Pienen budjetin muuttaminen – Miten minimoit muuton kulut?

Muuttaminen aiheuttaa väistämättä jonkin verran kuluja: tarvitset ehkä ylimääräisiä vapaapäiviä pakkaamista varten tai mahdollisesti muuttoauton. Muuttamisen budjettiin voi kuitenkin vaikuttaa helposti: Tekemällä itse mahdollisimman paljon ja kilpailuttamalla loput. Tässä Muuttomaailman jutussa kerromme ohjeet pienen budjetin muuttoon.

Lue alta parhaat vinkit muuton kulujen minimoimiseen.

Pienen budjetin muuton ohje numero 1: Tee mahdollisuuksien mukaan itse

Muuttamiseen kuuluu paljon eri vaiheita, jotka voi tehdä itse tai ne voi teettää ammattilaisella. Jos etsit todella edullista budjettia muuttamiseen, kannattaa toimet tehdä mahdollisuuksien mukaan itse. Useampi meistä pystyy toteuttamaan itse ainakin tavaroiden pakkaamisen ja vanhan asunnon loppusiivoamisen. 

Ennen kuin alat pakata muutettavia tavaroita, lue aiheeseen liittyvä juttumme Muuttajan pakkausaikataulu.

Yksi suurimmista menoeristä muutossa saattaa olla itse tavaroiden eli muuttokuorman liikuttaminen. Tämän menoerän suuruus riippuu pitkälti siitä, millainen etäisyys vanhan ja uuden kodin välillä on. 

Pohdi seuraavia kysymyksiä, kun haluat toteuttaa muuton, pakkaamisen ja tavaroiden liikuttamisen edullisesti:

  • Olisiko jollain tuttavallasi tilavaa pakettiautoa ja / tai peräkärryä, jota voisit lainata?
  • Pystytkö hankkimaan pakkausmateriaalit (muuttolaatikot, suojavälineet) itse?
  • Voisitko saada työstäsi esimerkiksi lomapäivän muuttamista varten, ettet joudu toteuttamaan muuttoa palkatta?

Pienen budjetin muuton ohje numero 2: Kilpailuta

Ihan kaikkea muuttoon liittyvää ei välttämättä ehdi tai jaksa hoitaa itse: Joitakin palveluita pitää ehkä ostaa. Joka tapauksessa kilpailutusta kannattaa tehdä uuteen asuntoon ainakin sähkön ja vakuutusten puolesta.

Muita kilpailutettavia asioita ovat tietysti Muuttomaailman tarjoamat palvelut. Tarvitsetpa vain pieniä muuttoon liittyviä toimia tai tarvittaessa koko muuton, aloita projekti kilpailuttamalla muutto etusivullamme.

Syötä valmiisiin kaavakkeisiin pyytämämme tiedot ja saat ensimmäiset tarjoukset sähköpostiisi yleensä tunnissa. 

Muuton kilpailutuksessa kannattaa huomioida se, että kiireisimmät ja yleensä hinnakkaimmat muutot osuvat kuun loppuun tai alkuun ja viikonloppuihin.

Jos haluat päästä kilpailutusvaiheessakin mahdollisimman edullisesti, muuta keskellä kuukautta ja arkipäivänä. 

Pienen budjetin muuttamisen ohje numero 3: Jos tarvitset lisärahoitusta onnistuneeseen muuttoon, voit hakea muuttolainaa tai tarkistaa saisitko muuttoavustusta

Muuttomaailman sivuilla saat tehtyä muuttorahoitus-hakemuksen, hieman samaan tapaan kuin kilpailutat muutonkin. Saat sinulle sopivat lainatarjoukset ja voit tarpeen mukaan valita niistä sopivimman. 

Tarvitsetko rahallista tukea muuton kustannusten kattamiseen? Lue lisää muuttorahoituksesta.

Tietyissa tapauksissa Kela voi osallistua joihinkin muuton kustannuksiin. Tässä lueteltuna tapauksia, joissa Kela voi auttaa: 

  • Avo- tai avioero
  • Terveydelliset syyt
  • Perhekoon muutos
  • Asunnottomuus, tai sen uhka
  • Työ- tai opiskelupaikan saanti toiselta paikkakunnalta
  • Asunnon vaihto edullisempaan

Kaikenlaisten budjettien muuttajaa auttaa Muuttomaailman muuttajan muistilista. Ladattava ja tulostettava opas auttaa ennen muuttoa, sen aikana ja muuton jälkeen. Kattava muistilista ohjeistaa vaihe vaiheelta kohti uutta muuttoa.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä