneristemääräykset.


Lue myös nämä aiemmat juttumme:

Muutto 1960-luvun kerrostaloon −huomioi nämä!

Muutto 1980-luvulla rakennettuun taloon lupaa aikansa luksusta ja riskirakenteita


1990-luvun asuinalueita nousi etenkin merenrantoihin ja aiemmille teollisuusalueille, esimerkiksi Helsingin Vuosaareen tai Oulun Meritulliin. Tyypillisessä ysäritalossa on yhdessä rapussa neljä eri kokoista asuntoa jokaisessa kerroksessa: isoimmat asunnot ovat läpitalon huoneistoja. Pohjaratkaisut ovat hyvin samankaltaisia kaikissa tuon ajan taloissa. Kylpyhuoneet saatiin viimein suuremmiksi esteettömyysvaatimuksien myötä. Myös pieniin asuntoihin alkoi ilmestyä saunoja.

Pistorasioita 1990-luvulla ei vielä vikavirtasuojattu.

Asunnoissa on paksut seinät ja ohut katto

Paksu lokeroinen betoni eristää ääntä hyvin, eikä ysäritaloissa seinänaapurista yleensä juurikaan ääniä kuulu: ongelma löytyy yläkerrasta! Askeläänieristystä ei ajan rakentamisessa välipohjissa käytetty, joten yläkerran kopinat, ralliautoilut ja juoksuäänet voivat kiiriä alempaan asuntoon. Rappukäytävissä sen sijaan suosittiin kattopinnoissa akustiikkalevyjä, joten porraskäytävän äänieristyksestä huolehdittiin.

Ylimmässä kerroksessa asuvilla saattaa siis olla rauhallisinta, mutta varjopuolena voi olla talon hissittömyys: alle 4-kerroksisiin taloihin ei välttämättä rakennettu hissiä lainkaan, joten kauppakassit kulkevat yläkerroksiin vain lihasvoimalla.


Muuttomaailman avulla muuttaminen on helppoa ja nopeaa. Löydä muuttofirma jättämällä tarjouspyyntö.


Huomioi nämä seikat 90-luvun asunnossa:

  • Alkuperäisten ikkunoiden laatu jäi ysäritaloissa huonoksi. Puisten sisään aukeavien ikkunoiden puuosien laatu huomattiin ajan saatossa heikoksi.
  • Ensimmäisten nykystandardein tehtyjen märkätilojen käyttöikä on päättynyt, joten kylpyhuoneet on uusittava, jollei niin ole jo tehty.
  • Yläkerran asumisen äänet voivat kantautua alempaan asuntoon.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä