Näin onnistut vuokra-asunnon loppusiivouksessa – ammattilaisen vinkit pois muuttavalle

Vuokra-asunnosta pois muutettaessa on panostettava loppusiivoukseen, sillä hyvin tehty siivous on yleensä edellytys vuokratakuun palautumiselle. Suurissa vuokrataloyhtiöissä lähtösiivous laskutetaan jälkikäteen, jollei tehty siivous miellytä seuraavaa asukasta −ja se päädytään tilaamaan ammattilaisilta.

Voi myös olla, että asunnosta pois muuttava kokee tehneensä muuttosiivouksen hyvin, mutta lopputulos ei riitä vuokranantajalle tai uudelle asukkaalle.

Miten voi varmistaa, että loppusiivous tulee tehtyä kerralla riittävän hyvin? Kokosimme ammattilaisen vinkit onnistuneeseen loppusiivoukseen!

Asiantuntijana loppusiivouksesta vinkkaa siistijä ja toimitusjohtaja Saana Tyni Koti Puhtaaksi Oy:sta.

Puhdista ja sulata jääkaappi

”Tällaisille siivoushulluille ihmisille jääkaappi on murhe, sillä aina joku kuppi valuu tai tulee vaikkapa sipuleista moskaa! Säännöllisyys on ratkaisevaa: pyyhkäisee silloin tällöin ja jääkaappi säilyy turvallisena ja terveellisenä. Säännöllisyys myös palkitsee lopussa, sillä homehtunutta ja pinttynyttä likaa on vaikea poistaa yhtäkkiä muuttopäivänä.

Ärtsympikin jääkaappi on kuitenkin taltutettavissa!

Käytännössä ensin irrotetaan kaikki minkä voi irrottaa: kun jääkaappi on tyhjennetty, suihkutetaan sisäpinnoille yleispuhdistusainetta, ja jätetään se vaikuttamaan. Vaikutusaikana voi tiskata irrotetut osat normaalin käsitiskin tavoin tiskialtaassa. Pestyt ja huuhdellut osat voi laittaa puhtaalle pyyhkeelle valumaan kuivaksi, ja samalla käydä pyyhkien jo lionneen jääkaapin läpi. Pehmennyt lika irtoaa parhaiten!”

Puhdista uuni ja liesi − äläkä unohda liesituuletinta

”Tiskikoneen omistajat voivat hurrata! Useimmat liesituulettimien rasvasuodattimista voi heittää suoraan tiskikoneeseen. Fairy-vedessä liottaminen toimii myös. Pesu ja takaisin paikoilleen! Huonokuntoiset rasvasuodattimet on syytä vaihtaa.


Lue myös aiempi julkaisumme: Apua muuttosiivoukseen


Uunista kaikki irtoavat osat laitetaan likoamaan ja niiden pesun ajaksi laitetaan uuninpuhdistusaine uunin sisäpinnoille −ja luukku kiinni. Uuninpuhdistusaineen vaikutusaika on hyvä tarkistaa pakkauksesta, mutta kunnollinen vaikutusaika on tärkeä, sillä se vaikuttaa suoraan lian helppoon irrotettavuuteen.

Uunin siivouksessa päästäisiin erittäin paljon helpommalla, jos kahden viikon välein pyyhittäisiin edes uunin pohja: 30 s ja se estäisi uusia roiskeita palamasta kiinni. Säännöllisyys säästäisi tuntien työn myöhemmin!”

Puhdista ilmanvaihdon tulo- ja poistoilmaventtiilit

”Säätöä vuokrakodin venttiileissä ei yleensä saa muuttaa ja keskellä oleva osa vääntyy helposti. Ilmanvaihto voi mennä herkästi siis pieleen. Vinkkinä perinteiseen venttiiliin: teippaa keskiosa ulkoreunan ympyrään kiinni ja säätö pysyy oikeana. Koko venttiili irtoaa siististi pakettina vetämällä, ja sen voi liottaa ja pestä tiskiaineella.”

Ikkunoiden pesu

”Klassikko! En voi olla korostamatta, että jos on koko vuokrasuhteen ajan hoitanut ikkunanpesun säännöllisesti, se on helppoa ja sujuvaa loppusiivouksessa. Jos ikkunat ovat pitkään pesemättä, pesua ei enää hoideta helposti, eikä nopeasti. Ikkunat pitää pestä vähintään kerran vuodessa, mutta oikein tunnollinen, kunnollinen ja kiva vuokralainen pesee ikkunat joka kevät ja syksy.”

Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus

”Tämä on tärkeää! Vuokrataloissa voi olla hyvin erilaisia lattiakaivoja. Perinteinen kaivo aukeaa avaimella tai haarukalla koukkaamalla. Varaa oma tiskiharja kaivonpesua varten. Yleispuhdistusaine toimii tiskiaineena kaivonpesussa, ja koko siivouksen voi ajatella ikään kuin tiskaushommana, jossa hyvä huuhtelu on tärkeää.

Lattiakaivon limaiset irtomoskat saa näppärästi noukittua vaikkapa kaupan hedelmäpussin avulla: käsi pussiin ja kahmimaan moskat -pussi ympäri ja koko paketti roskiin. ”


Sekä Muuttomaailman, että sisarpalvelumme Urakkamaailman maksuttoman kilpailutuspalvelun kautta löydät muuttosiivouksen ammattilaiset.


Pyyhi pinnat

”Yleispuhdistusainetta kannattaa käyttää pinttyneisiin pintoihin niin, että aine ehtii vaikuttaa. Mikrokuituliina on hyvä väline pintojen pyyhkimiseen!

Olen kuullut, että pyyhintäjäljistä voi tulla huomautettavaa: ne jäävät, jos pyyhkii liian märällä. Erityisesti mustat kalusteet ja lasipinnat ovat herkkiä pyyhintäjäljille. Kannattaa laittaa kuivaan mikrokuituliinaan vain aivan aavistus vettä tai yleispuhdistusainetta, ja pyyhkiä näin −pyyhintä jälkiä ei silloin jää.

Erityisen tyylikästä ja kohteliasta on pyyhkiä hanat ennen vuokrakodista lähtöä, ja asetella kiiltävien hanojen kahvat linjakkaasti keskelle. Jättäisin myös vessapaperirullan pelastamaan seuraavat sisään muuttajat muuttopäivänä!”

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä