Muutto Espanjaan edessä? Näillä vinkeillä varmistat onnistuneen muuton.

Muutto on aina vähintään muuttotavaroiden pakkaamista ja käytännön muuttojärjestelyitä vaativa tapahtuma. Jos muutto suuntautuu kotimaan sijasta suomalaisille rakkaaseen Espanjaan, on hoidettavaa ja muistettavaa paljon enemmän: Miten muuttotavarat kuljetetaan maasta toiseen, miten viranomaisasiat hoidetaan ja millainen on uuden asuinmaan kulttuuri?

Näihin kaikkiin kysymyksiin vastaavat Muuttomaailman ulkomaanmuuttoihin erikoistuneet muuttofirmat!

Lue alta tärkeimmät vinkit Espanjan muuton kilpailuttamiseen. Voit lukea lisää ulkomaanmuutoista suoraan Muuttomaailman sivuilta.

Suomalaiset Espanjassa

Suomesta muutetaan Espanjaan usein talveksi lämmittelemään, eläkepäiviä viettämään tai työn perässä. Aurinkoinen rannikko on kutsunut suomalaisia jo vuosikymmeniä luokseen: Espanjassa on eri muodoissaan arviolta 30 000 – 35 000 suomalaista.

Suuri osa Espanjassa asuvista suomalaisista on niin sanottuja talvituristeja. Vuoden 2019 tietojen mukaan Espanjassa asuu 14 934 oleskelunsa rekisteröinyttä suomalaista (lähde: Espanjan työministeriö, 31.12.2018).

Espanjan muutoissa muuttokuormat halutaan perille kerralla. Muuttomaailman muuttofirmoilla kalusto on kunnossa 🚛

Muuttomaailman kautta voi kilpailuttaa kotimuuton lisäksi myös yritysmuutot:

Espanjassa on noin 250 suomalaisyritystä, joista noin 70 toimii tytäryrityksen kautta. Espanjan Aurinkorannikolla on lisäksi satoja suomalaisia, lähinnä alueen suomalaissiirtokunnalle palveluja tuottavia, mikroyrityksiä (finlandabroad).

Tiesithän, että Muuttomaailman kautta kilpailutetuissa Espanjan muutoissa, vakuutus muuttokuormalle tulee lähes poikkeuksetta muuttofirman puolesta.

Pidemmän lomailun ja asumisen ero Espanjassa?

Jos viihdyt pidempään kuin kolme kuukautta, tarvitset EU-kansalaisen rekisteröinnin.

Joskus muutto Espanjaan voi olla esimerkiksi vain talven mittainen lomailu tai muutaman kuukauden työpesti. Muuttomaailman kautta kilpailutat myös nämä muutot: Voit sopia muuttofirman kanssa muutot edestakaisin samalla vaivalla.

Milloin pidempi lomailu muuttuu pysyväksi oleskeluksi Espanjassa? EU:n kansalaisena et tarvitse Espanjassa asuessasi oleskeluasiakirjaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Tämän jälkeen sinua voidaan vaatia rekisteröimään oleskelusi virallisesti, jonka voit tehdä esimerkiksi kunnanvirastossa tai poliisiasemalla, josta saat rekisteröintitodistuksen (sinulla tulee olla voimassa oleva henkilökortti ja passi).

Tässä muistilista asiakirjoista, joita tarvitset henkilökortin ja passin lisäksi, kun rekisteröit oleskelusi virallisesti:

Työssäkäyvät / ulkomaankomennukselle lähetetyt:

  • Työtodistus tai työhönottotodistus työnantajalta

Yrittäjät / itsenäiset ammatinharjoittajat:

  • Todistus, joka osoittaa, että työskentelet ammatinharjoittajana

Eläkeläiset:

  • Todistus kattavasta sairausvakuutuksesta
  • Todistus siitä, että sinulla on jokin riittävä tulonlähde etkä tarvitse toimeentulotukea

Opiskelijat:

  • Todistus siitä, että olet kirjoilla hyväksytyssä oppilaitoksessa
  • Todistus kattavasta sairausvakuutuksesta
  • Ilmoitus siitä, että sinulla on jokin riittävä tulonlähde etkä tarvitse toimeentulotukea.

Kilpailuta Espanjan muuttosi näin

Muuttomaailman kilpailutuspalvelussa on oma lomakkeensa kotimaanmuuttojen ja ulkomaanmuuttojen kilpailutuksille.

Kilpailutuslomakkeen täyttö on helppoa, kun sinulla on valmiina tiedot tulevasta muutostasi. Lomake kysyy kaikki tarvittavat kysymykset Espanjan muutostasi, mm.: nykyisen ja kohdeasunnon tilat, muutettavan tavaran määrä ja toivottu muuttoajankohta.

Muista nämä, kun suunnittelet muuton kilpailutusta Espanjaan:

  • Ole ajoissa. Kaikessa muuttamisessa aika on muuttajan paras kaveri ja tämä korostuu erityisesti ulkomaanmuutossa. Muuton välimatkat ovat väistämättä pitkät ja muuttokuorma halutaan perille kerralla.
  • Tutustu kohdemaan lisäksi kohdekaupunkisi palveluihin: viranomaispalvelut, koulut, päiväkodit, päivittäistavarat, joukkoliikenne
  • Voit kilpailuttaa vain osan muutostasi, tai voit ulkoistaa sen kokonaisuudessaan Espanjan muuttoihin erikoistuneelle muuttofirmalle. Saat useita tarjouksia suoraan sähköpostiisi kokeneilta ja luotetuilta muuttofirmoilta.

LÄHTEET

https://finlandabroad.fi/web/esp/kahdenvaliset-suhteet

https://www.olekustannus.com/oleskelun-asiakirjat-kuntoon/

https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/registering-residence/index_fi.htm

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä