Muutto omakotitaloon | Milloin savupiippu pitää nuohota tai miten takka sytytetään? Ota Parhaat vinkit talteen!

muutto ja tulisijat

Vakituisen asunnon tulisijat ja savupiiput tulee nuohota ainakin kerran vuodessa. Jos tulisijaa käytetään paljon, se voidaan tarvittaessa nuohota useamminkin. Säännöllinen nuohous ja huolto paitsi pitävät tulisijan kunnossa ja turvallisena käyttää, myös vähentävät tulisijan päästöjä eli ilmaan vapautuvia nokihiukkasia ja pienhiukkasia.

Nuohoojaa kannattaa pyytää tarkistamaan savupiipun välipohjan läpivienti ja takan kunto. Asukkaana huolehdi, että nuohooja pääsee katolle, savupiipulle ja välipohjaan turvallisesti.  Nuohooja tuo työvälineet mukanaan, mutta esimerkiksi sanomalehteä voit laittaa lattian suojaksi ja siirtää matot sivuun tulisijan liepeiltä.

Nuohooja hoitaa työnsä kohteessa nopeasti ja melko siististi, mutta aika nuohoukselle kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä nuohoojat ovat usein erittäin kysyttyjä.  


Kaikkien muuttajien tukena on Suomen paras muutto-opas eli Muuttajan muistilista. Ladattava ja tulostettava lista kattaa kaiken muuttamiseen liittyvän muistettavan, aina tavaran pakkauksesta uuden asunnon huonekalujen kokoamiseen.


Takka vai kamiina? Entä mitä tarkoittaa varaava takka?

Usein puhutaan takasta, mutta tulisijoja on erilaisia ja ne palvelevat erilaisia käyttötarkoituksia ja -tapoja.

Varaavat tulisijat sopivat parhaiten vakiolämpöisen asunnon lämmitykseen. Varaava tulisija tuottaa tasaista ja sopivan alhaista lämmitystehoa kodin muun lämmityksen tueksi. Varaava takka on usein kookas ja pysyy pinnaltaan lämpimänä pitkään varsinaisen lämmittämisen päätyttyä.

Kiertoilmatulisijat kierrättävät huoneilmaa tulisijan rakenteissa: huoneilma nousee takan alaosasta takan kuoren ja tulipesän välistä ylös takan yläosaan ja vapautuu sieltä lämmenneenä takaisin huoneilmaan. Kiertoilmatulisijat ovat usein keveän näköisiä ja lämmittävät tilaa nopeasti tulisijan lämmittämisen ajan.

Metallinen pieni kamiina on tehokas lämmittäjä: jopa niin tehokas, että se on yleensä vakituiseen käyttöön tarkoitettuun kotiin liian kuuma ja ärhäkkä pakkaus. Kamiina lämmittää erittäin nopeasti kylmän tilan, mutta lämmittävä vaikutus loppuu pian varsinaisen lämmittämisen päätyttyä.

Myös liedet, leivinuunit, puulämmitteiset kiukaat ja pellettitulisijat lämmittävät ja kuuluvat nuohouksen piiriin.


Lue myös: Muutto edessä? Hoida nämä asiat kuntoon esimmäisenä


Mitä tulee huomioida, kun muuttaa ensimmäistä kertaa kotiin, jossa on takka?

Varmista ensin, että kodissasi on toimiva palovaroitin ja mieluusti myös häkävaroitin. Selvitä, milloin nuohooja on viimeksi käynyt ja tilaa nuohous tarvittaessa.

Uuden tulisijan lämmittäminen kannattaa aloittaa maltillisesti. Pitkään käyttämättä ollut tulisija tai savupiippu voi vaurioitua liian voimakkaasta ns. äkkilämmityksestä. Toisaalta myös hormin veto voi olla kylmiltään heikko, jolloin savu ja sen tuoksu tulevat tulisijasta huoneilmaan.

Avaa pellit ja tarkista, ettei tuhkaa ole kukkuroittain. Tarvittaessa tuhka kerätään kylmänä kannelliseen metalliseen astiaan tai siivotaan takkaimurilla. Tuhka kytee yllättävän pitkään, joten sen jälkikäsittelyssä tulee olla huolellinen.

Tuo lämmitykseen käytettävät puut ja sytykkeet hyvissä ajoin sisälle lämpenemään. Lämmin ja kuiva puu sopii lämmitykseen: puun kosteudeksi riittää 15–20 %. Tulisijassa ei saa polttaa roskia, maalattua puuta tai painekyllästettyä puuta.  

Ensimmäisen pesällisen verran kannattaa varata käyttöön pienempiä puita, jotta tulisija lämpenee hyvin ja sytyttäminen helpottuu. Puut sytytetään suositusten mukaan puupanoksen päältä, mutta ihan kaikille tulisijoille tämä ei sovi. Joissakin tulisijoissa on erikseen myös sytytyspelti, joten omaan tulisijaan ja sen käyttöön on syytä perehtyä ennalta. Hyviä vinkkejä saa myös nuohoojalta.

Sulkupelti suljetaan vasta, kun hiillos on täysin sammunut.

Muuttomaailma.fi – kilpailuta mukavampi muutto

Lähde: RIL Ry Tulisijan valinta ja käyttöopas, 3. painos, 2023, https://view.creator.taiqa.com/ril/tulisijan-valinta-ja-kayttoopas#/page=1

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä