Mitä muuttopalvelu odottaa sinulta ja miksi?

Tiedätkö mitä muuttofirmat ovat mieltä muutostasi? Muuttofirmoille muutot ovat arkipäivää ja heidän toteuttamien muuttojen kirjo on laaja. Halusin ottaa selvää millaista muuttaminen on muuttofirmojen näkökulmasta.

Pyysin neljää erikokoista ja kokenutta muuttofirmaa kertomaan muuttokokemuksistaan, ja antamaan vinkkejä sujuvaa muuttoa varten. Lue eteenpäin ja selvitä, oletko muuttofirman unelma-asiakas vai syyllistytkö tietämättäsi muuttoliikkeiden kohtaamiin yleisimpiin virheisiin.

Mukavimmat asiat muuttajilta

Mukavimpia asioita muutossa mitä voit muuttofirman eteen tehdä, oli kaikkien muuttofirmojen mielestä valmiiksi pakkaaminen. Älä myöskään pelkää ottaa muuttolaatikoita enemmän kuin tarpeeksi. “Parempi 10 tyhjää laatikkoa muuttopäivänä, kuin 10ltk:n verran irtoroinaa nurkissa/säkeissä.” Henri Paatela SB-Palvelut runoilee.

Tutustu oppaaseen: Vinkkejä pakkaamiseen – 5 yleisintä kysymystä

Myös hyvän ensivaikutelman antamista pidettiin tärkeänä. Vaikka muutto ahdistaa, älä vastaanota tylysti muuttomiehiä muuttoon vaan tarjoa lämmintä kättä, hymyile ja päästä miehet kantamaan esimerkiksi painavaa pianoa ensitöiksi autoon.

Mikä muutossa ärsyttää

Muuttofirmojen mielestä huono valmistautuminen oli isoin verenpaineen nostattaja muutoissa. Pieniä tavaroita ja pussukoita on hankala väistellä ahtaassa eteisessä, kun käsissä saattaa olla painava arvoesine. Varmista, että asunnossa on riittävästi tilaa tavaroiden kantamiselle, vaikka muutto joskus yhtä sirkus showta saattaakin olla.

Huonosti aloitettu pakkaaminen oli asia mikä muuttofirmoilla nousi esille. Erik Peurla kertoo, että joskus pakkaaminen saatetaan aloittaa vasta muuttopäivänä, ja esimerkiksi sänky on ostettu myöhemmin, pakattu makuuhuoneeseen ja sen jälkeen sänky ei enää mahdu ovista, tai niitä on liki mahdoton kantaa rappusia pitkin. Oletus siitä, että muuttofirmat tekisivät muutossa aivan kaiken (myös tavaroiden purkamisen) on siis väärä, ellei asiasta ole erikseen sovittu. Panostusta muuttoon vaaditaan myös muuttajalta.

Mitä muuttofirma haluaa sinun tietävän

Kysyin muuttofirmoilta, että mitä muuttofirmat haluaisivat muuttajien tietävän muutosta, mutta usein eivät tätä tiedä. Muuttofirmat halusivat tuoda esille sen, että asiakas monesti luulee säästävänsä ottamalla vähemmän palveluita. Näin ei kuitenkaan aina välttämättä ole.

Ari Peltonen Suomimuutto Oy:ltä sanoo asiantuntevasti, että “Muuttajien on hyvä luottaa muuttoyrityksen ammattitaitoon muuttoprosessissa. Esimerkiksi liian isoihin asuntoihin voidaan valita liian pieni miesmäärä. Näin muuttoprosessi kestää ja maksaa jopa enemmän kuin useammalla muuttomiehellä. Helposti yritetään säästää miesten määrässä ja kustannuksissa, vaikka isommalla määrällä muuttomiehiä muutto käy nopeasti ja kustannustehokkaasti.”

SB-Palvelut Henri Paatelan mukaan säästöä saatetaan yrittää tehdä myös tilaamalla muuttolaatikoita liian vähän, mikä isossa muutossa venyttää työaikaa, jos laatikot eivät ole yhdenmukaisia. Muista myös kysyä erikseen ennen muuttoa, että mahtuuko muuttoauton kyytiin, jos olet muuttamassa pitkää matkaa ja tarvitset kyydin samalla.

Mikä muuttajilla jää yleensä mainitsematta

Halusin myös tietää asioista muutossa mitkä muuttajilla jää yleensä mainitsematta, mutta muuttofirman olisi niistä kuitenkin hyvä tietää. Heikki Soronen Paku ja reipas kuski yrityksestä vastaa lyhyesti ja ytimekkäästi, että tavaramäärän ilmoittaminen on monesti ollut puutteellista urakkatarjouksissa tehdyissä muutoissa, myös kotieläimistä olisi hyvä ilmoittaa etukäteen.

Jos tavaramäärä on suurempi kuin on ilmoitettu, voi muutto venyä ja muuton hinta nousta muuton edetessä vastaamaan todellista työmäärää. Tämä asia saattaa yllättää myös muuttajan huonolla tavalla. Monet muuttofirmoista saattavat antaa paremman urakkatarjouksen, jos tavaramäärä on ilmoitettu kattavasti.

Tutustu myös: Edullinen muuttopalvelu – 11 vinkkiä säästää muuttofirman laskussa

Asiakkaat haluavat monesti mielellään muutostaan urakkatarjouksen ja jos tavaramäärää ei ole ilmoitettu mahdollisimman hyvin, muuttofirma monesti heittää tarjouksen hinnan yläkanttiin varmuuden vuoksi. Mainitse siis tarjouspyynnössäsi myös pienet lipastot ja pöydät, vaikka ne eivät isoja ja painavia tavaroita olisikaan. Muutossa on myös tottakai hyvä ilmoittaa asunnon pinta-ala ja se, että löytyykö asunnosta hissiä. Nämä tiedot helpottavat muuttotarjouksen tekemistä huomattavasti.

Voit Muuttomaailman muuttolaskurilla ensin laskea mitä muuttosi todennäköisesti tulee kustantamaan. Vaihtoehtoisesti voit jättää suoraan tarjouspyynnön sivuillamme ja me opastamme tarjouspyynnön täyttämisessä.

Muuttofirmojen terveiset

Joillekin meistä oman kodin muuttaminen saattaa olla jo tuttua puuhaa, tiedämme mitä tehdä muuttopäivänä, paljonko tavaraa on, miten tavara kuuluu kuljettaa, kauanko muutto kestää ja millaisesta talosta muutetaan.

Muuttofirmat haluavat muistuttaa, että tulevaa muuttoa ei kannata verrata edellisiin. Muutto on monivaiheista ja siksi muutto saattaa toisinaan kestää pidempään, kun taas toisinaan myös lyhyempään. Ei siis kannata olettaa, että muutto kestää aina 2 tuntia olosuhteista riippumatta.

Muista, että kovia tavaroita ei kannata laittaa jätesäkkeihin, eikä muuttolaatikoita pakata niin, että tavarat pursuavat yli. Muista myös kirjoittaa muuttolaatikkoon minne toivoisit laatikon vietävän uudessa asunnossa. Valmistaudu siis hyvin, jätä kantaminen muuttomiehille ja luota ammattilaisten ohjeisiin. Tutustu myös muuttajan muistilistaan.

Varmista omien kantajien yhteistyökyky. Muutto saattaa mennä pitkäksi, jos olet ilmoittanut muuttoapua olevan paljon, mutta muuttopäivänä ketään ei saavu paikalle. Muuttofirmat arvioivat kustannuksia myös muuttajan oman kantoavun perusteella ja jos asiakkaan antamat tiedot eivät pidä, kustannukset nousevat.

Pidä myös huoli siitä, että omat kantajat eivät kantamista pelkää ja ovat fyysisesti hyvässä kunnossa. Jos omat kantajat eivät suostu kantamaan, tai eivät pysty kantamaan, ovat he todennäköisesti enemmän työn tiellä kuin auttamassa.

Ari Peltosen (Suomimuutto Oy) hyvän muuttoprosessin avaimet:

  • nopea ja luotettava asiakaspalvelu
  • selkeät muuttotiedot
  • yksinkertainen hinnoittelu
  • hyvintoimiva muuttotyö (työprosessi loppuun mietitty)
  • toimiva muuttokalusto
  • hyvät käytöstavat ja molemminpuolinen arvostus
  • hyväkuntoiset muuttomiehet

Suomalaisia muuttajia tahdottiin kiittää siitä, että lähtökohtaisesti asiat toimivat hyvin ja on ilo saada tehdä muuttotyötä Suomessa.

Mukavia muuttoja toivottaen,
Jori – Muuttomaailma.fi-tiimistä

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä