Tilapäinen muutto edessä? Lue tämä ensin

Tilapäinen muutto on aivan eri juttu kuin pysyvä muutto. Käyn seuraavassa läpi mitä väliaikainen muutto tarkoittaa, ja mitä jokaisen väliaikaisen muuttajan pitää huomioida.

Putkiremontti, muutos työ- tai opiskeluasioissa, ero, syitä tilapäiseen muuttoon on monia. Niitä kaikkia yhdistää tässä artikkelissa kuvatut asiat, joten jatka lukemista.

Mikä on tilapäinen muutto?

Miten tilapäinen muutto ja pysyvä muutto eroavat? Tilapäinen muutto ei vaikuta henkilön kotikuntaan. Tieto kotikunnasta ja virallinen postiosoite pysyvät muuttumattomana väestörekisterissä.

Voit tehdä väliaikaisen muuttoilmoituksen, kun haluat säilyttää virallisen osoitteesi ja kotikuntasi ennallaan.

Lain mukaan on tehtävä ilmoitus maistraattiin, jos väliaikainen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli 3 kuukautta. Kun tiedät oleskelun jälkeen palaavasi vanhaan tuttuun osoitteeseen, kyseessä on tilapäinen muutto.

Alle 3 kk kestävästä oleskelusta voi tehdä vapaaehtoisen ilmoituksen maistraattiin.

Onko se tilapäinen muutto, kun muutan uudelleen hyvin pian?

Huomaathan, että lyhytkestoinen muutto ei tarkoita tilapäistä muuttoa. Kun tarkoituksesi ei ole muuttaa takaisin lähtöosoitteeseen, kyseessä ei ole tilapäinen muutto. Osoitteesi ei palaudu vanhaan asuntoon, eli se on pysyvä muutto.

Jos kyseessä on lomamatka, osoitetta ei tarvitse ilmoittaa maistraattiin.

Miksi muuttopalvelu on suuri apu tilapäisessä muutossa?

Unohda peräkärryn kanssa temppuilu sekä muuttoauton ja kantoavun metsästys. Ehkä tarvitset myös väliaikaista varastointia? Parhaan palvelun saat luotettavilta muuttofirmoilta.

Haetpa apua yksittäisen tavaran tai kokonaisen asunnon muuttoon, jätä nyt tarjouspyyntö Muuttomaailma.fi:ssä. Tavoitat yhdellä lomakkeella yli 250 Suomessa toimivaa muuttofirmaa, ja ensimmäiset tarjoukset saat sähköpostiisi keskimäärin 1 tunnissa.

Jätä tarjouspyyntö tästä »

Väliaikainen muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus maistraatille, kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli 3 kuukautta. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan 1 kk ennen muuttopäivää. Takaraja on viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Alle 3 kk kestävästä tilapäisestä asumisesta voi myös halutessaan tehdä muuttoilmoituksen.

Maistraatti merkitsee henkilön ilmoittaman tilapäisen asuinpaikan väestötietojärjestelmään.

Jos tilapäinen asuminen muuttuu vakinaiseksi, siitä on tehtävä uusi ilmoitus.

Kotikunta ja tilapäinen muutto

Tilapäisen asuinpaikan muutos ei aiheuta muutosta henkilön kotikunnan määräytymiseen. Henkilön kotikunta ei siis muutu henkilön tilapäistä asuinpaikkaa koskevan ilmoituksen ja siitä tehtävän merkinnän johdosta.

Määräaikainen postin edelleenlähetys

Jos haluat kääntää postisi tilapäisesti toiseen osoitteeseen, tee määräaikainen postin edelleenlähetys (maksullinen palvelu). Tämä on erityisen kätevää, kun kyseessä on määräaikainen muutto. Postisi edelleenlähetetään väliaikaiseen osoitteeseesi, ja lopuksi edelleenlähetys poistuu käytöstä automaattisesti.

Lue lisää Postin sivuilta.

Kilpailuta muuttopalvelu ja säästä 40 %

Muuttopalvelujen hintaerot ovat tunnetusti suuria. Muuttofirmat kannattaa aina kilpailuttaa, koska palvelun taso ja hinta vaihtelee paljon.

Löydät luotettavimmat muuttofirmat Muuttomaailma.fi:stä, kun jätät tarjouspyynnön:

Kilpailuta muutto

Saat keskimäärin 6 tarjousta sähköpostiin.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä