Suomeen muutto – näin se tapahtuu (tiivis opas)

Ulkomailta Suomeen muuttajan opas hakusessa? Tämä artikkeli on tiivis kuvaus, miten Suomeen muutto tapahtuu, ja mitä muuttajan täytyy huomioida.

Vai muutatko Suomesta ulkomaille? Lue muistilistamme aiheesta Muutto ulkomaille.

Usein ilmoituksia täytyy tehdä vähän sinne ja tänne: Maistraattiin, verotoimistoon, Kelaan. Siirrytään pitemmittä puheitta asiaan.

Tarvitsetko oleskeluluvan Suomeen saapuessa?

Ulkomailta Suomeen saapuvan kansalaisuus määrää sen, tarvitseeko hän oleskeluluvan. Jos kyseessä on suomalaisen muutto takaisin Suomeen, niin tämän kappaleen voi ohittaa.

Et tarvitse oleskelulupaa tai viisumia jos olet:

  • EU-maan kansalainen
  • Liechtensteinen kansalainen
  • Sveitsin kansalainen

Näissä tapauksissa voit saapua Suomeen, kunhan sinulla on voimassaoleva henkilökortti tai passi.

Tarvittaessa hae oleskelulupa, jonka myöntää Maahanmuuttovirasto. Oleskeluoikeutta ei tarvitse rekisteröidä, jos olet Suomessa yhtäjaksoisesti alle kolme kuukautta.

Lue lisää infopankki.fi-sivuston oppaasta Suomeen muuttajille.

Kuulutko sosiaaliturvaan ja saatko Kelan etuuksia?

Jos muutat vakinaisesti Suomeen kuulut yleensä Suomen sosiaaliturvan piiriin, ja voit saada myös Kelan etuuksia. Kela arvioi asutko Suomessa vakinaisesti vai oleskeletko tilapäisesti.

Esimerkiksi opiskelun vuoksi Suomeen muuttaessa Kela katsoo sinun oleskelevan tilapäisesti, etkä ole oikeutettu sosiaaliturvaan. Et voi yleensä kuulua Suomen sosiaaliturvaan myöskään silloin, jos saat etuuksia jostakin toisesta EU-maasta.

Aiheesta lisää osoitteessa kela.fi artikkelissa Ulkomailta Suomeen.

Muutan Suomeen – mitä täytyy ilmoittaa viranomaisille?

Maistraatille on tehtävä muuttoilmoitus, jos muutto Suomeen on pysyvä tai tilapäinen, eli asuminen uudessa osoitteessa kestää yli 3 kuukautta.

Olet verovelvollinen jos muutat Suomeen yli 6 kuukaudeksi. Jos muutto on tilapäinen, sinun täytyy itse tehdä ilmoitus verotoimistoon. Aiheesta lisää artikkelissa Ulkomailta Suomeen (vero.fi). Jos muutto on vakinainen, niin verohallinto saa tiedon maistraatista, eikä siis ilmoitusta tarvitse erikseen tehdä.

Vakinaisesti Suomeen muuttaessa hae pääsyä sosiaaliturvan piiriin Kelan lomakkeella Y 77, tai Kelan asiointipalvelussa. Linkki lomakkeeseen ja asiointipalveluun löytyy tältä Kelan sivulta.

Asukkaaksi rekisteröityminen ja muuttoilmoitus

Aina kun muutat, sinun täytyy rekisteröityä asukkaaksi. Jos olet aikaisemmin asunut Suomessa, eli kyseessä on esim. Suomen kansalaisen paluumuutto Suomeen, voit tehdä muuttoilmoituksen Internetissä.

Jos et ole aiemmin asunut Suomessa, niin käy rekisteröitymässä kotipaikkasi maistraatissa. Tähän löytyy tarkemmat ohjeet infopankki.fi-sivuston ohjeista Asukkaaksi rekisteröityminen.

Muuttokuorman kuljetus ulkomailta Suomeen


Sinulle vaivattomin tapa hoitaa muutto on käyttää muuttofirmaa. Ammattimainen muuttopalvelu hoitaa tullimuodollisuudet, ja auttaa sinua kotiutumaan Suomeen.

Jätä ilmainen tarjouspyyntö Muuttomaailma.fi-palvelussa, ja välitämme sen kaikille yli 400 muuttofirmalle. Tavoitat kaikki muuttopalveluja tarjoavat yritykset yhdellä lomakkeella.

Saat tarjouksia sähköpostiisi, ja voit rauhassa vertailla niitä sekä tutustua muuttofirmojen arvosteluihin. Jos sopiva muuttofirma löytyy, niin voit vapaasti sopia ulkomaan muutosta suoraan heidän kanssaan. Ostopakkoa ei kuitenkaan ole.

Kokeile: Kilpailuta ulkomaan muutto tästä.

Älä unohda ottaa muuttajan muistilistaa avuksi muuttoosi.

Tämä opas on osa Muuttomaailma.fi-palvelua, jossa suunnittelet ja kilpailutat mukavammat muutot.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä