Muuttovapaa – Saatko sinäkin palkallista vapaata muuttoa varten?

Muuttovapaa ei ole Suomen laissa säännöstetty. Lähtökohtaisesti kotimuutto pitää suorittaa omalla ajalla.

Mutta tämä ei ole koko totuus. Saatat tästä huolimatta olla oikeutettu palkalliseen muuttovapaaseen. Kerron miten.

Käydään läpi miten selvität kuuluuko sinulle muuttovapaa, ja onko se palkallinen.

1. Tarkista muuttovapaa työehtosopimuksesta (TES, ”tessi”)

Useilla aloilla työehtosopimus määrittelee muuttovapaat. Tarkista siis ensimmäiseksi oma työehtosopimuksesi.

Mikä TES minulla on?

  • Yleensä se lukee työsopimuksessa
  • Jos alalla on käytössä yleissitova TES, niin löydät sen Finlexistä, missä yleissitovat työehtosopimukset ovat ladattavissa toimialoittain. Työnantajasi toimialan voit etsiä YTJ:n yrityshaulla.

Muutama linkki ja vinkki lisää:

Tyypillisesti muuttovapaata saa yhden päivän verran, ja korkeintaan kerran vuodessa. Ei siis kannata kuvitella ”muuttavansa” yhtenään ylimääräisen loman toiveissa.

Kun olet selvittänyt muuttovapaasi, on aika hoitaa ne pakolliset muuttoon liittyvät käytännön asiat. Mukavin tapa aloittaa on kilpailuttaa muuttopalvelu tai tutustua muuttoauton vuokraukseen.

2. Kysy työpaikan käytäntö muuttovapaan suhteen

Vaikka muuttovapaa ei kuulu työehtosopimukseen, voi se kuitenkin olla käytössä työpaikallasi. Työnantaja voi antaa parempia etuja kuin TES, mutta ei heikompia.

Tarkista henkilöstöosastolta, luottamusmieheltä tai esimieheltäsi oletko oikeutettu muuttovapaaseen. Käytäntö voi esimerkiksi olla, että ensisijaisesti muutto tehdään omalla ajalla, mutta olosuhteiden pakosta saat muuttovapaata. Pakottavat olosuhteet ovat esimerkiksi jos nykyisen asunnon luovutus ja uuden asunnon avainten saanti osuu samalle arkipäivälle. Silloin on muutettava arkena, ja työnantaja voi tulla vastaan.

3. Käytä pekkasia muuttoon

Pekkaset, eli työajan lyhennysvapaa, on omiaan muuttohommiin. Pekkaset ovat palkallista vapaata, jota ansaitaan joillain aloilla noin yhden työpäivän verran kuukaudessa. Kun säännöllinen työaika on 8 tuntia vuorokaudessa tai 40 tuntia viikossa, niin saatat olla oikeutettu työajan lyhennysvapaaseen.

4. Muutatko työnantajan vuoksi toiselle paikkakunnalle?

Jos työnantajasi ehdottaa muuttoa tai hyötyy siitä, niin neuvottele itsellesi muuttovapaa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi jos vaihdat eri toimipisteeseen, jossa yrityksellä on työvoimapulaa tai missä osaamistasi tarvitaan.

Työnantaja voi myös maksaa muuttopalvelun ja muuttolaatikot joko kokonaan tai osittain. Fiksuin tapa hankkia muuttopalvelu on kilpailuttaa se Muuttomaailma.fi:ssä.

Ei muuttovapaata? Suunnitelma B

Jos et kerta kaikkiaan saa palkallista muuttovapaata, niin mitä vaihtoehtoja jää?

Ainahan voit kysyä palkatonta vapaata. Ei välttämättä houkuta. Katsotaanpa muut vaihtoehdot.

Jos luovutat nykyisen asunnon ennen kuin ehdit muuttamaan uuteen, niin yksi vaihtoehto on vuokrata edullinen pienvarasto. Siirrä tavarat esimerkiksi luovutusta edeltävän viikonlopun aikana varastoon, jonka jälkeen voit luovuttaa asunnon pois. Sitten muutto varastosta uuteen asuntoon. Tämä on tuttua hommaa muuttofirmoille, jotka tarvittaessa auttavat mielellään.

Muuta illalla töiden jälkeen. Rankkaa, mutta toimii ainakin pienemmissä muutoissa. Tässä auttaa, jos voit tehdä tunteja sisään, ja tehdä lyhyemmän työpäivän muuttopäivänä.

Muuttopalvelun käyttö. Erikseen sopimalla voit antaa asuntosi avaimet muuttofirmalle, ja he käyvät itsenäisesti muuttamassa tavarat työpäiväsi aikana. Tarvittaessa voit tiedustella myös josko muuttofirma luovuttaisi nykyisen asunnon avaimet muuton päätteeksi. Muuttopalvelut ovat hyvin joustavia ja mukautuvat juuri sinun muuttoosi. Kannattaakin jättää ilmainen tarjouspyyntö.

Olipa ratkaisusi mikä tahansa, toivotan mukavaa muuttoa!

PS. Älä unohda näitä

Juha Muuttomaailma.fi:stä

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä