Vuokra-asuminen vs. omistusasunto: Mitä muuttajan pitäisi tietää?

Muutto

Vuokra- ja omistusasunnon säännöt ja toimet ovat erilaiset: Omassa kodissa pitää huolehtia itse sopimukset, mahdollisesti jopa jätehuolto ja pihan auraus, sekä remontit kuntoon, toisaalta omassa kodissa asumisen vapaus ja mahdollisuus toteuttaa muutoksia ja remontteja on suurempi.

Lue tästä Muuttomaailman jutusta mitä vuokra-asunnosta omistusasuntoon muuttavan olisi hyvä tietää.

Vuokra-asuminen on kasvattanut suosiotaan

Tilastokeskuksen mukaan kolme viidestä alle 40–vuotiaasta asuu vuokralla. Vuokralla asuminen on kasvanut eniten alle 40-vuotiaiden keskuudessa, mutta myös 40 – 70-vuotiaiden keskuudessa.

”Kaikista asuntokunnista vuokralla asui vuoden 2020 lopussa 34 prosenttia, joka on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010”.

Tilastokeskus

Muutossa on paljon muistettavaa ja hoidettavaa. Jotta siirtyminen vuokrakodista omistusasuntoon olisi mahdollisimman mukava, Muistathan Muuttomaailman muuttopalvelun? Kokeneille ammattilaisille ulkoistettu muutto säästää muuttajan aikaa ja voimia.

 Muuttopalvelussamme on mukana yli 400 muuttofirmaa, josta löytyy jokaiselle muuttajalle sopivin apu 🚛

Suosittelemme kilpailuttamaan muuton heti, kun tiedät vanhan kotisi sopimusten päättymispäivän. Näin sinulle jää aikaa vertailla saamiasi tarjouksia ja voit keskittyä muuton hoitamiseen hyvissä ajoin. Vuokralaisen irtisanomisaika on yleensä kuukausi.

Vuokra-asuminen vai omistusasunto?

Vuokra-asumista voisi kuvailla helpommaksi asumiseksi, koska kodin ylläpitoon vaadittavat toimet hoidetaan yleensä vuokranantajan toimesta. Toisaalta omistusasujan vapaus toteuttaa remontteja ja valita itse sopivat kumppanit muiden asioiden hoitamiseen on monen mielestä arvokasta.

Kirjoitimme aiemmin muuttajan pienistä remonteista, joilla saa helposti uutta ilmettä kotiin. Muistutimme jutussa seuraavaa:

Lain mukaan vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä muutos- tai korjaustöitä vuokratussa tilassa ilman vuokranantajan lupaa. Tällaisina luvanvaraisina töinä pidetään muun muassa maalausta, tapetointia ja kiinteiden kalusteiden vaihtamista. Jos vuokralainen saa luvan tehdä huoneistossa muutos- tai korjaustöitä, on tätä ennen sovittava kirjallisesti työn ja materiaalien korvaamisesta. Vuokralaisen tulee sovittuna ajankohtana antaa vuokranantajalle mahdollisuus tulla tarkastamaan tehtyjä muutos- tai korjaustöitä. Samoin on sovittava korvaamisen ajankohdasta sekä erityisen tarkasti siitä, miten muutos- tai korjaustyö tullaan suorittamaan (aikataulu, materiaalit, tekijät, valvojat, laatutaso).

(Lähde: https://www.vuokraovi.com/vuokrauksen-abc/remontit)

Tiesitkö? Kaikki kodin remontit kilpailutat helposti Muuttomaailman sisarpalvelussa Urakkamaailmassa.

Vuokra- ja omistusasumisessa on omat hyvät puolensa

Vuokralla asuja – näitä hyviä puolia asumismuodossasi on:

  • Kiinteistönhuoltoon liittyvät asiat hoidetaan vuokranantajan puolesta
  • Jätehuolto hoidetaan puolestasi
  • Asunnon korjaukset hoidetaan vuokranantajan taholta.

Omistusasunnossa asuva – tässä oman kodin parhaat puolet:

  • Voit tehdä remontit oman mielesi mukaan (isommissa remonteissa pitää ottaa huomioon naapureiden kuuleminen ja kaavoitus-asia)
  • Jos olet ottanut lainaa asuntoa varten, maksat asuntoa itsellesi ja kasvatat näin omaa varallisuuttasi – varsinkin kasvukeskuksissa asuntojen arvo jopa nousee. Jos olet jo maksanut asunnon, voit ajatella sitä sijoituksena tai turvana tulevaisuutta varten.

Lue aikaisempi kirjoituksemme muuttajan sopimuksista. Jutusta löydät tiedon, mitä sopimuksiin ja niiden irtisanoutumisiin liittyvää muuttajan on hyvä muistaa.

Vuokralta omistusasuntoon muuttava? Muista vielä tämä

Vuokra-asunnossa asumisen helppouteen kuuluu myös se, että voit irtisanoa vuokrasopimuksen tietyllä irtisanomisajalla. Omistusasunnossa tilanne on eri: Kun ostat omistusasunnon ja haluat muuttaa uudelleen, asunnon myynti ei välttämättä ole niin yksinkertaista (eli nopeaa). Myyntiajan suurimmat määrittäjät ovat asunnon sijainti ja asunnosta pyydettävä hinta, sekä miten ne kohtaavat – huomioi, että myyntiaika voi joskus venyä pitkäksikin.

Kaikkien muuttajien tukena on Suomen paras muutto-opas eli Muuttajan muistilista. Ladattava ja tulostettava lista kattaa kaiken muuttamiseen liittyvän muistettavan, aina tavaran pakkauksesta uuden asunnon huonekalujen kokoamiseen.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä