Muutto mikrokotiin: Lue Muuttomaailman vinkit pieneen kotiin muuttamisesta

tiny house

Mikä mikrokoti, Tiny House tai Pientalo?

Tiny House-movement (suomeksi pientaloliike) on Yhdysvalloista alkunsa saanut kansanliikkeeksikin luonnehdittu trendi, joka pyrkii edistämään pientalojen rakentamista ja niissä asumista.

Pientalon koko vaihtelee eri tahojen määritelmien mukaan. Tiny House-movementin mukaan pientalo on alle 45 neliöä, Helsingin Yliopiston raportti mikroasuntojen tuotannosta määritteli mikroasunnon kooksi alle 37 neliöä.

Tiesitkö, missä on Suomen pienimmät kodit?

Helsingin Yliopiston raportissa (mikroasuntojen tuotannosta) oli mukana 4000 kerrostaloasuntoa ympäri Suomen. Suhteellisesti eniten pieniä, alle 37 neliön asuntoja on Turussa (50% tutkimuksen mikroasunnoista). Seuraavaksi eniten Mikroasuntoja oli Oulussa, Vantaalla, Tampereella, Espoossa ja Helsingissä.

Pieneen kotiin muuttaessa kuljetuskalustoakin tarvitaan vähemmän.

Jotkut pientaloista ovat liikuteltavissa olevia miniomakotitaloja. Minitalon voi tietysti rakentaa itsekin, mutta verkosta löytyy myös useita kotimaisia liikuteltavien pientalojen tarjoajia ja rakennuttajia.

Pientaloon muuttajalta vaaditaan tavaroiden karsimista

Jos edellinen koti on ollut huomattavasti suurempi kuin uusi, tavaramäärän karsiminen on edessä.

Käy lukemassa aikaisempi blogikirjoituksemme Muuttaminen pienempään kotiin edessä. Blogista saat muuttajalle sopivia vinkkejä ja inspiraatiota tavaramäärän karsimiseen.

Kun muuttopäivä on käsillä, itse muuttotavaroiden liikuttamista tietysti helpottaa se, että tavaramäärä on huomattavasti pienempi kuin tavanomaiseen omakotitaloon muutettaessa.

Muuttomaailman ilmainen kilpailutuspalvelu auttaa kaikkia muuttajia. Kokeile kilpailutuspalvelua tästä. Pienkotiin muutettaessa muuttoapu on yleensä edullisempi, kuin suuremmissa muutoissa. Muuton ammattilaiset tarvitsevat vähemmän kantajia, pienemmän kuljetuskaluston ja vähemmän aikaa muuton avustamiseen.

Pieneen taloon muuttamisen eduiksi voidaan luetella:

  • Taloudellinen hyöty: pienemmät tilat – pienempi investointi ja pienemmät kulut.
  • Ekologinen hyöty: Tavaramäärän karsiminen on muutossa välttämätöntä, jos muutetaan isommasta kodista mikrokotiin. Jatkossa kulutustottumuksia tulee myös seurata entistä enemmän, koska kodin tila ei anna mahdollisuuksia uusien tavaroiden hankkimiseen.
  • Jotkut mikrotaloista ovat liikuteltavia. Tämä mahdollistaa asuinpaikkakunnan muuttamisen täysin uudenlaisella tavalla.
  • Elintapoihin voi saada uutta inspiraatiota ja muutosta. Usein mikroasunnossa eletään yksinkertaisemmin ja aikaa vietetään enemmän myös kodin ulkopuolella.

Millaiset huonekalut sopivat pieneen asuntoon?

Kun neliöitä on vähän, huonekalujenkin kannattaa lähtökohtaisesti olla mahdollisimman vähän tilaa vieviä. Muuntohuonekalut toimivat hyvin pienessä tilassa. Pientalossa asujaa auttavat vuodesohvat, seiniin kiinnitetyt pöytälevyt ja esimerkiksi säilytystilaa sisältävät huonekalut. Monikäyttöisyys on valttia: Rahi toimii säilytyslaatikkona, seinälle asetetut, omaan makuun sopivat koristeet voivat sisustuselementteinä, mutta myös ripustustilana.

Käy lukemassa aiheesta lisää Urakkamaailman sivuilta artikkelista Tiny House – vähemmän voi olla enemmän.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

LÄHTEET

https://www.helsinki.fi/assets/drupal/2021-09/vaattovaara_saarimaa_pelsmakes_uusien_mikroasuntojen_tuotanto_on_suomessa_kestamattoman_suurta.pdf

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pientaloliike

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä