Päädyitkö muuttamaan Poriin? Hyvä valinta, sillä Porista löytyy Suomen onnellisimmat asukkaat.

Porilaiset upottavat varpaansa Yyterin upeaan rantahiekkaan, kuuntelevat maailmantähtiä Pori Jazzin merkeissä Kirjurinluodossa ja syövät mokkapalansa masaliisoina. Siinä missä Suomi on maailman onnellisin maa, ovat porilaiset olleet THL:n tutkimuksen mukaan jopa koko Suomen onnellisimpia asukkaita. Puitteet ovat siis kunnossa!

Porista löytyy jokaiselle jotakin

Porin keskusta on simppeli ja siellä pärjää polkupyörällä. Jos liikennesääntöihin kaipaa kertausta, onnistuu se ainakin nuoremmalle väelle hienosti liikennepuisto Vinkkarissa pyöräillen tai polkuautoillen. Lapsiperheen kannattaa myös suunnistaa likimain viiden jalkapallokentän kokoiseen Pelle Hermannin leikkipuistoon, jossa touhuavat kaikenikäiset lapset −ja vieläpä ilmaiseksi.

Kaikkiaan Porissa asuu reilut 83 000 ihmistä ja sieltä on ponnistanut monia kuluisuuksia, kuten Jenni Haukio, Jorma Uotinen ja Mari Rantasila. Bändeistä Dingo, Yö ja Mamba ovat lyöneet alkutahtinsa juuri Porissa. Sisustusvinkkejä kannattaa hakea Alvar ja Aino Aallon suunnittelemasta Villa Maireasta, joka on yksi maailman tunnetuimmista yksityiskodeista.

Porin teatteri on puolestaan suomenkielisen teatterin syntymäpaikka. Luovuus vaikuttaa ankkuroituneen Poriin! Kyseessä on toki melko vanha kaupunki: maisemiltaan paikoin jopa maalaukselliseksi kutsuttu Pori on perustettu jo vuonna 1558 Juhana Herttuan käskystä.

Kesäriennoissa Pori on lähes lyömätön

Pori Jazz on järjestetty jo vuodesta 1966 lähtien ja se sai rinnalleen Suomen suurimman yhteiskunnallisen keskustelutapahtuman SuomiAreenan vuodesta 2006 alkaen. Kesällä 2023 SuomiAreena siirrettiin heinäkuisesta Pori Jazzista omaksi tapahtumakseen kesäkuun puolelle.

Jos matkustat itse kesällä tai mökkeilet, voi suurten tapahtumien aikaan saada kaupunkikotiaan helposti vuokrattua kaupungissa vieraileville.

Urheilua Porissa tarjoaa kesällä pesäpalloseura Porin Pesäkarhujen naisjoukkue Superpesiksen muodossa. Lintubongareille Pori tarjoaa useita lintutorneja ja paljon nähtävää. Kesäpäivää kannattaa lähteä viettämään Reposaareen: Räpsöönä tunnettu puutalokaupunginosa on vanhaa perua ja jo perustuskirjoissaan määrätty porilaisille nautittavaksi ja käytettäväksi. Porin keskustasta on matkaa Reposaareen noin 20 kilometriä.

Ja toki kesästä puhuttaessa on vielä kerran mainittava Yyteri −oi Yyteri! Pohjoismaiden upeimmalla hiekkarannalla on pituutta jopa kuusi kilometriä. Jos uit mieluummin uima-altaassa, Porista löytyy mitä mainioin maauimala.


Lue myös: Muutto yksin uuteen kaupunkiin


Talvella porilaiset suuntaavat jäähallille kannustamaan jääkiekkojoukkue Porin Ässiä voittoon. Patapaidat ovat voittaneet Suomen mestaruuden kolmesti, viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Pori sijaitsee Satakunnassa Selkämeren rannikolla. Porista löytyy 92 kaupunginosaa, joten tutkittavaa löytyy pitkäksi aikaa. Ja jos intoa riittää, Porilla on myös jopa yhdeksän rajanaapuria tutustuttavaksi: Eurajoki, Kankaanpää, Kokemäki, Merikarvia ja Nakkila, Pomarkku, Sastamala, Siikainen ja Ulvila.

Muistilista uudelle paikkakunnalle muuttavalle

Kun muutat uudelle paikkakunnalle muista ainakin nämä:

  • Opiskeluun ja työhön liittyvät paikat ja välimatkat: kuinka pitkä matka uudesta kodista on työpaikalle ja millä pääset kulkemaan matkat?
  • Julkisen liikenteen mahdollisuudet: Millä kulkuvälineillä pääset kulkemaan, jos et omista autoa
  • Terveyspalveluiden sijainti
  • Hyvinvointiin ja harrastuksiin liittyvät asiat
  • Ota avuksi Muuttomaailman kattava Muuttajan muistilista.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä