Muutto ja lapset: 4 vinkkiä, joilla voit helpottaa lapsen muuttoa uuteen kotiin

muutto lapsen kanssa

Uusi koti tuo aina mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia. Usein muutto kuitenkin vaatii paljon huomiota vanhemmilta: miten pakataan, kuljetetaan, kuka siivoaa? Kuka ilmoittaa harrastuksiin ja kouluihin, muistettiinko sähköt ja vakuutukset?

Lapsi jää helposti muutossa sivurooliin ja silloin muutosta voi kasvaa peikko. Tässä on muutama vinkki, miten voit olla läsnä lapsellesi muuton keskellä ja helpottaa lapsen muuttoa uuteen kotiin.

1. Kerro ja valmistele

Kysy ja kuuntele lapsen ajatuksia, pelkoja ja toiveita. Lapsi voi kaivata tavallista enemmän lohdutusta ja tunteiden sanoittamista, sillä muutto on lapselle yksi hänen elämänsä suurimmista tapahtumista. Puhu muutosta ja sen vaikutuksista, ja anna lapselle tilaa olla huolestunut tai innostunut.

Usein muutto tuo mukanaan vaihtelevia tunteita ja siksi onkin hyvä kannustaa lasta ilmaisemaan itseään avoimesti ja rohkeasti. Hyväksyvä ilmapiiri luo turvallisuuden tunnetta.


Muutossa on aina paljon muistettavaa! Avuksi kannattaa ottaa Muuttomaailman laaja muuttajan muistilista, jonka avulla muuttaminen sujuu huomattavasti helpommin.


2. Anna lapsen osallistua

Kysy lapselta mielipidettä huoneen maalisävyihin, huonejärjestyksiin tai kalusteisiin −tehkää uusi koti yhdessä suunnitellen ja keskustellen. Tällöin koti on lapselle heti tutumpi ja sinne on helpompi tulla. Jännitys voi muuttua innostukseksi, kun lapsi huomaa, että hänenkin mielipiteitään kuunnellaan ja arvostetaan.

Pyydä lapsi mukaan pakkaamaan ja purkamaan muuttolaatikoita, ja kierrättämään vanhoja jo tarpeettomia tavaroita. Minkä värisiä kukkia uuteen kotiin voisi poimia? Mitähän ikkunoista näkyy?

3. Pidä kiinni myös tutusta ja turvallisesta

Jos muutto tuntuu lapsesta kovin vaikealta, vanhan kodin ikävää voi helpottaa vaikkapa sisustamalla lastenhuone vanhalla tutulla tavalla. Kotoisa järjestys ja tutut tavarat luovat turvallisuuden tunnetta.

Pidä myös kiinni jo tutuista rutiineista: nukkumaanmeno, ruokailun käytöstavat ja arjen aikataulutukset voivat olla kuten aina ennenkin. Muutos on helpompi kohdata, kun se ei ole kokonaisvaltainen.

4. Kuuntele ja kannusta

Pitäkää yhteyttä vanhoihin kavereihin videopuheluin ja viestein. Kirjoittakaa kirje tai lähettäkää postikortti vanhoille parhaille kavereille. Muistelkaa yhdessä vanhaa kotia ja siellä elettyjä kivoja hetkiä. Lähtekää kuitenkin myös tutkimusmatkoille ja etsimään uusia ystäviä! Menkää ulos retkelle yhdessä ja moikatkaa uusia naapureita.

Mikä uudessa kodissa on parasta? Minkälaisia harrastusmahdollisuuksia uusi koti tuo mukanaan? Miten uuteen kotiin kuljetaan ja missä pyörää voi uudessa kodissa säilyttää? Tehkää yhdessä uudesta kodista ja sen ympäristöstä tuttu ja turvallinen.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Lue myös: Kannattaako muuttofirma tilata netistä?

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä