Apua! Onko meillä luteita? Mistä tietää lymyääkö sängyssä lutikoita ja miten niistä pääsee eroon?

Seinälude tai lutikka, jota joskus kansankielisesti kutsutaan vain luteeksi, on vaikeasti hävitettävä ja viheliäinen vieras. Lutikat käyttävät ihmisten tai lemmikkieläinten verta ravinnokseen, ja liikkuvat lähinnä öisin. Ne asuvat tyypillisesti ihmisten nukkumapaikkojen lähettyvillä.

Luteet liikkuvat näppärästi talojen rakenteissa asunnoista toiseen, ja tyypillisesti ne kulkeutuvat koteihin esimerkiksi hotellihuoneista matkatavaroiden joukossa, tai käytettyjä huonekaluja ostettaessa.

Luteita on Suomessa yli viisi sataa lajia, ja näistä meitä ihmisiä harmittaa lähinnä tämä ihmisiä pistävä lutikka. Esimerkiksi vesimittarit järven pinnalla ovat myös luteita, mutta mielikuva on toinen. Lutikka on nykyisin hyvin myrkkyjä sietävä laji, joka osaa myös paeta seinän tai sängyn rakenteisiin: aikuinen lutikka voi kerran syötyään horrostaa piilossa jopa kahdeksan kuukautta”, tietää luteisiin perehtynyt kehityspäällikkö Petri Metsälä tuholaistorjuntaan erikoistuneesta Anticimex Oy:stä.


Lue myös: Näin paljon muuttaminen maksoi vuonna 2023 – Katso hintaesimerkit!


Lutikoiden asetetuttua taloksi, niitä voi löytää eri kehitysvaiheissa sekä elävänä että kuolleena. Kehitysvaiheita lutikalla on seitsemän matkalla munasta nymfin kautta aikuiseksi.  Lutikan munat näyttävät riisimäisiltä. Tyypillisesti löydettävissä on myös lutikan luotuja nahkoja, sillä lutikat luovat nahkansa aina kasvaessaan seuraavaan olomuotoonsa.

Kaiken kaikkiaan lutikka on rauhallinen ja melko passiivinen otus, jonka elämäntehtävä on löytää aina seuraava ateria, jonka myötä se voi kasvaa uuteen kehitysvaiheeseensa ja lopulta aikuisena lisääntyä”, Petri Metsälä selventää.

Lutikat paljastuvat usein ns. puremajälkiensä ja ulosteidensa myötä. Hyttysmäisellä imukärsällä varustetut lutikat tosiasiassa pistävät ihmistä, eikä niillä ole lainkaan leukoja tai hampaita, joilla purra.  Punertavat pistosjäljet löytyvät tyypillisesti ihmisen kaulalta ja raajoista isojen pintaverisuonten läheltä. Lutikoiden uloste löytyy sängyn rakenteista tai sen lähistöltä: se on mustaa pistemäistä sotkua, joka kostealla pyyhkäistäessä leviää ja jättää viirumaisen jäljen.

Älä jätä matkalaukkuasi lattialle

Lutikan ovat levinneet räjähdysmaisesti matkailijoiden laukuissa −Pariisissa ongelma sai syksyllä 2023 jopa hysteerisiä piirteitä.

Kun menet hotelliin, laita matkatavarasi pöydälle. Käännä sänky ympäri ja katso puhelimen taskulampulla sängyn pohjaa ja jalkoja. Jos näet mustia pisteitä, joista kostealla pyyhkiessä jää viiruja, lähde pois. Jos sängyn ympäristö on siisti, ongelmaa ei todennäköisesti ole. Älä kuitenkaan koskaan säilytä tavaroita hotellissa sängyn alla tai ylipäätään turhaan lattialla”, Petri Metsälä neuvoo.

Leuaton lutikka ei voi läpäistä muovipussia, joten turvallinen tapa kuljettaa lutikan saastuttamaksi epäiltyjä tavaroita on muovittaminen tai säkittäminen. Muuten lutikat leviävät helposti ja tavaroiden siirtely voi laajentaa ongelmaa.

Kaikki lutikan olomuodot munasta aikuiseen kuolevat 60 asteen pesussa pesukoneessa tai yli tunnin kestoisessa rummutuksessa yli 60 asteessa kuivausrummussa. Muovipussiin suljettuna tavaroita voi myös pakastaa, jolloin pakastusaika on vähintään seitsemän vuorokautta vähintään -18 asteessa. Saunassa lutikka ei kuole.

Lutikoiden hävittäminen on yhteistyötä

Kun epäillään lutikoita, on aina otettava yhteys tuhotorjunnan ammattilaisiin. Omatoimisesti myrkyttämällä lutikat siirtyvät pahimmillaan talon rakenteisiin ja naapurin puolelle. Me selvitämme nopeasti ongelman laajuuden, ja tunnemme nykyaikaiset myrkyttömät keinot lutikoiden hävittämiseen. Lutikoiden hävittäminen on aina yhteistyötä asukkaiden kanssa, jossa kummankin osapuolen tulee huolehtia omasta osuudestaan. Jos ongelma on tuore kotiin tuotu matkalaukku salamatkustajineen, ongelma voidaan ehtiä ratkaisemaan nopeammin ja kulut ovat satasissa, mutta jos hävitysprosessi venyy kuukausien mittaiseksi, kasvaa hintalappu samalla nelinumeroiseksikin”, Petri Metsälä kertoo.


Ammattilaisen lutikoiden torjuntaan löydät helposti ja nopeasti Muuttomaailman sisarpalvelusta Urakkamaailmasta! Kilpailuta tuholaistorjuja tästä.


Ammattilaiset käyttävät lutikoiden hävittämiseen useasta elementistä koostuvaa kokonaisuutta, johon kuuluvat ansat, sänkyyn asennettavat suojat ja eräänlainen maatomu, piidioksidi, joka orgaanisesti murtaa lutikan kuoren rakenteen ja lopulta kuivattaa lutikan hengiltä. Erittäin tärkeitä ovat myös ohjeet ja neuvot, joiden avulla varmistetaan, etteivät eri kehitysvaiheiset lutikat löydä ihmisen iholle ruokailemaan.

Lutikoiden havaitsemisessa ylivoimaisia ovat lutikoiden etsimiseen koulutetut koirat: ne löytävät jopa yksittäisen lutikan jalkalistan takaa. Koiria voidaan hyödyntää lutikkaepäilyn alkukartoituksessa tai vaikkapa uutta asuntoa ostettaessa.

Lue myös: Tuholaistorjunta – Katso hinta ja vinkit!

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä