Muutto ulkomaille – 9 kohdan muistilista ja opas

Ulkomaille muutto on jännittävää, jopa pelottavaa. Monta liikkuvaa osaa ja paljon mielen päällä. Hyvä siis, että löysit tänne.

Ruotsiin muutto tai vaikka Yhdysvaltoihin muuttaminen edessä? Lue esim. mitä huomioitavaa liittyy passin voimassaoloon ja valtionrajojen ylitykseen lasten kanssa.

Käännetään stressitasot laskuun ja nokka mukavasti kohti ulkomaita. Aloitetaan:

Passi vai henkilökortti, entä viisumi ja rokotustodistus?

Etenkin EU:n ulkopuolelle muuttaessa paperitöitä voi olla moneen lähtöön. Käydään läpi mitä kaikkea tyypillisesti täytyy muistaa huomioida, ettei matka katkea.

Passi on edelleen erinomainen matkakumppani, vaikka virallisen henkilötodistuksen pitäisi riittää Pohjoismaissa ja Schengen-alueella. Passista on hyvä ottaa myös valokopio mukaan, koska se helpottaa asioiden hoitoa, jos passi katoaa.

Kiinnitä huomiota passin voimassaoloaikaan. Jos passi on umpeutumassa lähikuukausina, se ei välttämättä enää kelpaa. Tämä kannattaa tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

Muistathan, että ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus, vaikka joissain tapauksissa se hyväksytäänkin. Tarvitset passin tai henkilökortin, jonka voit hakea poliisilta.

Tarvittaessa hanki ja ota mukaan viisumi, rokotustodistukset ja oleskelu- tai työlupa. Wikipediassa on eri lähteistä koottu lista maista, joihin suomalainen ei tarvitse viisumia. Tarkista ajantasainen tieto kohdemaan suurlähetystöstä.

Selvitä vienti- ja tuontirajoitukset, jotka rajoittavat tavaroiden tai aineiden kuljetusta muuttokuormassa. Saat tietoa maahantuontia rajoittavista säännöksistä kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta.

Erityishuomiota voivat vaatia esim.

  • Lääkkeet
  • Alkoholi ja tupakkatuotteet
  • Lemmikkieläimet
  • Kasvit ja eläintuotteet

Kaiken tämän paperityön keskellä älä unohda sitä jo tuttua muuttoilmoitusta. Tee ilmoitus muutosta maistraattiin, kun muutto ulkomaille lähestyy (aikaisintaan 1 kuukausi ennen muuttopäivää).

Mitä muuta pitää muistaa ja milloin? Lataa Suomen paras muuttajan muistilista.

Varo, ettei lapsesi matka tyssää rajalle

Jos matkustat ulkomaille lapsen kanssa, ole erityisen tarkkana, että sinulla on vaaditut dokumentit. Jotkut maat vaativat lapsen syntymätodistuksen. Jos sinulla ja lapsella on eri sukunimi, papereita saatetaan kysyä hanakammin.

Jos lapsen toinen vanhempi ei ole mukana rajanylityksessä, varaudu lisäksi todistamaan toisen vanhemman suostumus lapsen maasta poistumiseen. Tämän menettelyn tavoite on estää kansainväliset lapsikaappaukset. Suostumuksen todistaminen onnistuu toisen vanhemman allekirjoittamalla lupalapulla.

Finnairin sivustolla on esimerkki lupalapusta.

Käykö suomalainen ajokortti ulkomailla?

EU-maassa myönnetty ajokortti on voimassa toisissa EU-maissa. Jos muutat EU:n ulkopuoliseen maahan, saatat tarvita kansainvälisen ajokortin. Sen myöntää Autoliitto, jonka verkkosivuilla on tarkempaa tietoa milloin sinun kannattaa hakea sitä.

https://www.autoliitto.fi/matkailu/kansainvalinen-ajokortti

Miten pakkaan ulkomaan muuttoa varten?

Ulkomaan muutto eroaa kotimaan muutosta siinä, että joskus omatoiminen pakkaaminen ei ole edes mahdollista. Rajanylitys voi sisältää muodollisuuksia, jotka vaativat, että muuttofirma hoitaa sekä pakkaamisen että kuljettamisen.

Etenkin meri- ja lentokuljetuksissa suositellaan, että muuttofirma suorittaa pakkaamisen. Sen lisäksi että pakkaaminen tulee tehtyä kokemuksen tuomalla varmuudella, myös vakuutusasiat ovat selkeämmät, kun muuttoyritys ottaa vastuun pakkaamisesta.

Kaikkea ei missään nimessä kannata pakata mukaan. Aloita tarpeettoman tavaran karsiminen hyvissä ajoin. Myy, kierrätä, anna pois tai varastoi kaikki tarpeeton ennen muuttoa. Myös osa muuttoyrityksistä tarjoaa pitkäaikaisvarastointia, jossa Suomeen jättämäsi tavarasi säilyvät.

Lue: Vinkkejä pakkaamiseen – 5 yleisintä kysymystä

Mitä ei ole sallittua viedä muuttokuormassa ulkomaille?

Aivan mitä tahansa et voi viedä toiseen maahan muuttokuormassa. Esimerkiksi Australia on tunnettu tarkasta rajavartioinnista liittyen maan ekosysteemin suojeluun. Tarkista kohdemaan tuontirajoitukset suurlähetystöstä tai viranomaisilta.

Tuontirajoituksia on usein asetettu seuraaville

  • Elävät eläimet
  • Eläintuotteet
  • Kasvit, kasvinosat
  • Ampuma-aseet, ampumatarvikkeet
  • Alkoholi
  • Tupakkatuotteet
  • Tietyntyyppiset elintarvikkeet

Muuttofirmat osaavat myös auttaa erikoistavaroihin liittyvissä lupa-asioissa kun edessä on muutto ulkomaille. Ilmoita heille rajoitusten piiriin kuuluvista eläimistä ja tuotteista hyvissä ajoin etukäteen.

Voiko lemmikkini muuttaa mukanani?

EU-maahan muuttaessa lemmikillä täytyy olla eläinlääkäriltä saatava lemmikkieläinpassi. Siitä käyvät ilmi mm. voimassaolevat rokotukset sekä omistajan tiedot.

Lemmikin vientivaatimukset kuuluvat sen maan lainsäädännön piiriin jonne muutat. Vaatimukset vaihtelevat eläinlajin ja alkuperämaan mukaan. Tietoa saat kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta.

Aiheesta Evirassa https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/

Muutto ulkomaille – menetänkö oleskelulupani Suomessa?

Tätä ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta voit menettää oleskelulupasi, jos olet yhtäjaksoisesti ulkomailla. Normaalisti raja on kaksi vuotta, jonka jälkeen oleskelulupasi Suomessa umpeutuu.

Tähän on kuitenkin poikkeuksia, joten tutustu asiaan tarkemmin Infopankki.fi -sivuston oleskelulupa-artikkelista.

Menetänkö Kelan sosiaaliturvan kun muutan ulkomaille?

Olet oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan, kun oleskelu ulkomailla on kestoltaan alle yhden vuoden.

Tee aina ilmoitus Kelaan, kun muutat ulkomaille.

Jos olet ulkomailla yli 1 vuoden ajan, muuttoasi pidetään vakinaisena. Useimmissa tapauksissa oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy muuttopäivänä.

Lisää tietoa ja ilmoituslomake löytyy Kelan artikkelista Suomesta ulkomaille.

Kilpailuta muutto ulkomaille

Kuten Infopankki.fi opastaa, ”Eri muuttoyritysten tarjoamissa palveluissa ja hinnoissa voi olla suuria eroja, joten sinun kannattaa vertailla hintoja”. Tämä on aivan totta.

Vertailet muuttoyrityksiä Muuttomaailma.fi:ssä helposti:

  1. Täytä yksi tarjouspyyntö (tästä)
  2. Vertaile saamiasi tarjouksia ja muuttofirmojen saamia arvosteluja
  3. Jos sopiva muuttoyritys löytyy, valitse se helposti verkkopalvelussa

Muuttomaailman kautta on kilpailutettu jo yli 100 000 muuttoa, ja 98 % käyttäjistämme suosittelee palvelua.

Kokeile jättämällä ilmainen tarjouspyyntö. Saat ensimmäiset tarjoukset jopa tunnissa.

Tämä opas on osa Muuttomaailma.fi-palvelua, jossa suunnittelet ja kilpailutat mukavammat muutot.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä