Muutto ensimmäiseen kotiin

Muutto omaan ensimmäiseen kotiin on meillä kaikilla joskus edessä. Syitä muuttamiselle on monia, esimerkiksi opiskelupaikka uudella paikkakunnalla, olet mielestäsi omaan kotiin muuttoon tarpeeksi kypsä, vanhempasi ovat sitä mieltä, että nyt muutto omaan kotiin on ajankohtaista. Käydään kuitenkin yhdessä läpi kädestä pitäen, että mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun muutto omaan ensimmäiseen asuntoon tulee ajankohtaiseksi.

Omilleen muutto on kuin ensimmäinen vakava parisuhde – iso henkilökohtainen askel omassa elämässä, joka on jännittävää, iloista ja jopa melko pelottavaa. Jos olet jo metsästänyt asuntoja, löytänyt itsellesi sopivan, ja sopinut muuttopäivän vuokraisännän kanssa, sinulla voi olla jo jonkinlainen kutina siitä, miltä muutto ensimmäiseen omaan asuntoon voi tuntua. Tässä sinulle vinkkejä ensimmäiseen omaan kotiin.

Tiedä miltä ensimmäinen asunto näyttää

Erittäin tärkeä osa muuttoprosessia on tietää miltä ensimmäinen asunto näyttää. Saatat saada jo jonkinlaista kuvaa asunnon sisätiloista katsomalla pohjapiirrustuksia, tai saatat saada tunteen siitä että mahdollinen oma ensimmäinen koti tuntuu kodikkaalta ja naapurusto hyvältä, kun olet itse kävellyt asunnon ja pihan läpi.

Tärkeintä kuitenkin asunnon sisätilojen tutkiskelussa on siinä, että saat tiedon mitä tavaroita omaan ensimmäiseen kotiin saat mahdutettua, mihin voit ne sijoittaa ja mitä et asuntoosi saa mahdutettua. Samalla saat katsottua tärkeitä asioita kuten, miten saataisiin helpoiten kannettua tavaroita uuteen kotiin, onko talossa hissiä, paljonko sitä tavaraa sinne hissiin sitten oikein mahtuu ja niin edelleen.

Nämä tiedot hyödyttävät myös, jos edullinen muuttopalvelu on mielessä ja haluat tehdä muutostasi stressivapaampaa. Mitä enemmän tietoja muuttofirma saa muutostasi, sitä helpommin muuttofirma antaa paremman tarjouksen.

Muistilista omilleen muuttajalle

On monia asioita missä pitää yrittää pysyä kärryillä, kun muutto ensimmäiseen kotiin lähestyy. Mitä tavaroita ensimmäiseen kotiin sinulta jo löytyy, mitä sinulta puuttuu ja tarvitset, mitä tahdot itsellesi, tarvitsetko muuttopalvelua, milloin noutaa asunnon avaimet, mikä muuttoajankohta kaikille kelpaa ja lista jatkuu.

Paras tapa pysyä organisoituna on pitää tekemisistä listaa. Tähän on olemassa muutamia tapoja, voit esimerkiksi ottaa kynän ja paperia ja kirjoittaa tärkeimpiä henkilökohtaisia muuttoon liittyviä numeroita ylös (muuttofirman puhelinnumero, vuokranantajan puhelinnumero, lähimmän pizzerian numero). Suosittelen myös lataamaan Muuttomaailman muuttajan muistilistan. Muistilistasta löydät tärkeimpiä huomioitavia asioita muutosta, muuttoajankohdan päättämisestä aina uuden asunnon ensiaskeliin.

Voimme olla varmasti yhtä mieltä siitä, että pakkaaminen ei ole mukavaa. Jotta pysyisit organisoituna ja järjissäsi, on pakkaaminen hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Lue esimerkiksi mitä vinkkejä pakkaamiseen me sinulle voimme antaa.

Älä pelkää pyytää apua

Kenenkään muuttoa ei ole tarkoitettu yksin tehtäväksi, oli kyseessä sitten opiskelijan ensiasunto, tai koko perheen muutto. Pyydä ystäviäsi, perhettäsi ja esimerkiksi muuttofirmaa avustamaan muutossasi. Tarjoa ystävillesi ja perheelle hyvä ruoka ja virvokkeet, että he eivät täysin uuvu kesken muuton.

Kun ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on saatu suoritettua, voit nähdä oman hymyn lisäksi ympärillä olevien ihmisten iloisen mielen. Muuttamisen loppuun saattaminen on virkistävä kokemus ja uuteen, ensimmäiseen kotiin pääseminen ei ole pieni asia. Ota siitä kaikki ilo irti!

Älä unohda perusasioita ensimmäiseen kotiin

Monet nuorista saattavat olla niin innoissaan kun puheeksi tulee oma ensimmäinen koti, että kaikkia tavaroita ensimmäiseen kotiin ei osata ottaa huomioon, koska tärkeintä on vain päästä pois vanhempien helmoista. Näin kävi myös minulle nuorena pölynimurin kohdalla.

Isompia kotiruoka-aterioita on vaikea tehdä ilman kattiloita ja pannuja, sekä kiehuvaa vettä on mahdotonta sekoittaa sormella, jos kauhaa ei ole. Erittäin kattavan listauksen siitä mitä asioita ensimmäiseen kotiin kannattaa hommata, löytyy myös Muuttomaailman tavaroita ensimmäiseen kotiin artikkelista.

Onnea itsenäisen elämisen aloittamiseen!

Jori Muuttomaailma.fi-tiimistä

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä