Uusi koti Raaseporista? Alue on kokoelma perinteitä ja trendikkyyttä

Ajaessasi Raaseporissa, voit kiinnittää huomion erityiseen yksityiskohtaan: kaikki tienviitat ja liikennemerkit ovat ensin ruotsiksi ja vasta sitten suomeksi. Syy tähän on se, että Raaseporin asukkaista 65 % puhuu äidinkielenään ruotsia. Asukkaita kaupungin alueella on noin 28 000.

Raasepori on pinta-alaltaan Uudenmaan suurin kaupunki, ja siihen kuuluvat Tammisaaren, Karjaan ja Pohjan kaupunginosat −näiden kaupunkien yhdistymisestä Raasepori sai alkunsa. Vuonna 2009 perustettuun Raaseporin kaupunkiin kuuluvat myös useat kylät: Billnäs, Bromarv, Fiskars, Mustio, Snappertuna ja Tenhola. Kokonaisuus nimettiin Raaseporiksi keskiaikaisen Raaseporin linnan mukaan.

Tammisaari

Tammisaari on historiallinen kaupunki upeine puutaloriveineen ja rantoineen. Useimmat vanhassa kaupungissa säilyneet rakennukset ovat 1700–1800-luvuilta.


Kilpailuta oma muuttosi Raaseporiin täällä.

✅ Saat keskimäärin 6 tarjousta sähköpostiin

✅ Yli 200 000 muuttoa kilpailutettu

✅ 98 % käyttäjistä suosittelee Muuttomaailman kilpailutuspalvelua

✅ Maksa Muuttorahoituksella erissä, alk. 15 € / kk.


Turistit valloittavat Tammisaaren kesäisin: puistot ja vierasvenesatamat notkuvat iloisia vieraita. Tammisaaressa kohteliaisuus ja small talk ovat voimissaan: kaduilla ja kahviloissa on paikallaan tervehtiä naapuruston väkeä. Tammisaarelaiset ovat myös pukeutumiseltaan aina hyvin huoliteltuja ja urheilukello on tammisaarelaisten vakiovaruste.

Tammisaaren kadut on nimetty pitkälti käsityötaitajien mukaan ja vanhat kadut ovat pysyneet samoilla paikoilla jo 1500-luvulta alkaen. Ravintolasuosikiksi Tammisaaressa on noussut zero waste -pitseria YLP!, jonne ei ilman pöytävarausta ole asiaa. Ravintola löytyy läheltä Raatihuoneentoria.

Pohja

Pohja on Tammisaartakin perinteikkäämpi pitäjä: se on perustettu 1300-luvun alussa. Pohjan alueella on 15 kilometriä pitkä merenlahti Pohjanpitäjänlahti, joka vuonomaisesti halkoo Raaseporin kaupungin alueen. Tässä lahdessa käytiin kauppaa jo viikinkien toimesta, ja jopa pronssikaudelta asti. Myös tunnettu matkareitti Kuninkaantie (Oslo-Pietari) kulkee Pohjan kautta.

Pohjan alueelle on rakennettu aikanaan kolmekin eri rautaruukkia, joten aluetta pidetäänkin metalliteollisuuden synnyinsijana. Nykyään ruukkien alueet menestyvät matkailun ansiosta ja ovat todellakin vierailun arvoisia!

Raaseporin asukkaista 5000 asuu Pohjassa ja heistä enemmistö on alueelle poikkeuksellisesti suomenkielisiä. Fiskarsin ruukin alueella sijaitsee kesäisin valloittavan ihana puisto sorsineen ja leikkipuisto merirosvolaivoineen.

Karjaa

Karjaa nostaa päätään Helsingin hipsterialueiden vaihtoehtona: Karjaan funkkis-arkkitehtuuri, nopeat junayhteydet, selkeä pieni keskusta ja palvelut houkuttelevat käymään ja asumaan.

Karjaalta on tunnin matka niin Turkuun kuin Helsinkiin. Karjaalla asuu hieman vajaat kymmenen tuhatta asukasta, eikä lukema ennusteissa toistaiseksi ole laskemaan päin.


Lue myös: Muutto Turkuun edessä? Lue tästä parhaat vinkit muuton suunnitteluun


Karjaa on panostanut kulttuuriin: uusi kulttuuritalo Fokus kätkee sisäänsä teatterin, kirjaston, gallerian, kahvilan ja paljon tietoa.

Ulkoiluun eri muodoissa Karjaalla voi tutustua Pumppulahden ympäristössä: Pumppulahden romanttinenkin puistoalue sijaitsee Mustionjoen varrella.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä