Yksi vuosi, kaksi muuttoa – Keijon vinkit sujuvampaan muuttamiseen

Kaupallinen yhteistyö: Vertaa Ensin

Tässä artikkelissa hiljattain kahdesti muuttanut Keijo Kortelainen kertoo, miten lapsiperheen muuttoprojektissa voi onnistua ammattilaisten avulla.

Vinkkejä on luvassa niin sääolosuhteiden huomioimiseen kuin riittävän laatikkomäärän valitsemiseen. Lopuksi Keijo myös paljastaa, kuinka paljon ensimmäinen muutto Keski-Suomesta pääkaupunkiseudulle ja toinen Helsingin sisällä maksoivat.

Muuton taustalla on usein isompi elämänmuutos

Kun VertaaEnsin.fi:n markkinointipäällikkönä työskentelevän Keijo Kortelaisen pitkä parisuhde tuli päätökseen kesällä 2020, päätti hän muuttaa Keski-Suomesta Helsingin Kallioon. Mukana muutti myös kolme alaikäistä lasta, jotka asuvat puolet ajasta Keijon ja puolet äitinsä luona.

Ensimmäisessä Helsingin asunnossa vietetty aika jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä alkuvuodesta 2021 Keijon vuokraisäntä menehtyi. Uusi koti etsittiin jälleen Kalliosta, ja tällä kertaa myös Keijon nykyinen avopuoliso muutti Vantaalta asuntoon.

Muuttaminen on lähes poikkeuksetta raskasta. Stressiä ei helpota sekään, että muutto osuu monesti juuri eron, työpaikan vaihdoksen tai muun ison elämänmuutoksen yhteyteen. Niinpä Keijolle oli molemmilla kerroilla itsestään selvää, että avuksi otetaan laadukas muuttofirma. Firmaksi valikoitui Niemi.

Vaikka aloitin valmistautumisen yli kuukausi ennen muuttoa, niin silti jouduin puskemaan ympäripyöreää päivää ja loppuvaiheessa tuntui, että elämä oli yhtä muuttolaatikkoa. Ilman muuttopalvelua prosessi olisi varmasti ollut vielä raskaampi, Keijo toteaa.

Keijon muuttovinkit

Muuttopalvelut ovat käyneet viimeisten kahden vuoden aikana sen verran tutuiksi, ettei Keijo pelkää antaa vinkkejä muille muuttoa suunnitteleville. Osaa vinkeistä hän noudatti molempien muuttojen kohdalla, mutta osa täytyi oppia kantapään kautta.

1. Muuttofirman laatikoita ja muita apuvälineitä kannattaa varata riittävästi

Muuttolaatikot on suunniteltu niin, että ne voi kasata päällekkäin 4-5 laatikon torneiksi, jolloin laatikot siirtyvät helposti nokkakärryllä hissiin ja edelleen muuttoautoon. Kantamiseen verrattuna tämä nopeuttaa muuttoa huomattavasti.

– Laatikoihin on helppo pakata ja liikuttaa. Sain ohjeistukseksi 1 laatikko per tavara/muuttoneliö, mutta omalla kohdalla se oli hieman alakanttiin, ja muuttolaatikoiden kanssa joutui sompaamaan jossain määrin. Ennemmin kannattaa ottaa vähän liikaa muuttolaatikoita kuin liian vähän, Keijo neuvoo.

Laatikoihin Keijo kehottaa ottamaan myös kannet, jotka suojaavat etenkin pitkän muuton aikana tavaroita pikkukiviltä ja pölyltä, joita muuttoautoon väistämättä lentelee. Lyhyessä muutossa kansien tarpeellisuus riippuu sääolosuhteista: jos sateen riski on olemassa, kannattaa kansilla suojata etenkin valokuvat ja muut kosteudelle herkät tavarat.

Laatikoiden lisäksi muuttofirma tarjoaa tavaroiden liikutteluun kätevät lavakärryt, joiden Keijo kertoo olevan “must-juttu”. Kirjahyllyjen, pöytien ja muiden suurten esineiden siirtely hoituu kärryillä huomattavasti pelkkää lihasvoimaa nopeammin ja kevyemmin.

2. Kantajissa ja apumiehissä ei kannata pihistellä

Kantajien merkitys korostuu etenkin silloin, kun tavarat eivät mahdu hissiin. Keijon ensimmäisessä muutossa tavaroiden lastaus sujui noin tunnissa, mutta purkamiseen meni noin kaksi tuntia, koska käytössä oli 1920-luvun talolle ominainen pieni häkkihissi.

– Toisessa muutossa ongelmaksi nousivat isokokoiset sohvat. Ne eivät mahtuneet isoonkaan hissiin, joten kolme reipasta muuttomiestä kantoi ne 10. kerrokseen. Yksistään tähän upposi pari tuntia, Keijo kertoo.

Keijon avopuolison muutossa ongelmia aiheutti jäätynyt rinne, jonka takia muuttoautoa ei pystytty parkkeeraamaan oven lähettyville. Tällöin useista apumiehistä oli hyötyä, kun tavaroita täytyi kantaa ja kärrätä tavallista pidempi matka autolle.

3. Muutossa ei ylipäätään kannata pihistellä

Muuttofirman hyödyntäminen säästää niin aikaa kuin energiaa, joita ei ole liiaksi ainakaan silloin, kun muutto on seurausta eron kaltaisesta elämäntilanteen muutoksesta. Lisäksi muuttofirman apu mahdollistaa niin kutsutun “avaimet käteen” -muuton, jossa asunto on käyttövalmis nopealla aikataululla.

– Loppujen lopuksi sekä lasten että oman elämän kannalta on hyvä, että kaikki kodin perusasiat ovat kunnossa mahdollisimman nopeasti, Keijo toteaa.

4. Mieti, kannattaako muutolle valita urakka- vai tuntihinta

Urakkahinnoittelu voi selkeyttää projektia, sillä kustannukset ovat tarkemmin selvillä heti muuton alkaessa. Tuntihinnoittelussa riskinä on, että muutto venähtää suunniteltua pidemmäksi ja hinta kohoaa vastaavasti korkeammaksi. Näin pääsi käymään Keijon jälkimmäisessä muutossa.

– Vahingosta viisastuneena olisi pitänyt pyytää myös jälkimmäiseen muuttoon urakkatarjous tuntihinnoittelun sijasta.

5.  Muuton rahoitus kannattaa miettiä ja kilpailuttaa

Keijo kertoo maksaneensa ensimmäisen muuton kulut luottokortilla, sillä käteisvarat olivat pitkälti kiinni eroprosessiin liittyvissä asioissa.

– Näin jälkikäteen viisastuneena minun olisi kannattaa kilpailuttaa rahoitusvaihtoehtoja. Jos korttivelan takaisinmaksu ei olisikaan onnistunut seuraavan kuukauden aikana, olisi perinteinen vakuudeton kulutusluotto tullut todennäköisesti edullisemmaksi.

Muuton hinta voi yllättää – Helsingin sisällä muuttaminen voi olla lähes pitkänmatkan muuton hinnoissa

Keijo on säilyttänyt laskut molemmilta muuttokerroilta, ja melko yllättäen toisen muuton loppuhinta jää ensimmäisestä vain noin kahdeksalla sadalla eurolla – siitä huolimatta, että kilometrejä kertyi satojen sijasta vain muutamia.

Ensimmäinen, urakkahinnalla toteutettu muutto Jyväskylästä Helsinkiin maksoi tasan 3 150 euroa. Jälkimmäinen muutto kustansi yhteensä 2 314,03 euroa, josta 2 029,93 € tuli yhdeksän tunnin työstä ja loput 284,10 € muuttotarvikkeiden vuokrasta.

– Toki jälkimmäisellä kerralla mukana oli enemmän tavaraa, kun avopuolisokin muutti mukana. En kuitenkaan olisi odottanut hinnan kohoavan niin lähelle edellisen muuton kustannuksia, Keijo toteaa.

Urakkahinnalla jälkimmäisestä muutosta olisi kenties voinut selvitä edullisemmin. Keijo kehottaakin vertailemaan niin muuttopalvelun kuin mahdollisen muuttorahoituksen hintoja jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. 

Näin kilpailutat kulutusluoton muuton rahoitukseen:

1. Täytä lainahakemus VertaaEnsin.fi-palvelussa.
Varaudu antamaan tiedot tuloista, menoista ja olemassa olevista lainoista.
2. Saat lainatarjoukset yhteistyökumppaneiltamme parissa minuutissa. Valitse kokonaiskustannuksiltaan edullisin laina ja allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksilla.
3. Lähetä pyydetyt liitteet valitsemallesi rahoituslaitokselle.
Tulotaso täytyy yleensä todistaa joko kolmen edellisen kuukauden palkkakuiteilla tai eläkepäätöksellä.
4. Kun asiakirjat on hyväksytty, saat lainan tilillesi noin 1–2 arkipäivän kuluessa.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä