Vinkkejä pakkaamiseen – 5 yleisintä kysymystä

Koko omaisuus uuteen osoitteeseen – huh huh! Tähän urakkaan kuka tahansa ottaa mieluusti vastaan kaikki neuvot ja vinkit.

Meillä Muuttomaailma.fi-tiimissä tehdään joka päivä töitä mukavampien muuttojen eteen, ja tällä kertaa taklataan pakkaamiseen liittyviä kysymyksiä. Kun tässä artikkelissa mainitut pakkausvinkit ovat hallussa, niin muutto sujuu mukavammin.

Käyn läpi useimmin kysytyt aiheet ja neuvot niihin:

  • Milloin aloittaa pakkaaminen
  • Miten aloittaa pakkaaminen
  • Viinilasien pakkaaminen
  • Muuttoauton pakkaaminen
  • Ja vielä yleishyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä muuttoon

Jos kaipaat tietoa jostain tietystä aiheesta, niin tutustu muutto-oppaisiimme tai ota yhteyttä sähköpostitse info@muuttomaailma.fi.

Sitten itse asiaan:

Milloin aloittaa pakkaaminen

Voit aloittaa pakkaamisen jo hyvissä ajoin, monta viikkoa ennen muuttopäivää. Aloita tavaroista, joita et enää käytä ennen muuttoa, eli ne ylähyllyjen tavarat, kausivaatteet, koriste-esineet, varaston sisältö, jne.


Samalla voit miettiä tarvitsetko niitä tavaroita ylipäänsä. Nimittäin muuton alla on erinomainen hetki myydä ja antaa pois kaikki tarpeeton tavara. Se helpottaa pakkaamista ja purkamista sekä elämää yleensäkin, koska liika tavara on vain tiellä.

Pakkaa viimeisenä tavarat, joita tarvitset arjen pyörityksessä, kuten perustarvikkeet ruoanlaittoon ja peseytymiseen. Jätä myös pehmusteiksi sopivat viltit, tyynyt ja liinavaatteet pakkaamatta kunnes tiedät, ettet tarvitse niitä esim. astioiden tai muiden särkyvien esineiden suojaamiseen.

Muista myös varautua loppusiivoukseen – älä pakkaa siivousvälineitä ennen kuin paikat ovat siistinä. Vaihtoehtoisesti voit tilata muuttosiivouksen, jonka voit saada myös käyttämältäsi muuttofirmalta. Kannattaa kysyä.

Miten aloittaa pakkaaminen, ja pakkausvinkkejä

Hanki muuttolaatikot ja jätesäkkejä (läpinäkyvät ovat kätevimpiä). Siitä se lähtee.

Neuvo numero 1 on, että merkitse laatikoiden ja säkkien sisältö esimerkiksi maalarinteipillä. Merkintätapoja on monia, mutta tärkeintä on, että muuttoapulaisesi osaavat kantaa tavarat oikeaan huoneeseen. Se on kaiken A ja O tulevan kaaoksen selvityksessä, kun purkaminen on nopeampaa, ja kärsit vähemmän stressiä laatikko- ja säkkivuoresta.


Suosittelen pakkaamaan keittiötavarat muovisiin muuttolaatikoihin, koska ne ovat kestäviä ja puhtaaksi pestyjä. Muovisia muuttolaatikoita voi vuokrata edullisesti muuttofirmoilta suurimmilta paikkakunnilta.

Aihetta sivuten: Montako muuttolaatikkoa Volkswagen Poloon mahtuu?

Tukevat pahvilaatikot toimivat myös hyvin. Käytä pahvilaatikoita etenkin pakkaessasi pitempiaikaiseen säilytykseen meneviä tavaroita. Et joudu purkamaan laatikoita, vaan voit kantaa ne suoraan varastoon. Vuokralaatikot joudut luonnollisesti tyhjentämään ja palauttamaan kun muutto on ohi.

Pakkaa erilliseen laatikkoon yksi setti petivaatteita, työkaluja, jokapäiväiset käyttötavarat, kuten hygieniatuotteet ja kahvi tai tee. Merkitse tämä laatikko selvästi, jotta löydät sen uudessa kodissa helposti. Se on iso helpotus tulevan tavarakaaoksen keskellä.

Lue lisää: Mukavamman muuton paketti – mitä se sisältää?

Viinilasien pakkaaminen


Pakkaa viinilasit ja muut herkät astiat niiden alkuperäiseen pakkaukseen tai hanki lasien pakkaamiseen suunniteltuja pahvilaatikoita. Niitä, joissa on oma lokero jokaiselle lasille, tiedät mitä tarkoitan.

Edellisessä muutossani pakkasin lasit muoviseen muuttolaatikkoon, jossa käytin sanomalehteä, torkkupeittoa ja lakanaa pehmusteena. Se toimi varsin kivasti. Tärkeintä on saada pehmustettua lasit siten, etteivät ne kolise toisiaan tai muita kovia pintoja vasten.

Pidä huoli, ettet pakkaa laatikkoa liian täyteen. Laatikon pitää mennä kiinni ja olla pinottavissa ilman, että sisältö painuu kasaan. Muista myös tarkkailla laatikon painoa, ettei se ole liian painava kantaa ja käsitellä.

Muuttoauton pakkaaminen

Lakaise tavaratila tarvittaessa, koska pienet kivet tekevät ikävää jälkeä kalusteisiin.

Aloita pakkaaminen takaseinästä, eli kanna tavarat ihan päätyyn asti, ja pyri asettamaan painavimmat tavarat alimmaiseksi. Kuljetus on turvallisempaa, kun kuorma liikkuu mahdollisimman vähän. Pönkkää kuorma tiiviiksi käyttäen säkkejä, mattoja ynnä muita pienempiä nyssäköitä.


Lyhyellekin muuttomatkalle mahtuu mutkia, kynnyksiä ja kuoppia, jotka koettelevat muuttoauton perälle kasaamaasi lastia. Pakkaa muuttoauto huolellisesti, kiinnitä laatikkopinot tavaratilan kiinnikkeisiin ja suojaa herkät pinnat huovilla. Fiksusti pakattuna tavarat eivät pääse liikkumaan ja rikkoutumaan liikenteessä.

Älä käytä liian pientä muuttoautoa. Etenkin jos kyseessä on pitemmän matkan muutto, niin on todella ikävä tilanne, jos tavarat eivät mahdu kerralla kyytiin. Huomaa myös, että pakettiauton tavaratila on hieman kapeampi rengaskaarien kohdalta. Pakkaaminen on helpompaa ja nopeampaa kun muuttoautossa on hieman ”hukkatilaa”.

Kuinka ison muuttoauton tarvitsen kaksion muuttoon? Paljonko 15 m³ pakettiautoon mahtuu tavaraa? Lue lisää Muuttoauto-sivultamme.

Voit halutessasi ulkoistaa muuttoauton hankkimisen, kuljettamisen ja pakkaamisen muuttofirmalle. Heillä on kokemus ja kalusto, jotka tekevät muuttamisesta sinulle mukavampaa. Tutustu muuttopalvelun kilpailutukseen.

Neuvoja ja vinkkejä muuttoon

Muuttoon liittyy paljon muistettavaa ja hoksattavaa, joten olemme laatineet huippukattavan muuttajan muistilistan avuksesi. Tulosta se esim. jääkaappisi oveen, ja merkkaa tehtävät tehdyksi sitä mukaa kun muutto etenee. Mukana myös muuttovinkkejä.

Jos pitäisi nostaa yksi neuvo ylitse muiden, niin se on: aloita ajoissa. Helpoiten se onnistuu, kun tilaat muuttotarvikkeet kotiinkuljetettuna.

Muuttajan muistilista neuvoo mitä tehdä ja missä vaiheessa. Valmistelut voi aloittaa jo useita viikkoja ennen muuttopäivää, nimittäin muuttoon pätee vanha kunnon viisaus, ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”.

PS. Muutto-oppaista löydät paljon muuttoneuvoja, mm. Muutto ja suojaus – Näin suojaat asunnon ja tavarat muutossa

Mukavaa muuttoa!

Juha Muuttomaailma.fi-tiimistä

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä