Muutto maalta kaupunkiin ja kaupungista maalle

Muutto uuteen ympäristöön edessä? Maisemanvaihdos maaseudulta kaupunkiin tai toisinpäin saattaa yllättää

Lue jutustamme, mitä maalle tai kaupunkiin muuttaessa kannattaa ottaa huomioon.

Muuttomaailman kautta tehdään päivittäin useita keskenään hyvin erilaisia muuttoja. Autamme perheellisiä, sinkkuja tai iäkkäitä pariskuntia kaikessa muuttamiseen liittyvässä. Muuttajien elämäntilanteet uusine asuinpaikkakuntineen ovat aina erilaisia. Joskus uuden kotikunnan asiat kuten infrastruktuurin erilaisuus tai väen vähyys saattavat yllättää – kyllä, jopa Suomen kokoisessa maassa.

Asumisen erilaisuutta paikkakunnittain voidaan pohtia esimerkiksi seuraavin luvuin, vaikkakin kyseessä ovat väkimäärän ääripäät: Suomeen mahtuu sekä 699 asukkaan Luhanka, että lähes 657 000 asukasta käsittävä Helsinki.

Korona-aika on lisännyt muuttoliikettä maaseudun suuntaan, josta kerroimme edellisessä artikkelissamme.

Tapahtuipa muutto minnepäin Suomea tahansa, uusi asuinpaikkakunta vaatii aina tietynlaista totuttelua. Muutossa itsessään on jo aika paljon hoidettavaa, mutta aikaa olisi hyvä varata myös ympäristöön tutustumiseen.

Luitko jo juttumme siitä, mitä huomioitavaa on, kun lapsiperhe muuttaa?

Muutto maalle tai haja-asutusalueelle edessä?

Nykyteknologia mahdollistaa tietynlaisen paikkakuntaan tutustumisen etänäkin. Jos olet muuttamassa itsellesi täysin vieraaseen paikkaan, kannattaa etukäteen selvittää seuraavat asiat:

  • Palvelut, kuten kauppa, huolto-asema, ravintolat yms.  Tämä koskee varsinkin maallemuuttajia: ethän ylläty jos kauppaan on tunnin ajomatka.
  • Liikuntamahdollisuudet
  • Lähin terveyskeskus tai muu lääkäriasema

Jokaisessa pienessäkin kunnassa tai kaupungissa on yleensä kaupungintalo tai vastaava virasto (tai verkkopalvelu), josta voi tiedustella mieltä askarruttavia kuntaan liittyviä asioita.

Koronapandemian vauhdittama digiloikka näkyy jonkin verran muuttamisen tilastoissa. Monia etätyöläisiä on houkutellut maaseudulle epävirallinen kaksoiskuntalaisuus, jossa pääsee nauttimaan sekä maaseudun, että kaupunkiasumisen parhaista puolista.

Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen arvioi Ylen artikkelissa, että osittainen mökillä asuminen saattaa jäädä välivaiheeksi, kun ulkomaanmatkailu taas avautuu, mutta toteaa, että lopullisia johtopäätöksiä tästä ei voida vielä vetää.

”Lapissa kilometrit kannattaa unohtaa, täällä mitataan matkaa ajassa. Helsingin puolelta toiselle kestää sopivassa ruuhkassa sama aika kuin Rovaniemeltä Pyhätunturille.”

– Ville Eskonen, Kilpisjärvi (lapland.fi-artikkeli)

Jos olet tottunut asumaan kaupungissa, yllätyksenä harvemmin asutulla alueella saattaa tulla se, että kaikki palvelut eivät ole kävelymatkan tai lyhyen ajomatkan päässä. Kuten yllä todettiin, Lapin harvaan asutuilla alueilla kaupassakäyntiinkin voidaan varata tuntikausia aikaa.

Muutto maalta kaupunkiin – mitä on tiedossa?

Karkeasti ilmaistuna maaseudulla on enemmän tilaa ja aikaa, mutta vähemmän ihmisiä kaupunkiin verraten. Kun muutto maalta kaupunkiin tulee eteen, uusina asioina eteen voivat tulla:

  • Palveluiden monipuolinen ja helpompi saatavuus, mutta samalla niihin jonottaminen. Samoja palveluita tai tuotteita on tavoittelemassa moninkertainen määrä ihmisiä maaseutuun verrattuna, joten varaudu aikaisempaa pidempään jonotusaikaan.
  • Liikenneruuhkat. Vaikka välimatka olisi kilometreissä lyhyt, ruuhkat pidentävät esimerkiksi työmatkan kestoa huomattavasti.
  • Väenpaljous. Kauppakeskuksissa, bussiasemilla, ruokakaupassa. Positiivisena kääntöpuolena mahdollisuus tutustua aikaisempaa suurempaan määrään uusia ihmisiä.

Viepä muuttosi sinut sitten maalle tai kaupunkiin, pidä mieli avoimena ja tutustu uuteen asuinpaikkakuntaasi mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen.

Muuttamisessa on monenlaista puuhaa ja muistettavaa ennen muuttoa, sen aikana ja sen jälkeen. Parhaimmat vinkit kaikkeen muuttamiseen ja siihen liittyvään saat meiltä, Muuttomaailman sivuilta.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä