Trendikäs piha vuonna 2024 on luonnonmukainen, mutta toimiva kesäkeidas

Suomalaisen kotipiha on ennen kaikkea kesäinen olohuone, jossa nautitaan lyhyestä kesästä ja syödään hyvin. Kotimaisuus ja metsämäisyys ovat tämän vuoden valintoja, joihin vihreitä ideoita löytyy usein yllättävänkin läheltä.

”Suomalaisten tietoisuus luonnon hyvinvoinnista on kasvanut ja se näkyy pihojen suunnittelussa. Halutaan metsämäisiä, kotimaisia pihoja. Toivotaan esimerkiksi valkovuokkoja, mäntyjä ja luonnonmukaisia kiviä, mutta myös dynaamisia istutusalueita ja sekaistutuksia pörriäisten turvaksi”, suunnitteluhortonomi ja miljöösuunnittelija Miia Tarkki Garden Living Oy:sta kertoo.

Luonnonmukaisia kiviä löytyy monesti lähempää kuin arvataankaan, sillä kiviä nostetaan perinteisesti omasta pihasta maastomuokkauksen yhteydessä. Suursuosiossa on myös kotimainen kuntta, jonka ajatellaan olevan helppohoitoisempaa kuin käyttönurmen.

Suunnittelu helppohoitoisuuden avaintekijänä

Kukkien istutus pihalle

”Helppohoitoisuus on aina suomalainen ykköstoive. Halutaan robottiruohonleikkurille selkeät reitit ja toisaalta sellaiset istutusalueet, joissa on kukintoja läpi kesän. Kukkien värityksissä ei ole erityistä trendiä, vaan jokainen uskaltaa haluta pihalleen rohkeasti juuri niitä omia lempivärejään. Talven varalle halutaan kuitenkin myös ikivihreitä kasveja”, Miia Tarkki tietää, ja jatkaa: ”Helppohoitoisuuden avaintekijä on hyvä suunnittelu, joten helpon pihan tavoittelussa kääntyisin aina ensimmäisenä maisemasuunnittelun ammattilaisen puoleen.”


Muuttopalvelu hakusessa? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia, sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Pihalle kaivataan pelkistettyä kauneutta ja tunnelmaa

Pihojen rakentamisen materiaaleissa on huomattavissa uusia tuulia.

”Skandinaavisen tumman harmaan kivipinnan rinnalle halutaan eteläeurooppalaista vaaleutta ja beigeä värimaailmaa. Puumateriaaleissa on myös siirrytty enemmän takaisin perinteiseen kestopuuhun, siihen urattomaan, mutta leveään lautaan. Komposiitti ei ole tällä hetkellä erityisen haluttua. Siperian lehtikuusen saatavuus on nyt heikkoa, joten sen määrä on laskussa. Yleisesti ekologista ja luonnonmukaisuutta tavoitellaan myös materiaalivalinnoissa”, Miia Tarkki sanoo.

Pihalamppu valaisee pihaa

Pihoissa panostetaan nyt myös tunnelmavalaistukseen. Pistemäisiä valoja halutaan eri puolille pihaa, eikä terassin valaisu enää riitä. Valoilla ohjataan katsetta halutuille pinnoille ja yksityiskohtiin. Nuotiopaikkojen ja ulkotulien suosio on kuitenkin laskenut aiemmista vuosista.


Lue myös: Trendikäs sisustustyyli japandi miellyttää suomalaisia


”Omassa unelmapihassani rentoudun riippukeinussa puun varjossa. Piha ei ole liian paahteinen, vaan siellä on sopivasti elämää: kuulen lintujen laulun ja pörriäisten pörinän. Ja toki siellä olisi myös aika paljon erilaisia kasveja!” Miia Tarkki kertoo iloisesti.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä