Muuttoilmoitus taloyhtiölle on osakkaan vastuulla
Digi- ja väestötietovirastolle eli DVV:lle tehtävä muuttoilmoitus on lain mukaan pakollinen.
Muuttoilmoitus on kuitenkin hyvä tehdä myös useammalle taholle, kuten Postille, järjestöihin ja ystäville. Muuttoilmoitus taloyhtiölle ja isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön on hyvä tehdä sekä uuteen kotiin muutettaessa että vanhasta lähdettäessä.
Anna Muuttomaailman lievittää muuttostressiäsi ja kilpailuta muutto jättämällä tarjouspyyntö.
Ilmoitus on syytä tehdä myös silloin, kun asuntoon muuttaa uusia asukkaita tai joku muuttaa pois: ilmoitus tehdään kaikista asuntoa tosiasiassa käyttävistä asukkaista. Vastasyntyneestä lapsesta ilmoitetaan taloyhtiölle heti syntymän jälkeen.
Ilmoitus tulee tehdä, sillä asunto-osakeyhtiölain mukaan on osakkaan vastuulla ilmoittaa huoneistossa asuvien tai sitä käyttävien määrä.
Asukkaiden lukumäärä on vastikkeen perustana. Taloyhtiölle ilmoitetaan tyypillisesti asukkaiden nimet, syntymäajat ja yhteystiedot, kuten puhelinnumero ja sähköposti.
Varsinaisen asukkaan ei kuitenkaan ole itse pakko luovuttaa mitään tietoja taloyhtiölle: vuokrasuhteessakin ilmoitusvastuussa on vuokranantaja eli lopulta osakkeenomistaja. Siksi onkin hyvä sopia jo vuokrasopimusta tehtäessä, että vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan muutokset asukkaiden lukumäärässä vuokranantajalle, jotta tämä voi huolehtia ilmoitusvastuustaan.
Lue myös: Näin teet muuttoilmoituksen ja osoitteenmuutokset oikein
Vuokralainen saa myös ilman vuokranantajan lupaa käyttää vuokrattua asuntoa yhdessä puolisonsa ja lastensa kanssa, jolloin asukkaiden kokonaismäärä voi olla epäselvä.
Jos osakas laiminlyö velvollisuutensa ilmoittaa asukkaiden lukumäärän asukasluetteloon, taloyhtiö voi periä vesimaksuja takautuvasti jopa kolmen vuoden ajalta. Pahimmillaan laiminlyönti ilmoitusvelvollisuudesta voi siis tarkoittaa suuria kertamaksuja ja äärimmillään se voi johtaa jopa huoneiston hallintaan ottamisen käynnistymiseen.
Mitä hyötyä muuttoilmoituksesta taloyhtiölle on?
Taloyhtiön huoltoyhtiö tai isännöitsijä huolehtii nimikyltit oviin, postilaatikoihin ja rappukäytävien nimilistoihin. Autopaikkoja ja saunavuoroja jaetaan tyypillisesti vain asukasluetteloon listatuille asukkaille, joilta voidaan sopimuksen yhteydessä tarvita tarkempia henkilötietoja laskutuksen hoitamiseksi.
Merkittävä hyöty ilmoituksesta on myös ovenavauksen mahdollisuus: jos unohdat avaimen, sinua ei päästetä sisään, jollet ole todennetusti taloyhtiön asukas.
Taloyhtiön asumiseen liittyvät tiedotteet kulkevat nykyään paljon sähköisinä, joten yhteystiedot antamalla voi varmistaa, että tietää milloin taloyhtiössä remontoidaan ja huolletaan. Viestintä on kaksisuuntaista: voit ilmoittaa puutteista huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle vain kirjattuna asukkaana.
Yhteystietonsa voi ilmoittaa taloyhtiölle ja huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle joko sähköisesti tai asiakaskäynnin yhteydessä suullisesti. Muista tarkistaa oman kotitalosi toimintaohjeet.
Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto