Muuttajan sopimukset kuntoon! Lue mitä muistettavaa muuttajalta vaaditaan

Muuttamiseen liittyvät sopimusten purkamiset ja uudet sopimukset vaativat työtä ja organisoimista siinä missä pakkaaminen ja muuttokuorman purkaminenkin. Lue tästä Muuttomaailman artikkelista, mitä muistettavaa muuttajalla on sopimusten saralla.

Muutto on paljon muutakin kuin fyysistä tavaran siirtoa ja maisemanvaihtoa: Muuttoon kuuluu väistämättä myös uusia sopimuksia ja vanhojen purkuja. Muuton yhteydessä tehtävien paperitöiden määrä ja laatu riippuu siitä, asutko vuokralla vai omistusasunnossa. Kerrommekin tässä jutussa ohjeita sekä omistus-, että vuokra-asujalle. Muistettavat seikat riippuvat myös perheesi koosta, sekä siitä, muutatko taloyhtiöön vai omakotitaloon.

Jos alla oleva muistettavien asioiden lista tuntuu sinusta kohtuuttoman pitkältä, muistathan Muuttomaailman muuttopalvelun? Kokeneille ammattilaisille ulkoistettu muutto säästää muuttajan aikaa ja voimia.

Nykyään lähes poikkeuksetta kaikki muuttamiseen liittyvät asiakirjat ja sopimukset saa jo onneksi tehtyä sähköisesti omalta kotisohvalta! Sopimusten laatimiseen ja asioiden selvitykseen on hyvä varata kunnolla aikaa. Varsinkin kilpailutettavien asioiden selvittämiseen (esimerkiksi sähköön ja vakuutuksiin) voi kulua useita päiviä, koska saatat joutua odottamaan toisen osapuolen vastausta.

Muuttajan tärkeimmät selvitettävät asiat sekä sopimusten laatimiset:

  1. Vanhan vuokra-asunnon irtosanominen (kun uusi koti on löytynyt ja vuokrasopimus allekirjoitettu). Irtisanomisaika on määritelty alkuperäisessä vuokrasopimuksessa (yleensä yksi kuukausi kalenterikuukauden viimeisestä päivästä lähtien).
  2. Osoitteenmuutos. Tee osoitteenmuutos Postiin tai Digi- ja väestötietovirastoon osoitteesta: https://www.posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus
  3. Kilpailuta sähkösopimus ja kotivakuutus + tee niiden sopimukset.
  4. Omakotitaloasujan tulee sopia jätehuollosta.
  5. Jos perheessäsi muuttaa koululainen tai päiväkotilainen, selvitä kunnan tai kaupungin toimistosta koulupaikka ja päivähoitopaikka.
  6. Tarkista työehtosopimuksestasi, oletko oikeutettu yhden päivän muuttovapaaseen.
  7. Ilmoita uusi osoitteesi postin lisäksi työnantajallesi sekä järjestöihin / yhdistyksiin, joihin kuulut.

Muita vinkkejä ja pohdittavaa muuttamiseen:

  • Jos teet muuttaessasi jostain uuden sopimuksen, muista myös irtisanoa vanha sopimus päättymään
  • Jo ennen uuden vuokrasopimuksen tekoa tai asunnon ostoa taloyhtiöstä: selvitä taloyhtiösi säännöt, esimerkiksi auto- ja varastopaikat, isännöitsijä yhteystietoineen yms. 
  • Tarvitsetko taloudellista apua muuttotilanteessa? Tarkista tästä, voisitko saada muuttorahoitusta
  • Kuka korvaa muuttamisen aikana tapahtuvat vahingot? Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat sopimuksia myös muuttamisen ajaksi

Muuttajan muistilista löytyy myös Muuttomaailman sivuilta! Ladattava ja tulostettava lista kattaa kaiken muuttamiseen liittyvän muistettavan, aina tavaran pakkauksesta uuden asunnon huonekalujen kokoamiseen.

Muuttajan muistettavat asiat: muista pyytää apua ja hakea tietoa 

Jos muutat ensimmäistä kertaa, on hyvä pyytää vinkkejä ja apua kokeneemmilta muuttajilta. Yksin ei voi eikä tarvitse saada kaikkea muuttamiseen liittyvää tehtyä, sitä varten Muuttomaailmakin on. 

Muuton fyysinen puoli eli tavaran hallinta ja itse muuttaminen vievät voimia, mutta muuttamiseen liittyy myös henkistä kuormitusta, eli stressiä. Joskus stressi voi aiheuttaa sen, että on vaikeaa muistaa kaikkea, joka piti hoitaa ennen muuttoa. Siihen apuna toimii yllä mainittu muuttajan muistilista, mutta myös muut Muuttomaailman artikkelit. Löydät oppaistamme ja muuttokertomuksistamme hyviä vinkkejä oman muuton organisointiin ja siihen, mihin muuttamisen asioihin voit pyytää apua.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä