Muutto Lappiin haaveissa? Muuttomaailman vinkit muuttajalle

Lappiin muuttaminen toteutuu kuten mikä tahansa muukin muutto! Mitä Lappiin muutosta haaveilevan kannattaa tietää? Lue parhaat vinkit muuttajalle. Artikkelin lopusta löydät linkin, josta pääset lukemaan jutun todellisesta Lappiin rakastumisesta.

Muutto Lappiin on monen unelma

Luonnon välitön läheisyys, kiireettömyys, kaamos. Ne ovat monille ensimmäisiä mielikuvia Lapista.

Kiireisiä kaupunkilaisia tai muuten vain Lapista viehättyneitä onkin viime vuosina houkuttanut oravanpyörästä hyppääminen ja maaseudulle tai pohjoiseen muutto. Lappiin muutti ensimmäisenä koronavuotena 2020 enemmän väkeä kuin aiemmin – eniten muuttokuormia ajettiin Pohjois-Pohjanmaalta ja Uudeltamaalta.

Yksi asia Lapissa tulee ainakin suuremmissa kaupungissa eläneille uutena asiana: Pitkät välimatkat. Asiasta voi lukea lisää aikaisemmasta jutustamme Muutto maalta kaupunkiin ja kaupungista maalle:

 ”Lapissa kilometrit kannattaa unohtaa, täällä mitataan matkaa ajassa. Helsingin puolelta toiselle kestää sopivassa ruuhkassa sama aika kuin Rovaniemeltä Pyhätunturille.”

– Ville Eskonen, Kilpisjärvi (lapland.fi-artikkeli)

Miten Lappiin muutto kannattaa järjestää?

Lappiin muuttaminen sujuu samalla kaavalla kuin mikä tahansa muutto. Muuton pitäisi olla hyvin aikataulutettu ja hyvin organisoitu, jotta se onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Muuton aikataulutus. Kaikki lähtee siitä, että tiedät tärkeät päivämäärät muutollesi. Niitä ovat ainakin vanhan asunnon irtisanominen + uuden asunnon vuokrasopimus tai omistusasunnossa kauppakirjojen allekirjoitus ja päivä jolloin saat muuttaa.

Jos muuton välimatka on pitkä, se vaikuttaa luonnollisesti itse muuttokuorman kuljetusaikaan. Etelärannikolta Lappiin muuttava saa varata vähintään yhden kokonaisen päivän Suomen läpi ajamiseen. Muistathan, että yllätyksillekin kannattaa aina varata ylimääräisiä tunteja. Muuttokuorman ajoon kannattaa lähteä mahdollisimman hyvällä ja kevyellä mielellä. Vaikka aikataulutus on tärkeää, minuuttiaikataulun voi muuttamisessa unohtaa.

2. Käytännön asiat: Mitä apua tarvitset muuttoon? Tätä kysymystä on hyvä pohtia hetki. Varsinkin jos välimatka on pitkä, suosittelemme ulkoistamaan mahdollisimman monta osaa muutosta – sinulla on muutakin pohdittavaa kuin vanhan asunnon loppusiivous tai se, saatko kantoapua.

3. Pitkillä välimatkoilla asiat kerralla kuntoon! Kilpailuttaessasi muuttoa kannattaa valita muuttofirma, joka suoriutuu muutosta ”kerralla kuntoon”-ajatuksella. Kovin montaa muuttokuormaa ei kannata ajaa pitkiä matkoja, joten varmistu, että omat ja muuttofirman ajatukset kohtaavat muuton yksityiskohdista sovittaessa.

Muistitko muuttorahoituksen? Pitkän välimatkan muuttajalle saattaa tulla eteen ylimääräisiä kuluja. Muuttorahoitus on edullinen tapa maksaa muutto erissä.

Muutto kokonaisuutena on aina iso asia – niinpä tueksi kannattaa ottaa ammattimainen muuttofirma, jolloin muuttoprosessista tulee mahdollisimman helppo sinulle. Valitsemasi yhteistyökumppani hoitaa kaikki yksityiskohdat pakkauksesta kuljetuksen järjestykseen ja vaikka järjestelyynkin.

Mitä tietoja Muuttomaailma tarvitsee, kun kilpailutat muuttosi? Tutustu kilpailutuslomakkeeseen.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä